Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

I dag gick drömmen om kalifatet upp i rök

Den irakiska armén förklarade Mosul ”fritt” från terrorsekten IS. 

Drygt nio månader har gått sedan slaget om Mosul började. 

Alla visste att IS huvudstad skulle intas till vilket pris som helst. 

Priset ser ut att ha blivit högt. Hela staden ligger i ruiner – pulveriserat.

Och över 600 000 irakier är hemlösa.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den 4 juli 2014 utropade IS högste ledaren Abu Bakr al-Baghdadi sitt islamistiska kalifat från al-Nurimoskén i Mosul. Det är tre år och fem dagar sedan han stod i talarstolen och karismatiskt sa till sina anhängare att det var en ”tung börda” han hade fått och menade att han utsågs till kalif. Sedan dess har han varit försvunnen. 

Drömmen om kalifatet föddes flera år innan al-Baghdadi stormade världsscenen.

Från Afghanistan bestämde al-Qaidas grundare Usama bin Laden att skicka en ung man till Irak för att etablera en filial i landet som då levde i skräck – både för Saddam Husseins brutala baathregim och en planerad amerikansk invasion.

 

LÄS ÄVEN: IS uppges vara besegrade i Mosul 

 

Bin Ladens storskaliga dröm på sin höjd var att kunna exportera sin jihadistiska lära till Mellanöstern. Han trodde aldrig att den unge mannen från Jordanien hade en större religiös utopi än hans egen. Men Abu Musab al-Zarqawi vars riktiga namn är Ahmad Fadeel al-Nazal al-Khalayleh ville etablera ett muslimskt kalifat utan gränser. Han ville väcka den första versionen av islam till liv. 

Visst har al-Qaida och andra islamistiska grupper, exempelvis Muslimska brödraskapet, Hizbollah samma dröm om kalifatet – men de tror på olika vägar för att uppnå det. Al-Zarqawi var bara 35 år gammal när han återvände till Jordanien mellan 2001-2002. Då hade han varit i Afghanistan i över tolv år och kämpade sida vid sida med Usama bin Laden. 

En dag skickade irakiska ambassaden i Amman ett telegram till Bagdad och informerade underrättelsetjänsten att al-Zarqawi ville åka till Bagdad för att träffa Saddam Hussein. Han ville skicka jihadister till Irak för att försvara landet mot den amerikanska invasionen.

Saddam Hussein blev informerad av underrättelsechefen och fick råd om att inte träffa den unge jordaniern. Irakierna trodde att han var utsänd av amerikanerna för att bygga upp ett case mot regimen. De trodde att al-Zarqawi var ”beviset” som de kunde utnyttja för att bevisa länken mellan Bagdad och al-Qaida.

Regimen tackade nej till honom. Några månader senare föll Bagdad och al-Zarqawi tog sig över gränsen med några få män. Han hade några hundra dollar sedlar på sig – men var beväpnad med en svårbesegrad ideologi.

 

LÄS ÄVEN: Grymheten – det enda som förenar 

 

Det tog inte lång tid innan al-Zarqawi bröt trohetslöftet när han och al-Qaidas ledning inte kom överens om vilka metoder som skulle användas i kriget i Irak. Al-Qaidas ledning ville bekämpa amerikanerna medan al-Zarqawi ville bekämpa både amerikanerna och resten av irakierna – främst shiamuslimerna – som samarbetade med amerikanerna. Han var både salafist och takfiri. Takfiri betyder att man ger sig rätten att förklarar andra muslimer ”otrogna” och rättfärdigar terrordåd även mot civila mål.

Studenten Nick Berg, som halshöggs 2004.Foto: / AP APTN

Den unge al-Zarqawi gjorde sig känd när han skar halsen av amerikanen Nick Berg 2004. Det brutala mordet filmades och lades upp på internet. Två år senare dödades al-Zarqawi i en amerikansk räd och man visade bilder på hans döda kropp. Flera islamister kom efter honom men ingen kunde fylla tomrummet – förutom Abu Bakr al-Baghdadi.

Al-Zarqawi planterade idén och konceptet om IS – men Abu Bakr gjorde det verkligt

Al-Zarqawi planterade idén och konceptet om IS – men Abu Bakr gjorde det verkligt. Han skapade och byggde upp kalifatet under sloganen att kalifatet ”existerar och breder ut sig”.

Abu Bakr al-Baghdadi följde al-Zarqawis lagbok bokstavligt. Han bekämpade både amerikanerna och alla andra som inte föll i hans smak. IS utnyttjade missnöjet mot nya regimen i Bagdad och förstärkte sin närvaro i de sunnimuslimska dominerade områden. Till slut kontrollerade de ett stort område mellan Irak och Syrien – större än England.

På söndagen gick hans dröm upp i rök. Kalifatet har kollapsat och IS har krympt till en terrorgrupp – precis som moderskeppet al-Qaida.

Det är över för IS i Irak. Snart faller Raqqa i Syrien. Det betyder att IS har kollapsat som en terrorstat men kommer att göra allt vad det kan för att resa upp sig igen – den här gången i Dayr az-Zawr i Syrien.