Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

IS och al-Qaidas spöke vilar tungt över massakern

”Om IS eller al-Qaida ligger bakom dåden är det dags att börja prata om en återupplivad mördare som överraskar alla med sina dåd”, skriver Kassem Hamadé. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Tidigt på morgonen fylldes flera av Sri Lankas kyrkor av påskfirare från landets knappt 8 procent kristna invånare. Minst åtta bomber exploderade i samordnade attacker mot kyrkor och femstjärniga hotell. Ett av de värsta terrordåden som drabbas ön vars buddhistiska invånare utgör majoriteten med drygt 75 procent, följs av hinduer, muslimer och kristna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minst 207 människor dödades och 450 skadades. Attackerna var riktade mot mål i tre städer som ligger långt från varandra. Mot kyrkor i Negombo, 3 mil norr om huvudstaden Colombo, Batticaloa drygt 31 mil öster om Colombo och mot kyrkor och femstjärniga hotell i huvudstaden Colombo. 

Men vem ligger bakom attackerna?

Det har gått ett halvt dygn utan att någon terrorgrupp tagit på sig skulden för attentaten.

Visst, Tamilska Tigrarna har under lång tid utfört riktade dåd mot mål som är kopplade till armén eller staten. Men, inbördeskriget i Sri Lanka är mer eller mindre över sedan 2009. Är det tigrarna som försöker att rubba säkerheten på ön? Tamilska Tigrarna är en marxistisk militant grupp som är terrorstämplad men som inte har ett intresse av att attackera kyrkor och slå till mot mjuka mål.

Strax efter terrorattacken mot två moskéer i Nya Zeeland publicerade terrorgruppen IS en 44 minuter lång propagandafilm och i den lovar de att hämnas attackerna i Nya Zeeland med blodiga attacker mot kyrkor utan att precisera i vilket land. 

Trots att terrorgrupperna IS och al-Qaida inte tagit på sig ansvaret än, är de huvudmisstänkta för dåden. 

När mördaren inte visar sitt ansikte brukar brottet tala om mördarens identitet. I det här fallet vilar IS och al-Qaidas spöke tungt över dessa brutala massakrer. 

Det var samordnade attacker. På kristendomens högtid. I kyrkor. På 5 stjärniga hotell. Offren är troende kristna och utländska turister från fler än 33 länder. Det är signum för IS och al-Qaida. 

Jo, jag vet att Sri Lanka har gått genom ett blodigt inbördeskrig och att Tamilska befrielsetigrarna har kapacitet att utföra sådana dåd. Men, det ligger inte i deras intresse att attackera mjuka mål. Men det gör det IS och al-Qaida. 

De som ligger bakom attackerna vill skapa kaos och motsättningar i Sri Lanka och i resten av världen. Men varför har då ingen tagit på sig ansvaret än? 

Vi pratar om samordnade attacker i tre olika städer. De måste ha tagit lång tid för terroristerna att planera och utföra attackerna. De behöver tid på sig för att kunna ta sig från från mordplatsen till säkra områden. Det kan vara så att vi inte får något besked om vilka som ligger bakom attackerna. 

Kanske är det också en taktik hos de ansvariga, för att skapa ännu mer misstänksamhet mellan olika folkgrupper. Splittra och härska är en gammal metod. 

Om IS eller al-Qaida ligger bakom dåden är det dags att börja prata om en återupplivad mördare som överraskar alla med sina dåd. 

En mördare vars avsikt är att skapa polarisering i samhällen.

En mördare som vill driva jorden mot undergång med hjälp av religionskrig.