Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

IS planerar värre terrordåd i Sverige

Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / POLISEN

BEIRUT. IS kommer att utföra värre och fler dåd i Sverige. Det hävdar den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i förhör. Det är riktigt men Akilov spekulerar och sitter inte på information om framtida terrorplaner i Sverige eller ute i världen. Akilov är en av IS ”soldater” som han själv säger.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När IS grundades och erövrade stora områden i Syrien och i Irak bestod terrororganisationen av tre kategorier: fotsoldater i Syrien och Irak, av ideologiskt motiverade både i IS-kontrollerade områden men även ute i världen och av kriminella.

Majoriteten av fotsoldaterna har bytt sida efter IS kollaps. Många av de ideologiskt motiverade dödades och de som är kvar försöker styra eller aktivera kriminella medlemmar som de kallar för ”soldater”. Men kollapsen betyder inte att hotet från IS är mindre. Tvärtom. För väst är det mycket farligare än förr. Nu planerar IS att utföra värre terrordåd än 9/11. Det är inte Akilov som säger det. Det är chefer som jag har själv varit i kontakt med som säger det. Akilov spekulerar om något som ska hända. Men, han sitter inte på information. Akilov är en övergiven ”soldat” som ville ta sig till paradiset på de ”otrognas” blod.

Efter att Rakhmat Akilov återvände från Ryssland där han hade jobbat på en cementfabrik i 13 år bestämde han för att flytta ensam till Sverige.

– Han ville jobba och inte söka asyl. Det är därför hans familj inte följde med honom till Sverige. Det sa hans bror Olim när jag träffade honom i Samarkand nyligen.

 

Rakhmat Akikov erkänner att det är han som ligger bakom terrordådet på Drottninggatan i Stockholm och dödat fem människor. Han erkänner också att han är en av ”IS soldater”.

Har IS planterat honom i Sverige för att aktivera hans onda planer när det behövdes?

Det är inte möjligt. 

Rakhmat Akilov spelade in sitt testamente – trohetsed för dådet. Han undersökte minst tre mjuka mål – Drottninggatan, gayklubbar och Stockholms båtar. Han underrättade sina IS-kontakter om varje steg inför terrordådet. Han fotograferade under det pågående terrordådet och skickade bilderna till sina IS-kontakter. Han räknade med att dö. Han ville döda så många ”otrogna” som möjligt. Allt stämmer in på klassiska planer inför varje terrordåd men inte på en vältränad IS-terrorist.

IS avstod från att ta på sig ansvaret för dådet. Akilov är säkert missnöjd med det. Han hade hoppats – enligt hans chattmeddelanden – på erkännande från IS efter dådet. Det gjorde inte terrorgruppen som redan i april 2017 när dådet genomfördes höll på att kollapsa som terrororganisation.

 

LÄS MER: Så färdades Akilov under terrordådet – steg för steg 

 

Man kan spekulera mycket och länge kring varför IS lämnade Akilov ensam utan att tillmötesgå hans önskan om att framstå som en riktig IS-jihadist. Det kan bero på att Akilov överlevde uppdraget och IS hoppades på att utnyttja honom igen eller på helt andra saker som ingen känner till. Det är mindre viktigt när Akilov själv nu erkänner och polisen hittat bevis på hans strävan för att ansluta sig till IS och utföra uppdrag för IS räkning. 

Jag vill att åklagaren ställer några frågor – inte om religionen islam – utan om de islamister som IS använder sig av för att utföra sina dödsfatwor, exempelvis Ibn Taimyya. Jag är övertygad om att Akilov inte vet mycket vare sig om islam eller om de imamer som IS hänvisar till när de rättfärdigar sina terrordåd.

Akilov är en misstänkt terrorist som borde ha kastats ut ur landet långt innan han efterlystes av polisen i februari 2017 för att verkställa utvisningsbeslutet.

 

Akilov ansökte nämligen om asyl på falska grunder. När han bodde i Uzbekistan var han inte aktiv islamist eller oppositionell. Det säger hans bror Olim. Han åkte till Sverige för att jobba och tjäna pengar. De första bekräftade (med chattbevis) kontakterna med IS var i januari 2017 – en månad efter han hade fått besked om att han måste lämna Sverige inom fyra veckor. Sedan gick han under jorden och kontakten med det nätverk som består av 13 personer fortsatte fram till dess han utförde dådet.

I Akilovs fall blev han inte religiöst hjärntvättad utan kriminellt inspirerad av andra terrordåd i Europa. Akilovs uppgifter om framtida terrordåd måste tas på allvar – inte för att han säger det – utan för att IS planerar för värre terrordåd mot mjuka mål både i Sverige och i andra länder.

 

LÄS MER: Leif GW:s tvivel på Akilovs berättelse