Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Iran har lärt av arabiska våren – kan styra krisen

BEIRUT. Teokratin Iran har räknat med en sådan dag.

Iran har lärt sig av arabvåren och lär kunna styra krisen på ett sätt som kan gynna regimen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Krig kostar.

I teokratin Iran har de senaste fyra dagarnas demonstrationer spridit sig till flera städer och orter inklusive huvudstaden Tehran. Enligt polisen, som lägger skulden på "utländska kollaboratörer", har minst två människor dödats i protesterna. Men enligt aktivister på sociala medier har minst 20 människor dödats i olika sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Utifrån de videor och kommentarer som cirkulerar på olika sociala medier har folk riktat sin ilska mot president Hassan Rohani, mot den 78-årige högsta religiösa ledaren Ayatolla Ali Khamenei och även mot inblandning i krig och konflikter i Mellanöstern. 

Är demonstrationerna tillräckligt stora för att kunna skapa regimskifte eller i värsta fall sätta landet i kollaps?

 

LÄS MER: Detta handlar protesterna i Iran om 

 

Inom några dagar lär vi veta om protesterna är huvudlösa och inte har en tydlig politisk agenda eller om det är precis som regimen i Tehran säger att det handlar om ekonomiska problem.

Det vi vet är att senaste tiden har en del banker haft ekonomiska bekymmer, i regeringens budget för nästa år planerar man att höja priset på bränsle och på andra basvaror samt att regeringen har stoppat socialbidrag till många iranier som regeringen anser kan klara sig själva.

Vi vet också att Iran sedan flera år tillbaka är involverat i krig i Syrien, i Jemen, i Irak och stöder både ekonomiskt och politiskt en rad milisgrupper i flera arabiska länder. Att vara en av de aktörer som är involverade i krig kostar pengar – ibland kostar det så mycket att stater kan kollapsa.

 

LÄS MER: Hon viftar med sjalen i protest mot regimen i Iran 

 

Inte långt från Iran ligger Saudiarabien som har Iran som sin fiende nummer ett. Även Saudiarabien är inblandat i samma krig som Iran – mot Iran och dess inflytande.

Där försöker man att lösa de höga krigskostnaderna med Robin Hood-metoden. Vice kronprins Mohammed bin Salman kidnappade fler än 160 rika saudier, inklusive prinsar, ministrar och affärsmän och satte dem inför ett enda val: Er frihet mot era pengar.

Protester i Tehran på lördagen.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Några har gått med på kravet och de är redan fria. I fallet Iran finns det inte lika många prinsar eller miljardärer som man kan pressa på pengar. Där står vanligt folk för krigsnotan och det är vanligt folk som nu går ut och protesterar.

Hur ska regimen i Tehran svara?

 

LÄS MER: Regimens varning: Ni får betala priset 

 

Teokratin Iran har räknat med en sådan dag. Iran har lärt sig av arabvåren och lär kunna styra krisen på ett sätt som kan gynna regimen.

Kortsiktigt har man redan en plan: På dagen kommer pro-regimdemonstranter, miljoner sådana, att ockupera gator och torg för att visa folkligt stöd. Men, på natten kommer polis och säkerhetsstyrkor att ta över kontrollen och slå hårt mot anti-regimdemonstranter.

Men, om protesterna fortsätter att växa och sprida sig kan det leda till våld som inte går att kontrollera.