Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

IS inleder en ny fas av sin terror

Efter dåden samlades människor utanför en av kyrkorna som attackerats.Foto: GEMUNU AMARASINGHE / AP TT NYHETSBYRÅN
Tre hotell och tre kyrkor bombades i Sri Lanka på påskdagen.Foto: CHAMILA KARUNARATHNE / AP TT NYHETSBYRÅN
Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamade skriver om hotet från IS.

Islamiska staten IS inleder ny blodig fas av i sin terror. 

I ett kort meddelande på sin propagandakanal Asmaq tar terrorsekten på sig ansvaret för massakern i Sri Lanka. 

IS publicerar även bilder på tre självmordsbombare, bland dem hatpredikanten  Zahran Hashim, beväpnade med automatvapen och med IS flagga i bakgrunden. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polisen i Sri Lanka försågs redan den 4 april med underrättelseuppgifter från Indien och USA om att en lokal islamistisk grupp med kopplingar till IS hade planer på att attackera mål på ön. 

Uppgifterna pekar ut sex personer från den lokala missionsgruppen National Tawheed Jama´at, NTJ, för delaktighet i terrordåden.

De som nämns i listan över misstänkta terrorister är Zahran Hashim, Jalal Ithal, Shahid, Rilwan, Maulawi och Milhan.

NTJ är en lokal, tidigare helt okänd islamistisk grupp som ägnar sitt arbete åt att sprida salafistisk islam i Sri Lanka men även i grannländerna. 

Gruppen har varken svurit lojalitet för al-Qaida eller för IS. Däremot har IS under kriget i Syrien och Irak rekryterat flera medlemmar som tillhört NTJ. 

Ödeläggelsen efter bombattackerna är svår i Sri Lanka.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Terrorledarens sociala medier nedstängda

National Tawheed Jama´at betyder översatt ”nationella monoteistiska gruppen som följer den salafistiska läran”. En av de frontfigurerna som nu också pekas ut som en av dem som ligger bakom terrortattackerna är imamen Zahran Hashim. 

Han var fram till för några dagar sedan mycket aktiv på sociala medier – främst på Youtube och på Telegram. Hans konton hade 10 000-tals följare. Nu är de nedstängda. 

Zahran Hashims videor på Telegram-kanalen al-Ghuraba (främlingarna) är identiska med IS propagandavideos med hatpredikningar och blodiga bilder i bakgrunden, men även musiken (nashid). 

Det vi ser i dag är modifierad terrorism som sätter hela världen i existentiell fara

NTJ har, precis som andra missionsgrupper, under lång tid sponsrats av flera Gulfstater för att sprida salafismen i världen. Gränsen mellan salafism och salafi-jihadi är hårfin. Enda skillnaden är hur ordet jihad, kamp, tolkas hos olika grupper. 

Al-Qaida och IS har exempelvis båda salafism som grund för sin ideologi, men olika syn på hur man ser på andra religiösa grupper och minoriteter i samhällen. Även talibanrörelser i Pakistan och Afghanistan följer salafismen. 

Salafismens grundprincip är att leva och tolka islam som man gjorde under de första tre seklerna efter profeten Mohammeds död. 

En rad kända islamistiska namn i Sverige tillhör den salafistiska miljön och har rekryterats till al-Qaida eller IS. Göteborgaren Michael Skråmo är en av dem. 

IS-terroristen Michael Skråmo.

Han gick med i en salafistisk grupp som långt före kriget i Syrien åkte på missionsturnéer i Europa för att sprida den salafistiska läran. 

Dagens terrorism sätter världen i fara

Dödssiffran stiger i Sri Lanka och nu uppger myndigheterna att dåden har krävt 321 människoliv och över 500 skadade. 

Det vi ser i dag är modifierad terrorism som försätter människor över hela världen i existentiell fara. Ökända terrorgrupper som IS eller al-Qaida vänder sig till lokala salafistiska grupper - inte för att vinna lojalitet, utan för att rekrytera medlemmar som gör jobbet. 

Salafistiska grupper finns sedan början av 1970-talet över hela världen. Lyckas man rekrytera mördarmaskiner i Sri Lanka har man redan lyckats i andra delar av världen. 

Enda sättet att stoppa en ny våg av terrorism är ett långtgående arbete för att förhindra utbredningen av de miljöer som möjliggör IS rekrytering. 

Över 300 människor dog och 500 skadades i de blodiga bombdåden.Foto: M.A. PUSHPA KUMARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är just där man bör sätta i gång för att tidigt motarbeta terrorismen. Gör man inte det lär vi snart uppleva samma svarta söndag-scenario i andra delar av världen. 

IS inleder ny fas av terror – från ambitionen att kontrollera landområden till att aktivera mördarceller som strävar efter ett globalt religionskrig.