Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Syrien tillbaka i den arabiska värmen

Foto: Ap / TT / NTB Scanpix
Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Fram till för några månader sedan ville de störta regimen i Damaskus. 

Nu vänder Gulfstaterna blad och välkomnar Syrien tillbaka in i den arabiska värmen. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under större delen av det åtta år långa och blodiga kriget i Syrien stödde Gulfstaterna – både politiskt och militärt – olika väpnade grupper som kämpade mot regimen i Damaskus. Nu vänder de blad. Förenade Arabemiraten och Bahrain öppnar sina ambassader i Damaskus igen. 

– Det är en början till att flera andra arabländer kommer tillbaka till Damaskus. Syrien ska med styrka tillbaka till arabvärlden, sa Förenade Arabemiratens Chargé d’affaires Abdulhakim al-Noaimi i samband med återöppnandet av ambassaden i torsdags. 

I krig och politik finns det inga eviga vänner eller fiender. Flera av Gulfstaterna har under lång tid sponsrat olika islamistiska väpnade grupper i Syrien. Argast var Qatar och Saudiarabien. Nu är det är en fråga om tid innan bägge länderna återöppnar sina ambassader i Damaskus.

Nu är det är en fråga om tid innan Qatar och Saudiarabien länderna återöppnar sina ambassader i syriska huvudstaden Damaskus. Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN


Redan nu har Saudiarabien lovat att upphäva reserestriktionerna för sina medborgare att resa till Libanon när Beirut bildar sin nya regering. Det tolkas här i regionen som ett första steg att närma sig Damaskus. Nu pratar man öppet om att välkomna Syrien tillbaka till Arabförbundet. Det är sju år sedan som Damaskus kastades ut därifrån. 


LÄS MER: IS levde i flock – i dag är de svaga ensamvargar

Krigets sista fas

Kurderna som övergavs av USA uppmanar nu Damaskus att skicka armén till gränsen mot Turkiet för att undvika ytterligare förnedring från Ankara. 

Utåt hävdar Gulfstaterna att Syriens comeback i den arabiska värmen minskar Irans inflytande. Det är en diskurs för hemmaopinionen. Gulfstaterna möter sedan en tid tillbaka existentiella hot som har rubbat makten i flera av dessa länder. Mordet på journalisten Jamal Khashoggi är bara toppen av isberget.

Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN


Grundorsakerna till reträtten av Gulfstaterna är bland annat Jemenkrigets gigantiska efterskalv i ekonomin och i säkerheten, den omskakade förtroendet mellan delar av den amerikanska administrationen och Saudiarabien samt den gemensamma fienden mellan Gulfstaterna, Egypten och Syrien – nämligen Muslimska brödraskapet. 

Om några dagar inträder det nya året. Inbördeskriget kommer att vara över och Syrien tillbaka på ruta ett. Men konflikterna i regionen är långt från över. Det som sker nu i Mellanöstern är bara en omritning av konfliktkartan.