Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Iran är starkt utanför de egna gränserna

19 personer dödades när explosioner drabbade kliniken Sina Athar. Iran uppgav att det var en olycka.
Bilder av kärnenergianläggningen Natanz efter branden i slutet av juni.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Satellitbilder av kärnenergianläggningen Natanz efter branden.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Satellitbilder av kärnenergianläggningen Natanz efter branden.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Explosioner som betecknas som mystiska, flera bränder och misstänkta cyberattacker har inträffat runtom i Iran senaste veckorna.

Israel pekas ut som en möjlig kandidat bakom en del av attackerna.

– Ingen tror längre att det inträffade är en slump, säger källor i Iran.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I torsdags kablades bilder på en storbrand i kraftverket Shahid Medhaj utanför staden Ahwaz i sydvästra Iran ut i i världens nyhetsmedier. Det är den senaste av en rad mystiska bränder och explosioner som inträffat runtom i Iran de senaste veckorna. 

– Minst tre stora bränder inträffade i Teheran och nära flygplatsen under helgen. Men inga medier här fick rapportera om det, säger en källa i Iran.

Personen fortsätter:

– Oron är stor. Det är ingen slump att bränder och explosioner har avlöst varandra de senaste veckorna. 

I januari sköts ett ukrainskt passagerarplan ned med totalt 176 personer ombord, inräknat både passagerare och besättning, strax efter att det lyfte från Imam Khomeini Internationella flygplats i Teheran. Samtliga dog i kraschen. Av de omkomna hade 17 personer starka kopplingar till Sverige.

Några dagar senare uppgav Iran att planet sköts ned av misstag med två missiler. Den 10 maj, under en militärövning, träffades ett iranskt krigsfartyg av en iransk missil och 19 marinsoldater dödades. Även den här gången uppgav Iran att det skedde av misstag. Fartyget tillhörde basen Shahid Rajaee i provinsen Hormozgan i den sydöstra delen av landet. 

Samma dag som fartyget besköts sa hamnens verkställande direktör Mohammad Rastad vid en en presskonferens att hamnen utsattes för en cyberattack av ”utländska krafter”. Washington Post rapporterade en vecka senare att Israel låg bakom cyberattacken. Den 25 juni inträffade flera explosioner i missiltillverkningsfabriken Khojir.

En analytiker vid Washingtonbaserade ”Center for Arms Control and Non-Proliferation”, Samuel Hickey, sade att Israel varken brukar dementera eller bekräfta uppgifter om man ligger bakom eventuella attacker mot mål i Iran. Vid upprepande tillfällen har israeliska ledare, inklusive landets premiärminister Benjamin Netanyahu, anklagat Iran för att i hemlighet sträva efter innehav av kärnvapen och hotat med att göra allt för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen.

Några dagar senare dödades 19 personer när explosioner drabbade kliniken Sina Athar. Iran uppgav att det var en olycka. Ett par dagar senare drabbades kärnenergianläggningen Natanz av en brand. Den 4 juli drabbades elkraftsverket Shahid Medhaj av en brand. Nästan ingen tror att det bara är olyckor bakom alla dessa incidenter. Många fruktar att det pågår ett lågintensivt cyberkrig mellan Iran och Israel. Stämmer det är det tydliga tecken på att Iran internt har blivit svagare än tidigare.

De senaste två åren har demonstrationer avlöst varandra i landet. Ibland har det handlat om protester mot mullornas styre. Andra gånger har det handlat om protester från arga fattiga iranier som lider av den djupa ekonomiska krisen. 

Sedan Baathregimen störtades från makten 2003 i Irak har Iran blivit allt starkare regionalt. Irans militära närvaro – direkt eller via ombud – i Libanon, Syrien, Irak, Jemen och i Gaza, ger Iran mycket starkt inflytande i regionen. 

Och uppenbart är Iran starkt utanför de egna gränserna men har aldrig tidigare varit så sårbart internt som landet är just nu.

Det är inte avgörande om en regim fortsätter att dominera scenen genom militär styrka, det är hemmastödet. Och mullorna i Iran vet att stödet inte är lika stabilt som förr. Det är därför Iran räknar med att fler ”olyckor” kommer att drabba landet under de kommande dagarna, veckorna och månaderna. 

0