Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Putins ”high five” bryter kronprinsens utfrysning

Under öppnandet av G20-mötet såg både Vladimir Putin och Mohammed bin Salman väldigt glada och nöjda ut. Putin gjorde en ”high five” som bin Salman glatt svarade på. Foto: CNN

I Argentina går Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman runt på G20-mötet med blyga steg. 

Samtidigt har CIA läckt ut nya uppgifter om totalt elva sms-meddelanden både före och efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Sms:en utväxlades mellan bin Salman och Saud al-Qahtani – utpekad som chef för  det misstänkta mordkommandot. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rysslands president Vladimir Putins ”high five” räddade i alla fall tillfälligt Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman från den politiska kylan som han befinner sig i under G20-mötet.

Men andra av ledarna är inte lika hjärtliga som Putin.

I en video på drygt fem minuter syns Frankrikes president Emmanuel Macron och den saudiske kronprins kronprinsen stå och prata allvar med varandra. Enligt Élyséepalatset fick bin Salman ett ”allvarligt budskap” om kriget i Jemen och om mordet på Jamal Khashoggi utan att avslöja vad Macron sade.  

Frankrikes president Emmanuel Macron och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman talade med varandra under G20-mötet.Foto: BANDAR ALGALOUD/SAUDI ROYAL COURT HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska tidningen The Guardian analyserade de hörbara delarna av samtalet. 

– Jag är orolig. Jag oroar mig. Jag sa till dig, sa Macron. 

– Ja, du sa det till mig. Tack så mycket, sa kronprinsen. 

– Du lyssnar aldrig på mig, svarade Macron. 

– Självklart, jag lyssnar på dig, svarade bin Salman.

I Mellanöstern har flera analytiker kopplat samtalet till kidnappningen av Libanons premiärminister Saad al-Hariri. Då var det Macron som själv åkte till Saudiarabien och ”befriade” Hariri. 

Storbritanniens premiärminister Theresa May är en annan av de europeiska ledarna som träffat bin Salman i Buenos Aires. Vid mötet ska hon ha framfört krav på en internationell utredning på mordet på Khashoggi.

Man kunde se att flera världsledare såg till att undvika att skaka hand – åtminstone inför pressen – med kronprinsen. Den enda som bröt bin Salmans isolering under G20-mötet var alltså Rysslands president Vladimir Putin.

Under öppnandet av G20-mötet såg båda ledarna väldigt glada och nöjda ut. Putin gjorde alltså en ”high five” som bin Salman glatt svarade på. 

Det här berättades det om även i Saudiarabiska medier – framför allt i tv-stationen al-Arabiya – som såg till att en av de kvinnliga nyhetsankarna var iklädd en ryskinspirerad militärjacka när hon på lördagsmorgonen presenterade nyheterna om bland annat G20-mötet.

Ryssland och Saudiarabien står i dag mycket närmare världen än vad de ha gjort sedan  Moskva erkände Saudiarabien som ett självständigt land 1924. 

Putin och bin Salman  hade även ett möte på lördagskvällen då man talade om priset på olja och om kriget i Syrien.