Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Iran går till val – men alla pratar om något helt annat

Kassem Hamadé på plats i en vallokal i Teheran.
På fredagen går iranierna till val. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt har landet drabbats av det nya coronaviruset.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT
Kassem Hamadé på plats i Teheran, Iran.

I dag går iranierna till val, kampen i parlamentet ska avgöras och det ser ut som att de konservativa kan ta tillbaka majoriteten från de splittrade reformvänliga grupperna. 

Samtidigt pratar alla om något helt annat – Coronaviruset har slagit till i landet. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om några timmar går iranier till vallokalerna för att rösta fram 290 nya ledamöter till parlamentet ,”Islamiska majlis shura”. De enade konservativa siktar på att erövra majoriteten medan de splittrade reformvänliga kämpar för sin existens och för att behålla makten. 

Men ute på gatorna ser man plötsligt människor gå omkring med munskydd. Nyheten att de första fallen av coronavirus konstaterats i den heliga staden Qom har fått stor plats i nyheterna. 

”Fem konstaterade fall av coronavirus varav två har dött och 18 andra misstänkta fall” är en av rubrikerna i ett telegram med dagens viktigaste händelser i Iran. 

Nyheten förmedlas på professor Seyed Shahabeddin Sadrs kontor i centrala Teheran.

De 30 parlamentskandidaterna från det konservativa alliansen ”Fronten för framsteg, välfärd och rättvisa” sitter i en närliggande sal och reflekterar över hur valkampanjen har varit. Sadr är ordförande för alliansen, men han ställer inte upp i valet. 

Sadr har tidigare suttit i parlamentet, han har varit vice talman och även presidentkandidat 2001. Han försöker tona ner oron för att virussmittan ska spridas och dess påverkan på valdeltagandet. Men oron i Iran är stor. Samtliga skolor, universitet och lärosäten i Qom har stängts i ett försök att begränsa spridningen av viruset.

Och det är inte bara den hotande smittan som riskerar att påverka valet. Det hålls dessutom vid en mycket känslig tidpunkt. 

Snart är det val i Israel, Irans ärkefiende nummer ett, och Iran vill inte se den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu kvar vid makten. 

I november är det presidentval i USA, ett betydelsefullt val även för Iran, då den iranska ledningens mardröm, Donald Trump, allmänt tros bli omvald.

Iranska parlamentalsvalet

Valet sker i 31 provinser 

58 miljoner är röstberättigade 

Reformisterna är en paraplyallians av grupper. De flesta lyder under namnet: ”Rådet för samordning av reformfronten”

De konservativa är politiska grupper som står revolutionsgardet och högsta ledaren Ali Khamenei nära. 

Totalt är det 290 ledamöter i parlamentet och Reformisterna har i dagsläget majoritet 

Samtidigt är kriget i Syrien nu inne i en ny fas där Turkiet är djupt och direkt involverat med stöd för islamistiska grupper medan Ryssland gör allt för att centralstyret i Damaskus ska återinta den islamistiska väpnade oppositionen sista fäste i Idlib.

Allt detta gör tidpunkten för morgondagens val i Iran till en mardröm för landets reformvänliga, grupperna som går under namnet Reformisterna och som nu har majoritet i parlamentet. 

Reformisterna fick luft under vingarna när Iran slöt kärnenergiavtalet 2015 och tog makten i parlamentet året därpå. Då skänkte avtalet framtidshopp, men även hopp om att Iran skulle släppas in i den politiska värmen i väst. I backspegeln en gyllene tid för reformisterna. 

Men allt hopp försvann när USA drog sig ur avtalet 2018 och president Donald Trump skärpte sanktionerna mot Iran. Det oljerika landet har nu mycket svårt att sälja sin råvara på världsmarknaden och relationen till grannländerna i Gulfstaterna blivit allt sämre. Allt detta har påverkat Iran, eller rättare sagt landets reformvänliga, som blivit allt svagare och splittrade. 

I valet i morgon har de reformvänliga kandidaterna till skillnad från de konservativa inte ens lyckats enas om en gemensam lista. 

Samtidigt har de konservativa mobiliserat sitt folk, medan de reformvänliga knappt syns i debatten.

Redan nu talas det också om att det finns en risk att valdeltagandet blir lågt i morgondagens val, och att detta ytterligare minskar de reformvänligas chanser att få behålla majoriteten i parlamentet. 

Abbasali Kadkhodaei är talesman för väktarrådet som godkänner vilka kandidater som får ställa upp i valet. Han uppgav på en presskonferens i onsdags att deltagandet i de senaste valen legat på över 50 procent. Men många missnöjda tros bojkotta valet den här gången och coronaviruset lär påverka deltagandet märkbart, trots professor Seyed Shahabeddin Sadrs lugnande ord.

Irans högsta ledare ayatollah Ali Khamenei spelar också en roll här. Tidigare i veckan sa han att ”valet är jihad” och att ”valdeltagandet är islamiska systemets heder”, två meningar som kan visa sig betydelsefulla för valutgången. För när ayatollah uppmanar iranier att rösta tolkas det bland konservativa som en fatwa och en plikt. Uttalandet har även tolkats som ett direkt stöd till de konservativa. 

Ali Khamenei har också under veckan hyllat sin general Qasem Soleimani, som dödades av amerikansk militär i Irak för två månader sedan. Generalen har flera gånger under de senaste veckorna beskrivits som en nationalhjälte som slogs för Irans intressen utanför landet gränser. 

De konservativa har lyckats utnyttja mordet på generalen för sin egen vinning. Inte bara för att mobilisera utan även för att splittra de iranier som är missnöjda med utvecklingen i landet. För dem framställs Soleimani som Persiens stolthet som kämpade för att säkra bakgården Irak. 

”Faller Irak faller Iran”, säger en analytiker som stöder de konservativa. Så tolkas läget också av många vanliga iranier. 

Med bara några timmar kvar tills vallokalerna öppnar talar allt för att de konservativa tar tillbaka makten i parlamentet.

”Mitt hemlands framtid är viktig”

Hör vad väljare i Iran tycker om valet.