Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Nu fruktar libaneserna ett nytt krig - 14 år senare

Folksamling i Beirut
Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Folksamling i Jerusalem.
Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I Libanon dödades cirka 1 700 och 4 500 skadades. I Israel var de tragiska siffrorna 165 döda och 450 sårade. Det var resultatet av ett 33 dagar öppet krig mellan libanesiska Hizbollah och Israel sommaren 2006. 

Nu fruktar libaneserna ett nytt krig. 

Men, ett kriterium måste bli uppfyllt om helvetets portar åter ska öppnas. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Israeliska attack- och spionplan tar inte ledigt denna sommarvarma dag. Vad gör de i libanesiskt luftrum?
De skannar av hela landet från söder till norr. De samlar in data och försöker kontrollera ärkefienden Hizbollah. 

Jag sitter på en balkong i en libanesisk by och skriver, samhället ligger cirka 7 mil söder om Beirut. Byn ligger 700 meter över havet och här bor cirka 14 000 invånare.
Det är torr luft och varmt - över 33 grader. Men all denna information är egentligen oviktig i den här texten. 

Byn heter Markaba. För de som är insatta i de många och komplicerade libanesiska konflikterna förstår direkt att just här för 14 år sedan började ett krig.
Några Hizbollah-medlemmar klippte taggtråden, placerade ut en vägbomb och avslutade en attack med att kidnappa två israeliska soldater - eller rättare sagt attacken slutade med två döda soldater. 

Markaba ligger alldeles vid gränsen mot Israel. Det var alltså just denna kedja av händelser som orsakade ett 33 dagar långt krig som förstörde större delen av Libanons infrastruktur. 

Båda sidor utropade sig som segrare

Antalet döda och skadade var som väntat högt. Minst 1 700 libaneser - de flesta civila - dödades i kriget medan det på andra sidan gränsen dödades cirka 165 individer, de flesta soldater. 

Båda sidor utropade sig som segrare. Även det är mindre viktigt i dag. Det som är viktigt är de starka rykten som cirkulerar i Libanon om ett nytt krig , och det inom kort. 

Israel har inte signalerat att landet är på väg att förstärka frontlinjen mot Libanon. Inga truppförflyttningar är kända, men däremot finns det verbala hot från israeliska ledare mot Hizbollah.

Jag kan se från min balkong i Markaba att gränsen är lugn och bönderna på den libanesiska sidan tar hand om jordbruket precis som vanligt. Det enda som oroar folk här i byn är de ständigt patrullerande israeliska attack- och spionplanen.

När jag skriver hör jag dessa flygplan på låg höjd. Jag ser inte några Hizbollahtrupper, det är känt att de gömmer sig och de är mästare på det. Men, inget av det jag ser väcker alltså misstankar om ett kommande krig. Israel kommer inte att gå in i ett nytt krig mot Libanon. Landet har fullt upp med att bekämpa spridningen av corona-viruset. Hittills har cirka 50 000 blivit smittade och fler än 400 har avlidit i corona.
Israel kommer inte att inleda ett nytt krig.
Eller? Har jag fel?
Jo, jag kan ha fel, det kan bli krig men då måste ett villkor uppfyllas.

Den 3 januari 2020 gav USA:s president Donald Trump order om att döda den i Iran omtyckte och hyllade genralen Qasem Soleimani. President Donald Trump tvekade inte och den amerikanska armén ”oskadliggjorde” Soleimani strax efter att han lämnat flygplatsen i Bagdad i januari 2020.  Iran hotade med hämndaktioner, något man också har uppfyllt med missilattacker mot amerikanska baser i Irak. Men många anser att de hämndattackerna inte ligger i proportion med att Soleimani dödades och det ledde heller inte till ett öppet krig. 

Vad är då kopplingen mellan dödandet av Soleimani och hotet om nytt krig i Libanon?

Både hatad och omtyckt i Libanon

USA och Israel (och även Saudiarabien och Förenade Arabemiraten) inser nu att Irans mest karismatiske person utomlands är ledaren för libanesiska Hizbollah, Hassan Nasrallah. Den 59-årige krigsveteranen har spelat avgörande roll i kriget mot Israel, stödet för Hamas i Gaza, stödet för regimen i Damaskus och en rad andra insatser i Jemen, Bahrain men även i Europa och Afrika. 

Nasrallah är både hatad och omtyckt i Libanon. Många libaneser anser att han är ledare för en motståndsrörelse som bekämpade den israeliska ockupationen i södra Libanon och till slut tvingade han Israel att dra sig ut ur Libanon.
Andra, de som hatar honom, anser att han tvingar Libanon in i konflikter som skadar landet. 

Kan det alltså bli ett nytt krig mellan Libanon och Israel?

Kanske, om det en dag blir ”breaking news” att Hassan Nasrallah blivit attackerad på något sätt, då vet vi att det kan finnas ett klartecken till att helvetets portar åter ska öppnas. Om Israel skulle starta ett nytt krig sker det bara på ett villkor, att Hassan Nasrallah först blir oskadliggjord. Allt annat är bara rykten och spekulationer som inte leder någonstans. 

0