Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Taktiken för att komma undan med bidragsfusket

Najah al-Shammari utreds misstänkt för grovt bidragsbrott.
Najah al-Shammari.
Foto: HADI MIZBAN / AP

Han är misstänkt för bidragsfusk. Men fuskanklagelsen rubbar inte hans position. Iraks nuvarande försvarsminister Najah al-Shammari lär komma undan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var irakiska medier som i början av oktober avslöjade att Iraks försvarsminister al-Shammari har dubbelt medborgarskap, både irakiskt och svenskt. Avslöjandet har inte att göra med att det är tillåtet eller förbjudet att ha två medborgarskap i Irak. De flesta irakiska politiker innehar två eller tre medborgarskap. Däremot trodde journalisterna bakom avslöjandet att ministerns dubbla medborgarskap skulle leda till att ministern ställs inför rätta för misstänkta krigsbrott. 

När jag för första gången fick se en video på en ung man som träffas i huvudet av en tårgasbomb trodde jag att det hämtats från en film. En tårgasbomb fastnar i skallen, spottar ur sig vit rök för att senare explodera i huvudet på mannen. Den unge mannen var en av de fredliga demonstranterna som satte i gång protestvågen i Irakiska huvudstaden Bagdad och i flera andra städer i södra Irak. Samma dokumenterade brott upprepar sig numera nästan dagligen. Snart har det gått två månader sedan hundratusentals irakiska män och kvinnor reste sig mot det korruptionsanklagade politiska styret. Enligt lokala sjukvårdskällor har minst 360 människor dödats och fler än 6 000 skadats i protesterna. 

Irak är ett av världens oljerikaste länder. Irak producerar cirka 5 miljoner oljefat per dag, men befolkningen lever i fattigdom. Enligt siffror från världsbanken lever 17,9 procent av landets befolkning på 3,2 amerikanska dollar per dag (knappt 31 kronor). Men majoriteten av landets politiker har gjort förmögenheter på tvivelaktiga vägar. Att en minister är misstänkt för bidragsfusk på några tusen kronor är en bagatell i Irak. Men, en sak som kan få den irakiska regeringen att tvinga försvarsministern att avgå är tårgasbomberna. 

En irakisk källa som har insyn i maktens korridorer säger till mig att ”försvarsministern kommer att vända sitt döva öra till för det som skrivs om honom i Sverige. Varken han eller regeringen bryr sig om fuskmisstankarna eller andra skandaler. Däremot kan Sverige - med hjälp av vittnen och dokumenterade bevis från protesterna - sätta i gång en rättsprocess om krigsbrott mot ministern. Det skulle kunna ge effekt”. 

Bilderna på de ihjälskjutna demonstranterna är det starkaste bevis som den svenska regeringen kan använda sig av om den vill ställa irakiska försvarsministern - som är svensk - inför rätta.

0