Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

IS arvtagare är farligare än både IS och al-Qaida

Självmordsbomben i Kabul i Afghanistan tog minst 40 människors liv. Över 30 personer skadades.Foto: HEDAYATULLAH AMID / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. Terrorstaten IS arvtagare är mycket farligare än IS och al-Qaida tillsammans.

Nu har de slagit mot ett kulturcenter i Kabul – men, det är inte ett vanligt terrordåd av en vanlig terrorgrupp.

Brutala IS Khorasan-gruppen banar vägen för ett nytt kalifat i Afghanistan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Shiamuslimska afghaner skulle uppmärksamma minnet av Sovjetunionens invasion av Afghanistan när en självmordsbombare sprängde sitt bombbälte mitt bland besökarna i kulturcentret Tebyan i Kabul.

Fler än 40 människor, varav många barn och kvinnor, dödades i terrorattacken. IS har tagit på sig ansvaret för dådet. Det hade kunnat passera obemärkt om det var av samma art som tidigare terrorattacker. Men det som sker i Afghanistan bör sätta hela världen i skräck.

Kriget i Syrien hade pågått i ett år när al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri skickade bomb- och krigsexperter till Syrien. De hamnade i Idlib-provinsen, men även i Raqqa och väster om Aleppo. Den amerikanska underrättelsetjänsten insåg snabbt faran med Khorasan-gruppen. Förra presidenten Barack Obama gav order om att bomba deras baser i Syrien redan under 2014.

al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri.Foto: / AP AL JAZEERA

Khorasan åkte till Syrien med ett enda mål. Det handlade inte om att delta i strider utan att bygga upp träningsbaser för medlemmar som kan resa fritt i världen – främst västerländska medlemmar.

De nya medlemmarna skulle få lära sig allt om hur man bygger egna bomber – svårupptäckta sådana som kan användas i attacker bland annat mot flygplan. Tränarna är krigsveteraner från Jemen som är ökända för sina brutala bombdåd.

Det var en av orsakerna till det brittisk-amerikanska beslutet om förbud för surfplattor och bärbara datorer på vissa flygrutter och flygbolag.

Efter de intensiva flygattackerna mot gruppens baser i Syrien bytte de taktik och delvis gick de under jorden i Syrien.

Byggnaden som attackerades på torsdagen.Foto: HEDAYATULLAH AMID / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Direkt efter att IS och al-Qaida gick skilda vägar i Syrien och Irak förklarade Khorasangruppen lojalitet för IS. Sedan 2015 heter gruppen IS Khorasan-gruppen. Det är de som ligger bakom terrordådet mot kulturcentret i Kabul i dag.

Nyligen varnade både Ryssland och Iran för att IS Khorasan etablerar sig i Afghanistan för att därifrån styra sin terrorverksamhet över hela världen. IS Khorasan kontrollerar ett område i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan, inte långt från den pakistanska staden Peshawar. De har även kontroll över mindre områden i Afghanistan – bland annat i Ghaziabad, i Gilan och i Sangar. IS Khorasan tillhör de mest extrema bland jihadistiska grupperna.

De tror inte bara på kalifatet utan även på att de är den gudsutvalda gruppen med ”svarta fanor” som ska ingå i den islamiska armén som de tror ska bildas inför domedagen.

Världen bör inse att attackerna i Afghanistan är ett varningstecken för vad som kan drabba andra länder framöver.