Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

I praktiken finns den läran över hela landet

IS utnyttjar salafi-miljöer för att rekrytera medlemmar. Foto: AP

BEIRUT. Titta var islamistisk extremism i det sekulära Sverige existerar, så ser du helhetsbilden av en existentiell fara i många aspekter.

Med hjälp av den färska publicerade studien av Försvarshögskolan ”Mellan salafism och salafistisk jihadism” blir helhetsbilden tydlig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under torsdagen publicerades studien på 265 sidor som innehåller en hel del viktig information om terrorismens utveckling i svensk miljö från 1990-talet och fram till i dag. 

Forskarna bakom studien gör gediget arbete. Den ger en hyfsat heltäckande bild av hur salafism har blivit alltmer dominerade i sunni-muslimska miljöer i Europa och i Sverige. I praktiken finns den läran från Kiruna i norr till Malmö i söder. Den finns över hela landet och blev ännu mer starkare i samband med arabvåren 2011. 

Vi vet att IS och al-Qaida är två terrorgrupper som utnyttjar salafi-miljöer för att rekrytera medlemmar eller för att propagera för sin tolkning av islam. Det mest viktiga är att vi vet att dessa terrorgrupper saknar en riktig hierarki och därför har både al-Qaida och IS varit måltavla för infiltration av underrättelsetjänster och andra grupper. Studien hade blivit rikare på information om vi hade fått veta mer om omständigheterna kring olika personer och olika händelser, exempelvis Abou Omar. 

Jag är en av de som har varit i kontakt med Abou Omar. Han har alltid försvarat sig med att säga: ”Varför har inte polisen eller Säpo arresterat mig?”. Abou Omars namn dyker upp nästan i varje terroristmål – men han lever kvar i Sverige och polisen vet var han bor men utan att kunna sätta dit honom för något brott.

 

LÄS ÄVEN: Kassem Hamadé: Valet flyttar Turkiet ett steg närmare en totalitär regim 

 

Det är känt att al-Qaida och IS inte behöver bedriva aktivt arbete för att rekrytera nya medlemmar. Det är folk som söker sig dit och inte tvärtom. Terrorgrupperna lockar folk till sig med hjälp av propaganda och lockelser. Det är folk som redan har genomgått salafistisk hjärntvättning. 

Det som oroar mig är att i olika kommuner – det framgår i studien – bedrivs extremist-läror som undervisas och predikas i olika moskéer. Jag är övertygad om att kommunerna och polisen känner till hur hat-predikanter avhumaniserar judar, shia-muslimer och sufier i sina predikningar men man gör inte riktiga åtgärder för att stoppa det. 

Faran ligger redan i första stadiet av extremismen – det är när folk (mottagare) som inte kan mycket om islam hamnar i salafimsens onda cirkel. Michael Skråmo var Dawa-salafist och nu är han IS-medlem. Kassir levde playboyliv i Sverige men rekryterades av Abou Hamza al-Masri. Listan är lång över hur vanliga muslimer omvandlades till salafister och senare till takfiri och terrorister. 

Studien konstaterar att Salafai-jihadistiska miljöer har mångdubblats i Sverige senaste sju åren, enlig Säpo. Det är alarmerande. Det är ett tydligt tecken på hur integrationen har försvagats. Studien lyfter upp kopplingen mellan organisationen Sveriges Förenade Muslimer till Dawa och delvis till IS. Det är farligt. Forskarna konstaterar att salafismen krockar med demokratiska samhällen. Det är riktigt. Det som är mer riktigt är att salafismen krockar med majoriteten av infödda muslimer som vill leva under samhällskontraktets villkor i Sverige.

 

LÄS ÄVEN: Kassem Hamadé: När ska vi frukta för ett storskaligt krig?