Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Ex-hustrun om IS-ledaren: ”Han var smart och farlig”

Expressens Intressant att han hittades i nordvästra Syrien.
Terrorister marscherar i Raqqa i Syrien 2014.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Efter flera timmars bilkörning kom jag fram till gränsen mellan Libanon och Syrien. Jag klev av bilen, gick in till trappuppgången till huset som ligger på en åker.

En ung kvinna kom ut med tre barn och en bebis i famnen. Samtliga barn var hennes men från tre olika äktenskap.

Flickan var dotter till världens mest jagade och fruktade terrorledare Abu Bakr al-Baghdadi. Den numera 31 åriga kvinnan, Sajja al-Dolaimi kom från en irakisk medelklassfamilj.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Jag har vägrat träffa journalister. De har hört sig från hela världen men jag litar inte på journalister. De flesta är spioner, sa Sajja al-Dolaimi och bad mig att kliva in i huset. Hon ville berätta om livet med al-Baghdadi och om flykten från honom. 

Sajjas första man var Saddam Husseins sons livvakt. När regimen kollapsade i Irak ledde han en motståndargrupp mot amerikansk ockupationsmakt och dödades ett år senare av amerikanerna. Han lämnade henne med två små barn - tvillingpojkar.

– Min pappa arrangerade det första äktenskapet. Jag älskade min man och behandlades som en drottning av hela samhället, sa Sajja.

Hennes pappa var antikhandlare. Han såg till att Sajja och hennes syskon levde ett tryggt liv. Men, en dag bestämde han sig för att flytta till Syrien.

– Han ville se mig i en mans trygga händer och inte bli ensam i Irak. Han arrangerade det andra äktenskapet, sa Sajja.

Hon visste inte mycket om sin andra man. Det enda hon fick veta var att mannen undervisade sharia vid universitetet och att han var imam. Utöver det kände hon till att han var gift och hade barn. Sajja gifte om sig, flyttade in till honom. 

– Jag fick bo på första våningen medan hans första hustru bodde på gatuplan. Hon behandlade mig som sin egen syster. Hon älskade mig på ett sätt som gjorde att jag kände dåligt samvete. Jag orkade inte känna mig som en inkräktare och äktenskapsförstörare. Då bestämde jag mig för att lämna honom. 

En tidig morgon - efter drygt tre månader hemma hos al-Baghdadi gick hon upp, tog med sig sina tvillingbarn och flydde. Hon var gravid. Nio månader senare födde hon al-Baghdadis dotter.

Mitt första möte med Sajja al-Dolaimi ägde rum för tre år sedan. Då berättade hon om hans underjordiska liv och om intima detaljer. 

– Han älskade att äta grillade kycklingvingar. Det blev han glad av om jag lagade det åt honom, berättade Sajja. 

Jag och Sajja har träffats flera gånger efter vårt första möte, än i dag. 

Abu Bakr al-Baghdadi år 2014.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Abu Bakr al-Baghdadi var doktor i islamisk historia. Doktorstiteln tog han vid universitet i Bagdad, dit han flyttade från födelsestaden Samarra som ligger vid floden Tigris i Irak.

I Bagdad levde han också ett hemligt liv, berättade Sajja al-Dolaimi.

– Ingen visste eller kände till att han tillhörde en hemlig organisation, berättade hon.

– Han brukade försvinna utan att lämna någon förklaring om var han var. Han var tystlåten och lyssnade mer på vad folk har att säga än att han själv pratade, sade hon då.

Hans riktiga namn var Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Han greps av amerikanska ockupationsmakten när Saddam Husseins Baathregim kollapsade 2003 och satt fängslad i flera år innan han släpptes, enligt olika uppgifter.

Abu Bakr al-Baghdadi träffade sin blivande fru Sajja al-Dolaimi några år senare, men innan han blev känd som ledare för IS.

– Han var dogmatisk och såg till att vi besökte kvarterets moské regelbundet, beskrev hon sin man vid vårt möte.

Sommaren 2014 gjorde al-Baghdadi sitt kända tv-framträdande där han utropade sig till ”kalife” – högste ledaren för världens muslimer – och förklarade att kalifatet var fött.

Sajja al-Dolaimi satt med sin mamma i huset vid gränsen mellan Syrien och Libanon när hon fick beskedet att hon var gift med världens mest fruktade man.

Hon blev chockad - och helt vansinnig, berättar hon.

– Min mamma ropade: ”Kom och se. Kom och se. Din make är med på tv”. Jag fick ett raseriutbrott och slog sönder glasfönster i huset. Då insåg jag vem jag var gift med.

Hon var al-Baghdadis tredje hustru och flydde från honom bara tre månader efter giftermålet. Då var hon gravid. Hon fick en dotter med IS-ledaren och nu lever de båda på en hemlig ort. Och vid vårt möte sa hon också att al-Baghdadi hellre skulle offra livet än att kapitulera.

– Han kommer inte att ge upp. Du känner inte honom. Han är smart och mycket farlig. Han väljer att dö hellre än att ge upp.

Hon fick också rätt om makens öde.

Donald Trump bekräftar: IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död.

I ett långt och - så måste man beskriva det - nästan överflödigt informativt tal bekräftade USA:s president Donald Trump att al-Baghdadi är död.

– Han dog som en hund, sa Trump och lät oss veta att en amerikansk specialstyrka jagade Al-Baghdadi när han flydde ner i en tunnel tillsammans med sina två hustrur och tre av sina barn.

Amerikanska styrkor bussade hundar på al-Baghdadi som sprängde sig själv, sina hustrur och tre barn i luften.

Några timmar före presskonferensen visade CNN bilder från det som uppgavs vara räden mot al-Baghdadis gömställe utanför den syriska byn Barisha i provinsen Idlib och bara fem kilometer från gränsen mot Turkiet.

Bilderna visar stora explosioner. Även den statliga irakiska televisionen visade bilder på ett pulveriserat hus som uppges vara från samma plats där al-Baghdadi gömde sig. Oavsett om det var hundar som fick al-Baghdadi att dö ”som en hund” eller om det var en flygattack som gjorde aska och rök av allt levande på platsen är nu al-Baghdadi borta.

Trump och USA:s armé skulle aldrig ha kunnat hitta honom utan lokal hjälp.

Överste general Abdi Mazlum, från kurdledda SDF, beskrev via sitt twitterkonto  attacken som en ”lyckad och historisk operation” och att den var ”resultatet av ett fem månader långt underrättelsearbete med USA”.

Kurderna levererar ett triumfkort som Trump kommer att utnyttja under sin kommande valkampanj – trots den stora besvikelsen från kurdernas sida över att USA övergav dem till att möta ett mörkt öde när stormakten drog tillbaka sina styrkor från nordöstra Syrien och lät Turkiet krossa drömmen om ett eget kurdiskt styre.

Kassem Hamadé om hur IS-ledaren Al-Baghdadi efterträds:

Kassem Hamadé: Så väljer de nästa ledare

Det här är al-Baghdadis liv:

Uppgifter: IS-ledaren dödad i hemlig attack

Se bilderna: Här tros IS-ledaren al-Baghdadi ha dödats:

Uppgifter: IS-ledaren dödad i attack av amerikanska styrkor