Kassem Hamadé

Nu måste vi ta Iraks uppgifter på allvar

BEIRUT. Tidigt på morgonen till den 11 december 2010 körde Taimour Abdulwahab den bil som en bekant hade köpt åt honom och åkte från Tranås till Stockholm. Några timmar senare sprängdes bilen och senare sprängde han sig själv.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Taimour Abdulwahab blev den förste självmordsbombare som sprängde sig på svensk mark. Några månader före det misslyckade dådet erkände en al-Qaidaledare som tillfångatagits av Iraks underrättelsetjänst att organistionen hade tränat upp två män – en svensk och en egyptier och sänt dem till Europa för att utföra terrordåd.

Uppgifterna levererades vidare till brittisk och amerikansk underrättelsetjänst som kanske inte tog varningen på fullt allvar. Men Taimour Abdulwahab var svensken som hade fått sin träning i Mosul i norra Irak.

Samma irakiska underrättelsetjänst varnar den här gången Sverige för en grupp IS-medlemmar som ska ha tagit sig från Irak till Sverige. De planerar att utföra terrordåd i huvudstaden. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle de ha tagit vägen över Turkiet.

Den här uppgiften måste tas på fullt allvar. Sverige deltar i kampen mot IS genom att en grupp svenska experter är i Irak och tränar upp kurdiska Peshmergagerillan som bekämpar IS.  I Sverige har IS-medlemmar gripits och till och med dömt två till livstidsfängelsestraff för krigsbrott i Syrien.

Sverige utbyter information om IS med andra underrättelsetjänster. Sverige försöker försvåra rekrytering av nya IS-medlemmar som vill åka till Syrien och Irak för att slåss. Det känner IS-ledningen till.

Det här gör Sverige till en måltavla. 

Hade de irakiska uppgifterna gällt Beirut och inte Stockholm hade hotbilden inte varit lika allvarlig.

Sverige är ett öppet samhälle. Varje säkerhetsåtgärd kräver juridisk formalia för att genomföras. Öppna samhällen är sårbara. Attackerna i Bryssel och i Paris är exempel på det.

Trots att Irak är ett genomkorrumperat samhälle måste uppgifterna om eventuella terrordåd tas på fullt allvar.

Att Taimour Abdulwahab ändå lyckades med att planera och genomföra sitt ett misslyckat terrordåd tyder på brist på utbyte av underrättelseinformation. Hade Storbritannien, USA eller Irak varnat Sverige i god tid hade man kanske kunnat gripa Taimour Abdulwahab innan han utförde dådet. Han satt inne med viktig information. Vem rekryterade honom? Vem tränade upp honom? Vem finansierade och vilka ville skada Sverige?

Vi hade kunnat få svar på dessa frågor om Taimour Abdulwahab stoppats i god tid.

Nu måste de irakiska uppgifterna tas på fullt allvar. 

IS lider stora förluster på slagfältet i Syrien och i Irak. IS är i akutbehov av att visa sina medlemmar att sekten inte försvagats.  Därför ligger i IS intresse att utföra terrordåd mot mjuka mål i öppna samhällen.

Irakierna kan ha fel. Irakierna kan också ha rätt.