Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Tiotusentals IS-medlemmar har fått stridsmoralen tillbaka

BEIRUT. Tiotusentals IS-krigare har fått stridsmoralen tillbaka.

Livstecknet som de har väntat på i över ett år kom i en ljudfil på drygt 46 minuter. IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi lever.

– Akta er, mina ögonstenar, för att tänka tanken på kapitulera, varnar kalifen sina undersåtar från sitt gömställe någonstans mellan Syrien och Irak.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Världen får avvakta med att andas ut. Han är inte död.

Rösten är klar och pigg. Tecknen är många på att han spelade in ljudfilen nyligen. IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi gör ett desperat försök för att höja krigsmoralen hos sina tiotusentals medlemmar som är omringade i Irak och i Syrien.

I en hemligt inspelad ljudfil på drygt 46 minuter som IS propagandaorgan al-Furkaninstitut publicerade på på sociala medier uppmanar Abu Bakr al-Baghdadi sina medlemmar att fortsätta kämpa. Större delen av talet – som är riktat främst till IS medlemmar men även till fiender – handlar om hur profeten och hans lärjungar hanterade olika kriser i krig. Han citerar verser ur Koranen vid flera tillfällen som enbart handlar om kamp och jihad.

”Gud har slutet avtal med de troende, enligt vilket han i utbyte för deras liv och egendom lovar dem paradiset; de kämpar för Guds sak och dödar eller dödas. [Detta är] ett fast och klart löfte, vars sanning Han har bekräftat i Tora och Evangeliet och i Koranen, och vem uppfyller sina löften bättre än Gud? Gläds därför över det avtal som ni har slutit - detta är den stora, den lysande segern”, citerar al-Baghdadi ur Koranen.

I slutet av maj attackerade ryska attackplan ett kvarter i Raqqa och hävdade att de dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och 300 andra IS-medlemmar.

Expressens IS-källor i Raqqa dementerade uppgiften och avslöjade att al-Baghdadi besökte Raqqa men hann lämna staden före de ryska attackerna. Enligt Expressens källor lever han i Syrien eller i gränsområden mellan Irak och Syrien.

Nu bekräftar al-Baghdadi själv att han lever.

Det är hans röst. Det är hans sätt att hålla tal. Det är hans ord och hans förmåga att predika.

Avsiktligt nämner han detaljer som kopplas till aktuella händelser för att dementera alla påståenden om sin död.

Källor till Expressen i Raqqa berättade nyligen att många medlemmar tror att han är död. De senaste sju månaderna har ledningen bara fått dekret som hävdats komma från honom. 

Nu får vi höra hans röst men ingen bild. Det är inte ovanligt. Sedan han valdes som högste ledare har han framträtt en enda gång: sommaren 2014 i stormamoskén i Mosul.

Abu Bakr al-Baghdadi sommaren 2014.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Bland annat nämner han de pågående fredsförhandlingarna i Astana i Kazakstan och säger att förhandlingarna i Astana är ett tydligt tecken på att USA inte längre är ensamt som världsmakt, utan Ryssland håller på att ta över och nu ligger Syrien i Rysslands händer. Han pratar om krisen på Koreahalvön, som ett till exempel på att USA är försvagat och säger ”Nordkorea hotar Japan och USA med kärnvapen”. Han pratar om kurdernas strävan efter egen stat och säger ”Turkiet lever i skräck” för det.

al-Baghdadi menar att hela världen startade krig mot IS för att ”ung islamisk stat föddes och vill utöva sharia”. Han attackerar Iran, regimen i Syrien, Saudiarabien, Gulfstaterna, Turkiet och hela västvärlden. Han uppmanar ”sunnimuslimer över hela världen” att ”resa sig” och ”kämpa”.

Han hävdar att i kriget för att inta Mosul i Irak använde USA och dess allierade ”förbjudna vapen”.

al-Baghdadi uppmanar för första gången IS-medlemmar och sympatisörer över hela världen att attackera ”mediehus” och ”tankesmedjor”. Bland sina medlemmar i Syrien och i Irak försöker han höja krigsmoralen och beordrar dem att fortsätta slåss. Han varnar dem för att lägga ner sina vapen.

– Akta er, mina ögonstenar, för att tänka tanken på kapitulera, varnar kalifen sina undersåtar från sitt gömställe någonstans mellan Syrien och Irak.

Det är ett tal för både hans medlemmar som lider stora förluster och för de som länge väntat på att höra hans röst.

– De vill ha ett livstecken från honom. Många tror att han är död och att IS håller det hemligt. De känner sig vilsna, sa en IS-källa till mig nyligen.

al-Baghdadis tal är riktat både till IS-medlemmar som redan nu kommer att visa ny stridsmoral i kriget i Syrien, men även till IS fiender om att Abu Bakr al-Baghdadi lever.

Världen får avvakta med att andas ut.