Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

IS är vår tids nya terrorkameleont

Skåpbilen som användes vid terrorattacken.Foto: SOCIAL MEDIA/E-PRESS PHOTO / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
13 dog och över 100 skadades vid terrorattacken.Foto: SOCIAL MEDIA/E-PRESS PHOTO / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
En misstänkt person grips.Foto: / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

BEIRUT. Den 8 augusti publicerade terrorsekten IS en propagandavideo och i den uppmanades medlemmar och sympatisörer i väst till terrorattacker mot mål i västvärlden. En av sektens medlemmar som har krigsnamnet Abu Adam al-Australy, från Australien, predikar på ett professionellt sätt om hur man ska döda ”avhoppare " och ”otrogna”. En av metoderna är att kapa ett fordon och ”köra in i folkmassan så att deras orena blod ska flyta på deras gator”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu är det arkitekturens huvudstad Barcelona som fick ta emot smällen. För den här gången.

Sedan IS gått in i kollapsstadiet från terrorstat till terrorsekt siktade dess rekryter in sig på de trygga städernas populära gågator. I Stockholm. I Berlin. I London. Nu i Barcelona. Det är IS klassiska vapen som bara stoppas på ett enda sätt – informationsutbyte. En massmördare som inte har skjutvapen, bombbälte eller andra explosiva ämnen väljer en av de enklaste mordmetoderna och kapar eller hyr ett fordon för att köra på semesterfirare på gågator. Det är en av de enklaste mordmetoder som är ytterst svår att stoppa utan informationsutbyte.

 

LÄS MER: Barcelonaattacken – det här vet vi   

 

Att använda fordon för att utföra terrordåd skulle kunna se ut som om IS har svårt att komma över sprängämnen eller vapen i västvärlden. IS har utfört flera blodiga terrordåd i exempelvis Turkiet och i Libanon och använde både sprängämnen och skjutvapen. Det är mindre svårt i grannländerna till Syrien och Irak att komma över vapen. När de försöker komma över vapen i västvärlden utsätter de sig för större risk att bli upptäckta. De vet att säkerhetstjänster är vaksamma. De vill inte bli upptäckta och därför går de till de enkla terrormetoderna som skapar stor förödelse. Det är inte omfattningen av antalet döda eller skadade som IS är intresserade av. Det är själva attacken som de vill lyckas med. De vill markera att de existerar och kan orsaka skador i öppna samhällen.

 

LÄS MER: 13 personer döda efter terrorattack i Barcelona

Tungt beväpnad polis rörde sig i Barcelona efter terrordådet.Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jag gick på Drottninggatan häromdagen och såg de nya betongblocken som har placerats på gatan. Det är tveksamt om murar eller betongblock kan stoppa terrorattacker. Det kan försvåra för terroristerna att utföra attacker.

IS är vår nya terrorkameleont. De anpassar sig efter nya säkerhetsrutinerna och därför är betongblock och blockerade gågator är bara tillfälliga lösningar. Enda sättet för att bekämpa den inhemska europeiska terrorismen är att utbyta information mellan länder och mellan olika säkerhetstjänster. IS är inte längre en terrorgrupp som står i krig mot hela världen i Raqqa och i Mosul. IS är en inhemsk europeisk terrororganisation. Precis lika mycket som den är filippinsk, arabisk, amerikansk eller pakistansk. IS har medlemmar som är födda och uppvuxna i de länder där man väljer att utför terrordåd. Därför kommer terrordådet i Barcelona att upprepas. Ingen vet var. Men, vi vet att terrorkameleonten anpassar sig efter nya omständigheterna. 

 

LÄS MER: Eva, 32, såg kropparna på gatan