Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Piratkungadömet sätter hela regionen i existentiell fara

En bild av Libanons premiärminister Saad al-Hariri, som nu har avgått, i Beirut.Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT.

Piratkungadömet sätter hela regionen i existentiell fara.

Snart har det gått en vecka sedan Saudiarabien tvingade Libanons premiärminister Saad al-Hariri att avgå. Han sitter sedan dess i husarrest i Riyadh.

Saudiarabien vill orsaka maktvakuum i Libanon.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I två år har världens rikaste land Saudiarabien spelat alla sina kort för att avgöra kriget i ett av världens fattigaste länder, Jemen, utan framgång. I sex år har Saudiarabien misslyckat med att störta regimen i Syrien. I flera år har Saudiarabien inte kunnat tygla shiamuslimerna i al-Qatif i östra landet och inte kunnat göra regimen i Bahrain tillräckligt stark för att slå ner protesterna mot regimen. Orsaken till alla nederlag finns i Libanon. Det anser Saudiarabien. Det är Iranstödda libanesiska Hizbollah som får skulden för att Saudiarabiens krigföring i hela regionen går åt helvete. Nu vill Saudiarabien – en gång för alla – sätta stopp för Hizbollah men sätter hela regionen i existentiella faror.

Snart har det gått en vecka sedan Saudiarabien – bokstavligt – kidnappat Libanons premiärminister Saad al-Hariri. När man pratar med folk på gatan visar alla stor oro för framtiden. Det pratas om olika scenarier – allt från att Saudiarabien ska skicka sina attackflyg för att bomba mål i Libanon till att göra Israel till ”contractor” för att göra det smutsiga jobbet åt Saudiarabien. Men, det är svårt genomförda scenarier.

 

LÄS MER: Saudiarabiens politiska kupp är nu avslöjad

 

Men, Libanon räknar med att de kommande två veckorna är ödesveckor för Libanon – och även för regionen. Därför ska Libanon under nästa vecka vända sig till säkerhetsrådet för att officiellt förklara sin egen statsminister som ”frihetsberövad” av Saudiarabien och be världssamfundet om hjälp för att sätta påtryckningar mot Saudiarabien. Det kommer inte att ge några resultat.

Regeringskällor i Beirut avslöjar för Expressen att de kommande två veckorna är mycket kritiska veckor. Om ingenting dramatiskt sker under de kommande två veckorna har Libanon och regionen passerat den kritiska perioden och gått vidare mot politiska lösningar.

Saudiarabien kommer inte att låta Saad al-Hariri åka tillbaka till Libanon för att fortsätta sitt uppdrag som premiärminister. I frånvaro av Saad al-Hariri skapar Saudiarabien maktvakuum i Libanon. Saad al-Hariri tvingades att läsa upp sitt avgångsbesked i saudisk tv, från Riyadh. Enligt protokoll måste statsministern lämna in sitt avgångsbesked personligen till presidenten. Därför, enligt lag, är han fortfarande regeringschef men förhindrad från att kunna utöva sin makt. Det förlamar hela landet.

Saudiarabien tror att kidnappningen av premiärministern kommer att tvinga Hizbollah att lämna regeringen. Det kommer aldrig att ske. Hizbollah vet att deltagandet i parlamentet och i regeringen ger dem rättsligt skydd.

Regeringskällor i Beirut tror att nästa steg av Saudiarabiens upptrappning mot Libanon är att utvisa cirka 400 000 libaneser som jobbar i Saudiarabien. Gör man det kommer det per automatik att skapa – kortsiktigt – stora ekonomiska problem och man befarar att libanesiska valutan ska tappa sitt värde och skapa en djup inflation i ekonomin. Denna åtgärd – om nu Saudiarabien väljer att genomföra den – skrämmer, men inte lika mycket som militära hot.

Redan nu har israeliska tidningar uppmärksammat det. Saudiarabien vill göra Israel till ”contractor” för att starta krig mot Hizbollah och mot Libanon. Det är möjligt, men sätter hela regionen i fara.

Snart har det gått en vecka sedan Saudiarabien – bokstavligt – kidnappat Libanons premiärminister Saad al-Hariri, skriver Kassem Hamadé. Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Hizbollah och Israel har utkämpat flera krig – senast 2006. Varken Israel eller Hizbollah är detsamma som de var 2006. Bedömare tror att Hizbollah förfogar över 140 000 robotar som man eventuellt kommer att använda i kommande krig. Men, även frontlinjen är inte densamma som det var 2006. I dag kontrollerar Hizbollah stor del av den syriska gränsen mot Israel och hela gränsen mellan Libanon och Israel. Har Israel råd med att starta ett så omfattande krig? Tveksamt. Ett sådant krig kommer att orsaka bottenlösa katastrofer i regionen. Det är få som tror att Israel gör piratkungadömet Saudiarabien denna tjänst.

 

LÄS MER: Mohammed bin Salman har för många fiender för att kunna överleva

 

Kan Saudiarabien förklara krig mot Libanon och Hizbollah?

Långsökt.

Saudiarabien har inte gräns mot Libanon utan tvärtom. Det är Hizbollah som kan utnyttja gränsen mellan Jemen och Saudiarabien för att avfyra robotar mot Saudiska mål – och det skedde för ett par veckor sedan när en långdistans robot slog ner i Riyadh. Hizbollah har stort inflytande i kriget i Jemen och backar upp Huthismilisen.

Vad kan Saudiarabien göra?

Saudiarabien kan orsaka maktvakuum i Libanon och de hoppas att det ska leda till att hela staten kollapsar. Men det kommer inte att ske.

Saudiarabien har snart inga vänner i regionen. De har förlorat Qatar. Kuwait vill bryta sig loss från det saudiska påtvingade alliansen men väntar på första bästa tillfälle för att göra det, Oman ställer sig neutralt i alla konflikter som Saudiarabien är involverat i (det gillar inte Saudiarabien) och nu kidnappar de Saad al-Hariri som var deras man i Libanon.

Saad al-Hariri – förmodligen har han inte kunnat leva upp till de saudiska kraven och därför väljer man att avlägsna honom från makten och ”döda” honom politiskt.

Sista scenariot som Saudiarabien kanske hoppas på är att maktvakuum i Libanon. Det kan leda till inbördeskrig. Det kommer inte att ske. Kidnappningen av Saad al-Hariri har gett en moteffekt för vad Saudiarabien hoppades på. Libanon är inte splittrat. Det är tvärtom. Enigheten i Libanon är unik i dag till skillnad från hur det var innan al-Hariri kidnappades.

Saudiarabien har hamnat i ett djupt dilemma – ingen återvändo. Saudiarabien är nu inne på ”lose, lose situation”. De har förlorat Jemen, Qatar, Syrien och nu Libanon. Förr eller senare slår dessa nederlag tillbaka mot Saudiarabien självt.