Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Saudiarabiens politiska kupp är nu avslöjad

Libanons tidigare premiärminister Saad al-Hariri.Foto: DALATI NOHRA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. Det råder inget tvivel längre. 

Libanons premiärminister Saad al-Hariri är kidnappad av Saudiarabien och den politiska kuppen är nu avslöjad. 

Kuppen bekräftas indirekt av al-Hariris parti men också av ett twitterinlägg från älskarinnan till Libanons förre justitieminister.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På torsdagen samlades al-Hariris parti al-Moustaqbal och krävde att han omedelbart ska återvända till Libanon ”i enlighet med full respekt till den libanesiska rättsstaten”.

Libanons president Michel Aoun skickade bland annat landets underrättelsechef Abbas Ibrahim till Jordanien och Frankrike för att få fram mer information om al-Hariri som man tror tvingades till att avgå för några dagar sedan.

Saad al-Hariri fick då ett telefonsamtal från Saudiarabien om att han måste infinna sig hos kungen omgående. Några timmar senare dök han upp i Saudiarabiens satellittelevision al-Arabiya och läste upp sitt avgångsbesked.

Hans tv-framträdande påminner om de som kidnappades av IS och tvingades att ”erkänna” sina brott inför kameran. Förnedrad och nervös förklarade han att han vill avgå för att han känner sig hotad till livet av Hizbollah och menade att han hade fått underrättelseuppgifter på att han skulle utsättas för politiskt mord. Hans far Rafik al-Hariri dödades i en bomb mot sin bilkortege i centrala Beirut februari 2005.

Både libanesiska Hizbollah och den syriska regimen anklagas för mordet. Saad al-Hariri är född i Saudiarabien och har dubbelt medborgarskap, saudiskt och libanesiskt. Han blev i flera år Saudiarabiens man i Libanon.

 

LÄS MER: Saudiarabiens uppmaning till sina medborgare: Lämna Libanon

 

Den 4 november arresterades fler än 200 affärsmän, politiker, emirer och ministrar i en omfattningsjakt över hela Saudiarabien och anklagades för korruption. Saad al-Hariri är vän med flera av de arresterade och därför gör flera bedömare en direkt koppling mellan hans avgång och korruptionsjakten.

Är det rätt koppling?

Det är möjligt. Men, det nya Saudiarabiens agenda är mer invecklad än som det ser ut.

Kronprinsen lovar att göra upp med det gamla Saudiarabien som på 1980-talet hade religionsattachéer vid fler än 70 saudiska ambassader runtom i världen och man spenderade över 100 miljarder dollar på dawah-spridningen av salafismen – samma ideologi som IS och al-Qaida har.

Saudiarabien har i dag djupa problem, ekonomisk kris och involverat i krig i Jemen, i Syrien och ligger bakom blockaden mot Qatar.

I över två år har Saudiarabien och fler än 40 andra länder som ingår i en stor koalition försökt krossa Iranstödda milisen Huthis i Jemen utan framgång. Tvärtom. Huthis gör framsteg mot saudiska trupper vid gränsområden mellan Jemen och Saudiarabien. Kriget mot Jemen har gjort det fattiga landet ännu fattigare och miljontals människor hotas av epidemier och död. Saudiarabien anklagar libanesiska Hizbollah för att stöda Huthis i Jemen, Saudiarabiens shiamuslimer i al-Qatif, shiamuslimer i Bahrain och regimen i Syrien. Det är länder och områden som Saudiarabien anser bör ligga under sin kontroll.

Helt korrekt.

Libanesiska Hizbollah har öppet uttalat sitt stöd till dessa grupper och öppet förklarat Saudiarabien som fiende.

Strax efter det saudiskt iscensätta avgångsbeskedet av Libanons premiärminister Saad al-Hariri twittrade en kvinna vid namn Lina Bitar från ett twitterkonto utan profilbild ett inlägg som väckte uppmärksamhet i Libanon. Hon skrev: ”Som vi tvingade Saad al-Hariri att avgå ska vi tvinga er att svära trohetsed till Bahaa al-Hariri”.

Hizbollahs ledare Sayyed Hassan Nasrallah.Foto: HEZBOLLAH MEDIA OFFICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Libanesiska tidningen al-Akhbar, nyhetssajten al-Hadath News och tv-kanalen al-Jadeed lyckades hitta kvinnan bakom kontot. De avslöjar att Lina Bitar som är anställd vid universitetet AUST är den hemliga hustrun till den förre libanesiska justitieministern Ashraf Rifi. Rifi var medlem i Saad al-Hariris parti al-Moustaqbal men i februari 2016 avgick han i protest mot ”Hizbollahs inflytande” i regeringen. Rifi förklarade att han ska ha egen kandidatlista till parlamentet under valet 2018 och det kom fram att han får ekonomiskt och politiskt stöd av Bahaa al-Hariri – bror till premiärministern Saad al-Hariri.

Ashraf Rifi räknas till högerfalangen i politiken och en av de som – verbalt och politiskt – visat stöd till islamistiska grupper och även islamister som slåss för al-Qaida och IS.

 

LÄS MER: Saudiarabien: Libanon förklarade krig mot oss

 

Bahaa al-Hariri bor inte i Libanon men han är inte bästa vän till sin bror Saad al-Hariri.

På fredagen kom det fram uppgifter i libanesiska medier att familjen al-Hariri som lever i Libanon vägrade åka till Saudiarabien för att utse Bahaa al-Hariri som sin kandidat till premiärministerposten.

På torsdagen förklarade Libanons inrikesminister Nohad Machnouk att den som tror att ”libaneser är en flock” som tvingas att göra ”trohetsed” är ”obildad” och ”okunnig” i libanesisk politik. Han syftar på Saudiarabiens påtryckningar för att fullborda politiska kuppen i Libanon.

Saudiarabien är ett djupt dilemma. Kronprins Mohammed bin Salman och hans rådgivare räknade med kaos när premiärministern skulle förklara sin avgång. Saudiarabien vill ha en hök som premiärminister för att stå mot Iran och Iranstödda Hizbollah. Kuppen är nu avslöjad och misslyckad, hur ska Saudiarabien fortsätta sin psykologiska krigföring mot Libanon.

Det spekuleras om att Saudiarabien kommer att få Israel att göra det smutsiga uppdraget – nämligen sätta in militära åtgärder mot libanesiska Hizbollah. Vill Israel verkligen gå in i ett nytt krig mot Hizbollah och på uppdrag av Saudiarabien?

Det är klart att Israel anser att Hizbollah är fiende nummer ett och man vill krossa Hizbollah. Men, kan Israel utföra uppdraget?

Tveksamt.

På fältet finns det inga tecken på att krig kan vara på gång. Det är bara verbala hot och ekonomiska åtgärder.

Saudiarabien är i ett stort dilemma och inte Libanon. Saudiarabien kan inte klara av kriget i Jemen. Vågar de ge sig in i krig eller i proxy krig mot Libanon?

Tveksamt.