Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

När ska vi frukta för ett storskaligt krig?

Israeliska soldater i närheten av den syriska gränsen vid Golanhöjderna.Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Minst 70 israeliska missiler träffade under natten flera mål i Syrien och 20 missiler som avfyrades från Syrien slog ner på av Israel ockuperade Golanhöjderna. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Enligt Israel kom ingen person till skada och enligt syriska försvaret dödades tre syrier. För första gången sedan mitten av 70-talet värms frontlinjen på Golan upp. Det sker direkt efter att den amerikanska presidenten Donald Trump förklarade att USA drar sig ur Iranavtalet som tecknades för tre år sedan.

Ska vi frukta för ett storskaligt krig? 

1982 invaderade Israel grannlandet Libanon efter en misstänkt palestinsk attack mot en israelisk diplomat i Storbritannien. Det ledde till en långdragen invasion. Stora delar av Libanon ockuperades. Palestinska PLO tvingades att lämna Libanon och inbördeskriget i Libanon blev ännu värre. 

2006 dödade libanesiska Hizbollah i en snabb attack åtta israeliska soldater varav två kroppar kidnappades och det ledde till en omfattande israelisk offensiv som varade i 34 dagar. 

Frontlinjen har hettats upp

Sedan flera år tillbaka backas den syriska regimen upp av Ryssland, Iran och Iranstödda Hizbollah. Det är just de tre aktörerna som spelade en avgörande roll och vände krigslyckan upp. Först skickade Hizbollah in sina trupper och såg till att regimens pågående kollaps hejdades och man åstadkom små men strategiska segrar i bland annat samhället al-Qusayr i al-Qalamoun nära den libanesiska gränsen. Efter det fortsatte Hizbollahs insatser i bland annat Homs, Aleppo och Damaskus. 

 

LÄS MER: Israels svar – 70 missiler mot iranska mål i Syrien 

 

Så småningom skickade Iran (då stödde turkiska trupper på plats inne i Syrien, den väpnade oppositionen) militära experter och efter Iran kom Ryssland med sitt flygvapen och garanterade viktiga framsteg i kriget. I dag kontrollerar den syriska armén 80 procent av Syrien. Israel stod passivt men med enstaka flygräder mot syriska mål i Syrien. Israel varnade Hizbollah och Damaskus för att stärka sin militärnärvaro vid Golanhöjderna. Israel upptäckte att Hizbollahs krigare började bli aktiva där och man befarade att Hizbollah skulle använda samma taktik – motståndsrörelse – på Golanhöjderna som man gjorde i södra Libanon. Flera av Hizbollahs medlemmar och även fältledare dödades i en del konfrontationer men det ledde inte till att frontlinjen hettades upp som det gjorde i går. 

Signalerna är tydliga

Iran dementerade vad Israel uppgav om att iranska trupper finns i närheten av Golan. Iran dementerade även vad Israel säger om att de 20 raketer som avfyrades mot mål på Golanhöjderna är iranska. Oavsett om iranska trupper finns i områden nära Golanhöjderna kan Iran agera mot Israel både från Golanhöjderna och från andra syriska områden. Det som skedde under natten måste kopplas direkt till Trumps beslut om att USA river upp Iranavtalet. Signalerna är tydliga – vi har flera kort som vi kan använda. 

Men, vill Iran eller Israel ha ett storskaligt krig?  

 

LÄS MER: Så kan kriget mellan Israel och Iran bryta ut 

 

Hade den frågan ställts före 2006 hade svaret kunnat bli – kanske. Krigskalkylen 2018 och i Syrien är annorlunda. Irans högsta intresse är att behålla kärnteknikavtalet som tecknades för tre år sedan. Saudiarabien och Israel ser stora faror med avtalet och fruktar att Iran ska utveckla kärnvapen. Saudiarabien som är djupt involverade i kriget i Jemen och har tagit på sig rollen som ”arabvärldens förste mot persisk invasion” har ingenting att förlora i ett storskaligt krig. Däremot har Israel och Iran mycket att förlora. 

Storskaligt krig leder bara till förluster

Iran riskerar att förlora allt man har åstadkommit i Syrien på åtta år. Israel riskerar att flera krigsaktörer skulle härja fritt längs gränserna och det skulle leda till katastrofala följder. Nattens iranska raketer var riktade mot mål på ockuperade Golanhöjderna och inte i andra delar av landet. Iran, Syrien och Hizbollah skickar ut signaler på att de inte är intresserade av ett storskaligt krig utan nöjer sig med lågintensiva konfrontationer på ockuperad mark. Samma sak med Israel som via utrikesministern och andra armégeneraler sa att Israel inte har ambitioner på ett storskaligt krig. 1982 gick Israel till anfall omedelbart. Samma sak år 2006. Nu är det andra tider. 

Vi ska frukta för ett storskaligt krig bara när iranska/syriska eller Hizbollah-raketer faller ner över Tel Aviv eller andra städer inom Israel. Just i dag är alla aktörer medvetna om att storskaligt krig leder bara till förluster.