Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Kriserna som hotar Libanon: Svält, krig eller båda delarna

Varningen: "Landet kan stängas ner om två veckor".
USA:s ambassadör, Dorothy C. Shea, på en bild som delats ut av Hizbollah.
Foto: Hizbollah
Skärmdump från en av Hizbollahs propagandavideor mot Israel.
Foto: Hizbollah

BEIRUT. Libanesiska valutan rasar som aldrig förr och inflationen skjuter i höjden. USA anklagar Hizbollah för försvagning av libanesiska staten och Hizbollah kopplar statens förfall till USA:s sanktioner. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det sker minst två elavbrott på en timme medan jag skriver den här texten hemma i Beirut. Jag läser om bilden som nyhetsbyrån AFP publicerade häromdagen, som föreställer samlingsbilder på halvtomma kylskåp i flera libanesiska hem. Med bilden försöker AFP beskriva svälten som hotar det här landet.

Ute på gatorna, i flera libanesiska städer, ringlar köerna långa för dagens bristvara: Bröd. Lika långa köer finns utanför olika bankkontor för att ta ut pengar. ”Om 15 dagar kommer hela landet att stänga ned. Försök att prioritera dina utgifter smart”, säger en bankdirektör när jag frågar henne om den krisen ska förvärras. 

Samtidigt florerar rykten om att ransonering av eltillförseln, och brist på diesel och bensin, kommer att öka dramatiskt. På nio månader har den libanesiska liran rasat från 1500 lira per en amerikansk dollar till cirka 10 000 lira för dollarn. Varupriserna har skjutit i höjden utan tak. Och, varje kväll kapar små grupper viktiga motorvägar som binder samman landet i protest mot - ja, det politiska systemet, korruption, ekonomin och Hizbollahs vapen. Samtidigt går inte en enda dag utan att israeliska stridsplan eller spionplan korsar libanesiskt luftrum. 

Det pratas högt om två onda öden som väntar libaneserna inom kort: Svält, krig eller båda delarna. 

USA:s ambassadör/Hizbollah 

”Flera miljarder dollar hamnar hos Hizbollahs mikrostat i stället för att gå till (libanesiska) statens kassa”. Det uttalandet kom från USA:s nytillsatta ambassadör till Libanon, Dorothy C. Shea. Det är ett uttalande som får stöd av en del politiker som anser att Hizbollah är orsaken till dagens ekonomiska kollaps. Medan andra politiker som står under Hizbollahs paraply kopplar dagens ekonomiska kollaps, med de amerikanska sanktionerna mot Syrien som per automatik drabbar Libanon, ur deras perspektiv. 

Ambassadörens uttalande kom i en lång tv-intervju som hon gav till en lokal tv-station. Den skapade en storm av reaktioner – för och mot. 

Mohammad Mazeh är en libanesisk domare som är känd för sina domar mot bankerna som vägrar betala ut spararnas pengar (en del analytiker tror inte att bankerna har några pengar att betala ut). Domaren fattade ett beslut - efter ambassadörens uttalande - som förbjuder lokala och internationella medier som representeras i Libanon att intervjua Shea i ett år framåt. Han rättfärdigar sitt beslut med att ”Sheas uttalande är en direkt inblandning i Libanons interna politik, hotar freden och splittrar landet”. Men bara några timmar efter domarens beslut gästades ambassadören av flera tv-kanaler. Shea attackerade Hizbollah och gav dess ledare skulden för den kollapsade ekonomin. I en intervju till den saudiska tv-kanalen al-Hadath säger hon att Hizbollah-ledaren Sayyed Hassan Nasrallah ”hotar Libanons stabilitet och förhindrar en ekonomisk lösning”. 

Hizbollah-sympatisörer skapade en storm på sociala medier med reaktioner och direkta hot mot ambassadören. Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs son Jawad Nasrallah, som är aktiv på Twitter, publicerade flera hotfulla inlägg, exempelvis ”Till den sladder-prataren i Aaoukar (där USA:s ambassad ligger) - det är bra om ni inte glömmer namnet Imad Mughniyeh som förnedrade er”.  

Imad Mughniyeh är Hizbollahs förra befälhavaren som dödades i en bilbomb i Damaskus 2008. Han anses vara hjärnan bakom flera dåd mot amerikanska intressen - den mest kända attacken var mot USA:s ambassad i Beirut 1983 - då en självmordsbombare sprängde sin bilbomb mot ambassaden och dödades 63 människor. 

Israel/Hizbollah

För några dagar sedan publicerade Hizbollahs sympatisörer en 39 sekunder lång video på sociala medier som innehöll hot mot Israel med precisions styrda missiler – något som Hizbollah inte hade tillgång till i tidigare krig mot Israel. I propagandavideon hör man Hizbollahs ledare Nasrallah säga: ”I dag kan vi inte bara bomba Tel Aviv som stad - utan med Guds hjälp och hans styrka kan vi nu bomba precisa mål både inne i Tel Aviv och på varje plats i det ockuperade Palestina”. Videon tolkas som en del av propagandakampanjen mellan ärkefienderna Hizbollah och Israel. Men, Hizbollah utgör ett existentiellt hot mot Israel. Det är ingen tvekan om saken. Och Israel har vid flera tillfällen hotat med att ”bomba hela Libanon till stenåldern” om Hizbollah attackerar mål i Israel. Israel gjorde nästan handling av sina hot i det senaste kriget 2006. Men, den här gången är det annorlunda. 

Hizbollahs arsenal ställs inte ut på ett stånd så att Israel kan oskadliggöra det utan att det drabbar civila. Hizbollahs arsenal, vars omfattning än är okänd, finns gömd i stora delar av landet. 

Hizbollah har slutat att leverera färdigbyggda missiler till Libanon för länge sedan – de kan tekniken och har experter. Det tolkas på ett enda sätt: Hizbollah tillverkar missiler inne i Libanon och det är en israelisk mardröm i det kommande kriget. 

Krig, svält eller båda delarna?

Jag tror inte att Libanon är på väg mot svält. Däremot tror jag att många libaneser kommer att leva i en mycket svår fattigdom under några år framåt . Folk har redan nu börjat odla marker för eget bruk. 

Blir det krig? Varje ekonomisk kris följs per automatik av krig. Ingen vet i nuläget hur det kommande kriget kommer att se ut. Men det är utan tvekan krig i nivå med helvetets fasor. 

Ekonomiskt fritt fall i Libanon

Coronakrisens nedstängning har slagit hårt mot ekonomin.