Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Protesterna kan leda till fullständigt kaos

För femte dagen i rad fortsätter protesterna i flera iranska städer.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. För femte dagen i rad fortsätter protesterna i flera iranska städer. De blir alltmer våldsamma. Polisstationer och domstolsbyggnader har attackerats och satts i brand. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För första gången sedan oroligheterna bröt ut bekräftar regeringen nu att minst 15 personer dödats i sammandrabbningarna. Det är ett indirekt erkännande om att våld har utövats mot demonstranterna och leder tankarna till gröna rörelsen som arrangerade massdemonstrationer mot omval av förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad mellan 2009/2010. Då anklagades Ahmadinejad av presidentkandidaten och en av oppositionsledarna för gröna rörelsen, Mir-Hossein Moussavi, för valfusk. Efter nio månader av ständiga demonstrationer lyckades det religiösa styret komma fram till en kompromiss som mest gynnade Ahmadinejad och man fick stopp på protesterna. Flera oppositionsledare arresterades eller sattes i husarrest.

Nu är det annorlunda.

Den här gången är det konservativa krafter som uppmanar folk att protestera mot regeringsbudgeten och mot höjda matpriser och andra ekonomiska frågor i ett land som lider av hög arbetslöshet på hela 12,5 procent.

 

Efter två dagar förändrades fokus från ekonomiska krav till politiska. I en del demonstrationer ställs krav på att störta regimen, men också att Iran ska sluta blanda sig in i regionala konflikter som i Syrien, Irak, Gaza, Jemen och Libanon.

I smygtagna filmer kunde man se hur unga män och kvinnor satte eld på stora banderoller och bilder på landets president Hassan Rohani och landets högsta andliga ledare Ali Khamenei.

De konservativa som startade protesterna har nu tagit avstånd från demonstrationerna som allt mer tydligt ser ut att sakna ledarskap. Det betyder i sin tur att Iran hamnar i ett mycket känsligt läge.

 

Den enda oppositionsledare som uppmanar folk att fortsätta sina protester till dess att man störtar regimen är Folkets Mujahedins ledare Maryam Rajawi som är bosatt i Frankrike. Rajawi saknar brett stöd i Iran men har många anhängare i exil. Hon kräver att regimen ska störtas och kämpar för ett demokratiskt styre.

Tehran kommer aldrig att förhandla med Rajawi, hon är terrorstämplad av Iran.

Vilka ska regimen förhandla med när demonstrationerna saknar ett tydligt ledarskap?

Om demonstrationerna fortsätter att vara ledarlösa kan det leda till att polisen slå ner protesterna i tysthet och gör slut på protesterna. Men – om protesterna eskalerar och det leder till mer våld landet över kan det spåra ur och leda till fullständigt kaos.

Kaos är många iraniers mardröm i ett land med över 80 miljoner invånare.