Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Saudiarabiens straff för libanesiska ministerns ord

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Libanons medieminister George Kurdahi uttalade sig nyligen om konflikten i Jemen – vilket väckt vrede i Saudiarabien.
Foto: BILAL HUSSEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
En Huthi-soldat framför en vägg som pryds av soldater som dött i konflikten.
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kurdahi på första sidan av en tidning i Jemen efter uttalandet.
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. I al-Jazeeras tv-program ”Folkets parlament” får den lokale tv-stjärnan George Kurdahi frågan om konflikten i Jemen.

”Meningslöst krig” svarar Kurdahi, som sedan dess har utsetts till Libanons medieminister . 

Två ord som utlöste Saudiarabisk vrede. Nu vill man bestraffa hela Libanon. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En gång i tiden var George Kurdahi en av arabvärldens mest kända programledare, och ledde bland annat den lokala versionen av ”Vem vill bli miljonär”, som produceras av saudiarabiska MBC

Kurdahis svar på frågan om kriget i Jemen får nu konsekvenser – trots att han uttalade orden långt innan han blev minister. 

Under helgen har Saudiarabien hunnit förklara aggressivt diplomatiskt krig mot Libanon och fortsätter att utöva skoningslösa ekonomiska bestraffningar mot det redan krisdrabbade landet. 

”Meningslöst krig”. Två ord som får det oljerika Saudiarabien att kalla hem sin ambassadör, uppmana allierade som Bahrain, Förenade Arabemiraten, Kuwait och några till att hoppa på tåget och trampa ännu mer på Libanon. 

Är kriget i Jemen meningslöst? 

Med facit i hand, och efter sju år av brutalt krig, har Saudiarabiens bakgård Jemen hamnat ännu mer i händerna på Iranstödda Huthimilisen. Det avfyras fler Huthimissiler från Jemen mot Saudiarabien än tidigare. Sedan två år tillbaka har Huthimilisen även kunnat rikta in sina attacker mot mål inne i Saudiarabiens huvudstad. För att inte tala om antalet dödade i Jemen, som nu är uppe i mer än 250 000. 

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som leder den militära koalitionen, gör inga framsteg i Jemen och Huthimilisen blir alltmer starkare. 

Men varför väcker två ord från en tidigare programledare för ”Vem vill bli miljonär” sådan gränslös saudisk vrede mot Libanon? 

Huthimilisen är på väg att inta hela Marib i östra Jemen. Slaget om Marib har pågått under lång tid. Nu avancerar Huthimilisen. Frågan är när – och inte om – Huthimilisen vinner slaget. Med andra ord: Saudiarabien och Förenade Arabemiraten lider ännu ett svårt nederlag i Jemen. Det kan förklara varför, ur saudiskt perspektiv, varje ord om Jemen räknas – oavsett vem det kommer ifrån (förutom USA).  

Men det är inte hela bilden. 

I dagarna har det gått fyra år sedan Libanons förre premiärminister Saad al-Hariri lurades till Saudiarabien där han kidnappades och sattes i fångenskap i tre veckor. 

Det i samband med att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman arresterade många politiker, affärsmän, diplomater, religiösa ledare och fängslade de på hotell Ritz-Carlton i Riyadh. Än i dag vägrar Saad Hariri – som i många år var Saudiarabiens man i Libanon – berätta om omständigheterna kring gripandet. En sak är klar: hade inte Frankrike agerat och fått honom fri, så hade Hariri säkert riskerat att möta samma öde som den mördade och styckade journalisten Jamal Khashoggi. 

Saudiarabien kallar nu hem sin ambassadör, Walid Bukhari. Innan han snart lämnar Libanon besökte på fredagen Samir Geagea, ledaren för det kristna partiet ”Libanesiska Styrkor”. Det är det enda mötet med en libanesisk politiker han kommer att hålla innan han åker hem till Saudiarabien.

Saudiarabien anser att Iran, via deras fiende nummer ett, Hizbollah, kontrollerar Libanon.  

Saad al-Hariri, som fängslades på Ritz-Carlton, misslyckades med att stå emot Hizbollah och det ledde till att Saudiarabien satte in honom i frysboxen. Nu är det Samir Geagea som plockas in i den saudiska ekonomiska och politiska värmen. 

Saudiarabien anklagar Hizbollah för inblandning i bland annat kriget i Jemen. Därför vill man försvaga Hizbollah i Libanon. 

Vad vill då Saudiarabien ha från Libanon? 

Libanons medieministers två ord om ett ”meningslöst krig” är bara en ursäkt från Saudiarabien för att fortsätta sin sedan flera år tillbaka bestraffning av Libanon. Landets kristna president Michel Aoun är shiamuslimska Hizbollahs allierade i inrikespolitiken i Libanon. Aouns rival i det kristna lägret är Samir Geagea. Saudiarabien tror att enda möjligheten att komma åt Hizbollah är att försvaga den islamistiska gruppen bland Libanons kristna. Ur saudiskt perspektiv är det en framgångsrik taktik om man förstärker Aouns rival Samir Geagea bland de kristna. Om Aoun försvagas i det kristna lägret kan det leda till att Hizbollah förlorar stödet bland en viktig kristen grupp i Libanon. 

Nu står Libanons svaga regering inför två onda val - böja sig för Saudiarabien och sparka medieministern, eller tvinga hela regeringen att avgå och sätta Libanon återigen i maktvakuum. 

Det fanns troligen inget rätt svar från programledaren Geroge Kurdahi om kriget i Jemen. Oavsett om han hade svarat ”meningslöst” eller ”förlorat krig” eller ”misslyckat krig”, så har Saudiarabien bestämt sig. Libanon ska bestraffas skoningslöst för att komma åt Hizbollah. 

Redan nu är samhället splittrat. Det enda som saknas för inbördeskrig är finansiärer. Vi kanske ser sådana inom kort.