Kassem Hamadé

Nu måste vi ta Iraks uppgifter på allvar

Publicerad

BEIRUT. Tidigt på morgonen till den 11 december 2010 körde Taimour Abdulwahab den bil som en bekant hade köpt åt honom och åkte från Tranås till Stockholm. Några timmar senare sprängdes bilen och senare sprängde han sig själv.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Taimour Abdulwahab blev den förste självmordsbombare som sprängde sig på svensk mark. Några månader före det misslyckade dådet erkände en al-Qaidaledare som tillfångatagits av Iraks underrättelsetjänst att organistionen hade tränat upp två män – en svensk och en egyptier och sänt dem till Europa för att utföra terrordåd.

Uppgifterna levererades vidare till brittisk och amerikansk underrättelsetjänst som kanske inte tog varningen på fullt allvar. Men Taimour Abdulwahab var svensken som hade fått sin träning i Mosul i norra Irak.

Samma irakiska underrättelsetjänst varnar den här gången Sverige för en grupp IS-medlemmar som ska ha tagit sig från Irak till Sverige. De planerar att utföra terrordåd i huvudstaden.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle de ha tagit vägen över Turkiet.

Den här uppgiften måste tas på fullt allvar. Sverige deltar i kampen mot IS genom att en grupp svenska experter är i Irak och tränar upp kurdiska Peshmergagerillan som bekämpar IS. I Sverige har IS-medlemmar gripits och till och med dömt två till livstidsfängelsestraff för krigsbrott i Syrien.

Sverige utbyter information om IS med andra underrättelsetjänster. Sverige försöker försvåra rekrytering av nya IS-medlemmar som vill åka till Syrien och Irak för att slåss. Det känner IS-ledningen till.

Det här gör Sverige till en måltavla.

Hade de irakiska uppgifterna gällt Beirut och inte Stockholm hade hotbilden inte varit lika allvarlig.

Sverige är ett öppet samhälle. Varje säkerhetsåtgärd kräver juridisk formalia för att genomföras. Öppna samhällen är sårbara. Attackerna i Bryssel och i Paris är exempel på det.

Trots att Irak är ett genomkorrumperat samhälle måste uppgifterna om eventuella terrordåd tas på fullt allvar.

Att Taimour Abdulwahab ändå lyckades med att planera och genomföra sitt ett misslyckat terrordåd tyder på brist på utbyte av underrättelseinformation. Hade Storbritannien, USA eller Irak varnat Sverige i god tid hade man kanske kunnat gripa Taimour Abdulwahab innan han utförde dådet. Han satt inne med viktig information. Vem rekryterade honom? Vem tränade upp honom? Vem finansierade och vilka ville skada Sverige?

Vi hade kunnat få svar på dessa frågor om Taimour Abdulwahab stoppats i god tid.

Nu måste de irakiska uppgifterna tas på fullt allvar.

IS lider stora förluster på slagfältet i Syrien och i Irak. IS är i akutbehov av att visa sina medlemmar att sekten inte försvagats. Därför ligger i IS intresse att utföra terrordåd mot mjuka mål i öppna samhällen.

Irakierna kan ha fel. Irakierna kan också ha rätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag