Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Ljudet av sirener betyder att samhället fungerar

Expressens Mellanösternkorrespondent om virusskräcken i Iran.
Bild när Kassem Hamadé för kontrollen efter sitt första negativa corona-test
Foto: Kassem Hamadé
Skyddsklädda arbetare försöker hindra corona-virusets spridning i Beirut.
Foto: ALI FAWAZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter att ha rapporterat från det stora coronautbrottet i Iran har Kassem Hamadé nu blivit friskförklarad. 

I hemstaden Beirut möts han av en spökstad om kvällarna och i grannlandet Syrien låtsas man som att viruset inte finns.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Du är ren, Kassem. Kom förbi och hämta testresultatet, säger kvinnan från det privata sjukhuset i Beirut när jag ringer och frågar om corona-test nummer två.

För två veckor sedan kom jag hem från Iran. Under dessa veckor har jag inte hostat en enda gång – men har tänkt på smittan nästan hela tiden. 

Oron gäller inte mig själv, den försvann för länge sedan. Men den finns där för min omgivning och mina närmaste. 

Jag ringer sjukhuset från hemmet i Beirut och hör samtidigt ljudet av en inkommande ambulans. En ambulans som kanske transporterar ett nytt misstänkt corona-fall. Tjutet av sirenen väcker i vanliga fall sorgsna minnen från inbördeskriget i Libanon. Den här gången skickar ljudet betryggande signaler – de som är drabbade eller sjuka tas om hand. 

Men hur länge till? 

Värmekänsliga kameror scannar resenärer vid Beiruts flygplats.
Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

En tid av skräck och oro

Medan Kina håller på att få nästan total kontroll över spridningen, ökar antalet smittade i de värsta drabbade länderna Italien och Iran. Från min soffa läser jag även hur fallen i Sverige ökar hela tiden. Samma sak i Frankrike, England och senast i raden, turistön Cypern. 

Viruset är en av den moderna historiens främsta prövningar för fungerande stater. Vilka klarar av att stoppa spridningen, behandla de sjuka och ge de avlidna en värdig begravning? Allt hänger på hur väl staten fungerar. 

Libanons första dödsfall

I Libanon där jag har varit baserad senaste åren ligger antalet smittade på drygt 40 personer. Det är folk som har varit i Iran, Italien och Egypten. 

På tisdagsmorgonen fick Libanon sitt första dödsfall i corona. En 57-årig man som hade varit på besök i Egypten. Han mådde dåligt när han återvände, sökte vård, men läkarna viftade bort misstankarna om att det var corona och gav honom antibiotika. 

Fem dagar senare konstaterade läkarna att han visst var smittad och skickades vidare till det statliga sjukhuset i Beirut där man samlar coronafallen. Tre dagar senare dog han. 

Han hann smitta en sjuksköterska på det första sjukhuset. Tecken på vad som kommer att hända i länder som Libanon om spridningen blir lika dramatisk som i Iran, Kina eller Italien. 

Flygplatsen i Beirut.
Foto: NABIL MOUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

För Libanon kommer inte att klara av en okontrollerad coronaspridning. Skolorna och universiteten här – precis som flera andra länder i regionen – håller stängt. Liksom nöjesparker, parker och statliga myndigheter. 

Innan mörkret faller blir miljonstaden Beirut nästan en spökstad i frivillig karantän. I grannlandet Syrien däremot, råder en total förnekelse av viruset. 

Men en och en annan tweet tar sig ut och berättar om minst 400 misstänkta fall.

Varning från Syrien

Från Kurdiska Autonoma Administrationen i norra och östra Syrien kommer det rapporter om att man har stängt gränsen Semelka för alla som är bosatta i Europa, inklusive journalister. 

En åtgärd för att bekämpa spridningen av corona. De flesta Gulfstater har stoppat alla flyg till de värst drabbade länderna och även infört stopp för medborgare från bland annat Egypten. 

I Iran har antalet smittade ökat till 8 042 fall. Men hur ligger det till i det krigsdrabbade Jemen? Eller på landsbygden i Turkiet? Eller i det för journalister stängda Saudiarabien? Eller i Syrien?

Arbetare deinfekterar Libanesiska parlamentet efter att det första dödsfallet i Libanon registrerats
Foto: ALI FAWAZ / AP TT NYHETSBYRÅN

”Du är ren”

I Europa, USA, och i Kina kommer man att kunna ta kontroll över spridningen. Det är länder med fungerande institutioner. 

Världen ska inte stå maktlös och titta på hur den osynliga fienden förgör vår ekonomi, kultur, och våra liv. Världen ska vara redo för att gripa in i länder som saknar de nödvändiga institutionerna för att stoppa corona. 

Jag har råd och kunde testa mig två gånger på ett privatsjukhus i Beirut. För en liten stund sedan ringde sköterskan och sa ”du är ren”. Många andra människor behöver få det samtalet, men de har inte råd med att testa sig. 

När länder med förlamade institutioner inte kan erbjuda folk akut hjälp måste övriga världen i FN:s regi ta kommandot och bekämpa spridningen. Gör man inte det kommer hela världen att hamn i en ond cirkel som blir mycket svår att bryta sig ur. 

Jag hoppas att ljudet av ambulanssirener inte tystnar. Det är tecken på att samhället fortsätter att fungera någorlunda tryggt. Men hela världen måste stå enad mot den osynliga fienden. 

Därför skiljer sig siffrorna från land till land.