Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

IS levde i flock – i dag är de svaga ensamvargar

När IS erövrade stora landområden mellan Syrien och Irak under 2014 vallfärdade rekryter från hela världen och från Sverige helt öppet till ”kalifatet”.Foto: ASMAA WAGUIH / POLARIS IMAGES

Inne i huset står en svensktalande far och berättar för sin svensktalande son att han har precis kommit tillbaka från frontlinjen och dödat en "otrogen". Ute i åkern står en fru i heltäckande niqab, provskjuter ett hagelgevär och tycker att det är "coolt". Det är vardag i den kollapsade IS-staten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

SVT visar sekvenser som man har kommit över från en vardag för en svensktalande IS-familj i kriget i Syrien. 

Förmodligen är det filmat för en tid sedan. IS som självutropad stat har kollapsat för länge sedan. Men, videon ger en intressant inblick i en vanlig vardag för en IS-familj som har kopplingar till västvärlden.

Det vi ser i de korta videosekvenserna är en familj med små barn som pratar svenska. Pappan är terrorist och mamman förmodligen är hemmafru med sina två eller tre barn. Barnen är under 8 år gamla. Familjen talar svenska med varandra och vi vet inte om de i dag lever eller inte. Det vi vet är att IS som självutropad stat är borta och av de 300 identifierade IS-svenskarna har mer än hälften återvänt, ett 50 tal medlemmar dödats och resten är splittrade i öknen i Syrien och i Irak. 

Terrorgruppen kontrollerar i dag ett litet ökenområde på 70 kvadratkilometer mellan Dayr al-Zawr och Abu Kamal inne i Syrien och längs den irakisk-syriska gränsen. 

 

När IS erövrade stora landområden mellan Syrien och Irak under 2014 vallfärdade rekryter från hela världen och från Sverige helt öppet till ”kalifatet”. De flesta åkte via Turkiet och sedan över till Syrien eller Irak. De som åkte bestod av två kategorier: 

1: Vanliga muslimer som trodde på ”IS-utopin” och ville leva i ett samhälle som praktiserar islam och Sharia. 

2: Terroristerna som utgjorde IS armé. IS bestod av jihadister från hela världen men fotsoldaterna var från Irak och Syrien. I samband med IS kollaps har lokala medlemmar bytt sida och en del av de utländska medlemmarna sökte skydd i öknen eller överlämnat sig till al-Qaida i Idlib i Syrien.

 

Tidigare levde IS-familjerna ett – med IS-mått mätt - tryggt liv i Syrien och i Irak. Det är vad vi ser i SVT:s filmer. Mannen gick till fronten och frun och barnen stannade hemma. 

När jag intervjuade IS-emiren Abou Abboud al-Raqqawi för ett tag sedan berättade han att barnen till utländska jihadister hamnade i ideologiska läger innan de senare skickades på vanliga militärläger. De skulle bli IS barnarmé. Men nu när hela projektet med IS-kalifatet har kollapsat kan man anta att familjer som dessa lever på flykt. Tidigare levde IS-svenskarna och andra IS-terrorister i flock. De var starka och stolta. Idag är de svaga ensamvargar.