Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Palestinska barn dödades av de israeliska raketerna

En av pojkarna som dog i attacken.Foto: STRINGER / REUTERS X80002
Pojkarna lekte på stranden dagen innan attentatet.Foto: Kassem Hamadé / Kassem Hamadé

Hemlig israelisk rapport avslöjar: Det var israeliska drönare som dödade de fyra palestinska pojkarna på stranden i Gaza sommaren 2014. 

Det rapporterar tidningen The Intercept.

Attacken på stranden skedde inför ögonen på fler lokala och utländska journalister. 

Barnen ”misstogs” för att vara Hamasmedlemmar.   

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fyra år efter att fyra palestinska pojkar, Ismail, Ahed, Zakaria och Mohamad Bakr, som var i tioårsåldern, dödades på stranden i Gaza avslöjas nu att det var israeliska raketer som dödade pojkarna. Attacken skedde mitt på dagen på stranden i närheten av hotell al-Dira. Tiotals journalister blev vittne till massakern. Israeliska armén lovade att utreda massakern utan att erkänna något ansvar för det inträffade. 

Nu avslöjar The Intercept att militärpolisen i Israel har kommit fram till att det var israeliska drönare som dödade de fyra pojkarna med två raketer. The Intercept skriver att ”vittnesmål från officerare som var involverade i attacken bekräftar för första gången att barnen – fyra kusiner mellan 10 och 11 år gamla – blev förföljda och dödade av drönaroperatörer som misstog dem för att vara militanta Hamasmedlemmar”. 

 

LÄS MER: Gaza håller andan inför jättedemonstrationer

 

Anklagelserna viftades bort

Det är första gången som sådana uppgifter når allmänhetens kännedom. Trots att flera journalister blev vittnen till attacken viftades anklagelserna bort av Israels armé och dess talesmän bort. Det spreds en hel del rykten på internet, bland annat om att det var Hamas som av misstag avfyrade raketer mot barnen och att barnen lekte med odetonerade bomber. 

Zakaria Bakr är talesperson för familjen och säger till Expressen att avslöjandet är ett tydligt bevis på att den israeliska armén är skyldig till massakern i Gaza.

– De har försökt att dölja sanningen men nu kommer sanningen fram, trots att vi alltid har vetat om att det är dem som ligger bakom massakern.

– Vi inom familjen tänker inte nöja oss med rapporten, utan vi ska fortsätta kämpa för att ställa de ansvariga inför rätta, fortsätter han.

Han berättar vidare att de barnen som överlevde attacken fortfarande lider och har fått psykiska problem.

– De vaknar mitt i natten och är rädda, säger Zakaria Bakr.

The Intercept skriver att utredningen kom fram till att barnen träffades av två raketer. Den första raketen dödade en pojke och mindre än en minut senare – när de andra tre barnen höll på att fly för sina liv – avfyrades den andra raketen. 

Enligt The Intercept uppger drönaroperatörerna i förhör att de hade sökt förtydligande från sina överordnade om hur långt de fick jaga barnen på stranden efter den första attacken som dödade en av pojkarna. Men en minut senare avfyrade de den andra raketen som dödade tre pojkar innan de fick svar från sina överordnade. 

Trodde att man dödat Hamasmedlemmar

Advokat Suhad Bishara som företräder offrens anhöriga säger till The Intercept att Israels användning av vapenbestyckade drönare reser frågor om mänsklig bedömning, etik och överrensstämmelse med internationell humanitär rätt. Bishara påpekar att ”användning av denna teknologi i strandattacken 2014 vidgar cirkeln av folk som är ansvariga för dödandet av Bakr-barnen”. 

Enligt förhör med de involverade beskrevs attacken som ”mycket lyckad” för att man trodde att man hade dödat fyra Hamasmedlemmar. I den hemliga förhörsrapporten som Intercept hänvisar till framgår det att man misstog barnen för att vara Hamasmedlemmar. Trots att attacken skedde i dagsljus. 

– Israel hävdar nu i rapporten att man inte kunde analysera bilderna och se om det var barn eller Hamasmedlemmar som var på stranden. Tidigare har Israel gått ut med rapporter om att de har världens bästa krigsmakt och att deras spionplan kan se minsta lilla detalj på marken. Att de hävdar att de inte visste att det var barn, det är bara en lögn, säger Zakaria Bakr till Expressen.

Området är ett av de få säkra områden i Gaza och de som bor på stranden är kända för att tillhöra Fatahrörelsen som är Hamas bittraste rival. Att drönaroperatörerna begick ett grovt misstag när de inte kunde analysera drönarbilderna kan påverka försäljningen av israeliska drönare till andra länder. 

 

LÄS MER: Spänningen ökar – risk för ett nytt Gazakrig 

 

Rädd för att förlora drönarförsäljningskontrakt

En anledning till att israeliska armén inte tidigare gick ut med vad som egentligen hände när barnen dödades på stranden är att man är rädd för att förlora drönarförsäljningskontrakt med andra länder. Det skriver the Intercept. 

Under kriget mellan Hamas och Israel sommaren 2014 fanns det några få säkra ”zoner” i Gaza. En av dem ligger längs stranden i närheten av hotell al-Dira. Området kan inte vara större än ett par kvadratkilometer stort. Till al-Dira och andra Hotell i området sökte sig både lokala och internationella journalister för att de visste att Israel inte skulle utsätta dem för fara.  

På stranden bor några fiskarfamiljer i baracker. 

På just den här stranden lekte pojkarna innan de attackerades av de israeliska raketerna.

 

LÄS MER: ”Taggtrådsklipparna” riskerar sina liv vid gränsen mellan Gaza och Israel

 

Bara ett dygn före attacken satt jag på uteserveringen till al-Dira. Det var ett av de få ställen som serverade mat under fastemånaden ramadan. Jag åt frukost. Samma barn lekte på samma plats på stranden. De busade och jagade krabbor. Jag tog en bild på dem för att skriva en artikel som jag fick idén till efter intensiv bevakning av kriget. Jag ville skriva om livet bortom kriget. Jag ville skriva ett reportage om barnen som trotsar kriget och hittat en egen säkerhetszon i närheten av journalisthotellen. Jag tog bilden, skulle äta klart min frukost och gå ner till dem. Men, en av mina kontakter ringde och berättade att en palestinsk tjej erövrade första plats i nationella provet både i Gaza och i Västbanken. En glad nyhet att rapportera om. Jag tänkte för mig själv – barnen finns kvar även i morgon. De bor på stranden. Jag sköt upp det och åkte hem till flickan i stället. 

Bor många journalister i området

Det fanns flera anledningar till att varken jag eller andra journalister fruktade för attacker just på stranden. Israeliska armén med sina avancerade spionplan och pålitliga ”ögon” på fältet vet att i det området bor journalister och på stranden bor fiskarfamiljer. Dessutom är det känt i Gaza att familjen Bakr tillhör Fatahrörelsen. 

11 månader efter attacken fick arméns generaladvokat, Danny Efroni hela utredningen inklusive förhören men valde att avsluta fallet utan att göra förhören offentliga. Arméns chefsåklagare fattade beslut om att inte ta disciplinära åtgärder och inte heller gå vidare med utredningen för att se om det ligger något brott bakom det. Man kom fram till att ”det hade inte varit möjligt för de involverade i operativa enheterna att identifiera dessa figurer via flygövervakningskameror, som barn”.