Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

IS förklarar krig mot Allah – i Allahs hus

Minst 235 dödades och 109 skadades när terrorister avfyrade raketer och öppnade eld mot dem i moskén al-Rawda.Foto: STRINGER / AFP
Minst 235 dödades och 109 skadades när terrorister avfyrade raketer och öppnade eld mot dem i moskén al-Rawda.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Terroristerna är klara med att göra hela världen till sin fiende. Nu förklarar de krig mot Allah.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minst 235 dödades och 109 skadades när terrorister avfyrade raketer och öppnade eld mot dem i moskén al-Rawda väster om egyptiska staden Bir el-Abd i Sinai. De firade profeten Muhammeds födelsedag i Allahs hus. Offren förstås och inte mördarna.

Imamen höll på att börja med sin fredagspredikan som skulle handla om profeten Muhammeds födelsedag när två fordon lastade med ett trettiotal beväpnade män körde mot moskén. Den ligger i byn al-Rawda i utkanten av staden Bir el-Abd i Sinai. Terroristerna var beväpnade med automatvapen och med raketgevär.

235 dödades och 109 skadade. Nästan hela församlingen på 400 moskébesökare som tillhör sufismen. Den fredliga och andliga riktningen inom islam.

 

Det är inte första gången islamistiska terrorister riktar sina terrordåd mot fredliga sufier.

I november förra året kidnappade IS-terrorister en av de främsta sufi-imamerna i Sinai, 98-åriga Sulaiman Abou Harraz. De halshögg honom och filmade det brutala dådet mot imamen. Även tidigare har flera av sufiernas cirka 200 moskéer, helgedomar och gravplatser i Sinai blivit utsatta för hot eller terrordåd. Det är samma grupp som hela tiden utför de brutala dåden trots att ingen ännu tagit på sig ansvaret för dådet mot al-Rawda moskén. Det är den kollapsade gruppen IS.

Varför vill IS massakrera Sinais sufier som utgör mer än 60 procent av befolkningen på halvön och har sedan 1950-talet utövat den fredliga och andliga tron som de ärvde av en imam från Gaza?

Redan 2016 hotade en av IS terrorister sufierna i Sinai med att de anses vara ”otrogna” och ska bestraffas med döden om de inte blev ”riktiga” muslimer. De anklagas för ”shirk” och det betyder att man tror på flera gudar eller att man ber till gud via ombud.

 

Är det riktigt?

Det är klart att IS ljuger. Sufismens stjärna är att man närmar sig gud via andliga vägar och man strävar efter att leva i harmoni med gud och med sin tillvaro. Man lever och utövar fred. Det är det som skadar IS.

Eftersom Sufier predikar mot våld har IS anklagat dem (utöver anklagelse om shirk) för att samarbete med armén och det leder till att IS inte kan rekrytera fler nya medlemmar i de samhällen där sufier har stark närvaro. Det är det som sufierna i Sinai har gjort hela tiden. De har predikat mot våld. IS tolkar sufiernas budskap rätt. Att predika mot våld är lika med att predika mot den kollapsade IS.   

Är det rätt att skriva att IS har kollapsat?

Att rikta sina attacker mot mjuka mål är inte tecken på att man är stark.

Att rikta sina attacker mot fredliga sufier som tar avstånd från våld är tydligt tecken på att man har sjunkit så lågt och passerat kollapsstadiet. Nu är IS värre än Satan själv och därför förklarar IS nu krig mot Allah i Allahs hus.

 

Tidigare har muslimska ledare och imamer i bland annat muslimska världens viktigaste länder Egypten och Saudiarabien vägrat utesluta de som utövar terrorism i religionens namn från Islam. Man nöjde sig med att använda blyga termer som "kharijitir" separatister. Det räcker inte. 

Man kan inte bota cancer med Alvedon. Den muslimska världen måste en gång för alla ta avstånd från den brutala delen i religionens historia och våga reformera religionen på riktigt. Samtidigt måste hela världen ställa upp för att hjälpa Egypten i kampen mot terrorismen som håller på att förstöra ett av mellanösterns viktigaste länder.