Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Han såg djupt kränkt ut – jag tycker synd om al-Hariri

Saad al-Hariris tal visas på ett kafé i Libanon.Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. Sorgsen, och jämfört med tidigare intervjuer såg han ut att vara djupt kränkt. Libanons premiärminister Saad al-Hariri tilläts på söndagskvällen ställa upp på en tv-intervju i sin egen tv-kanal Future-TV. Från hans hus i Saudiarabiens huvudstad Riyadh gjorde den duktiga journalisten Paula Yacoubian intervjun och ställde flera obekväma frågor, exempelvis om han verkligen är i Riyadh av egen fri vilja och om Saudiarabiens försök för att sätta påtryckningar på honom för att stå mot Hizbollah.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

al-Hariri upprepar det som han sa i sitt förra tv-framträdande, när han för en vecka sedan läste upp sitt avgångsbesked i Saudiarabiens satellit-television al-Arabiya:

– Hizbollah sätter Libanon i fara när det deltar i regionala konflikter i bland annat Jemen, i Syrien och i Bahrain.

– Jag avgick på det här sättet för att skapa en positiv chock i Libanon.

– Jag vill att vi ska följa neutralitetspolitiken och inte låta Libanon hamna mitt i regionala konflikter. 

Han dementerade alla uppgifter som lokala, regionala och internationella medier rapporterade om att han sitter i husarrest eller att han är arresterad för kopplingar till de saudier som arresterades för en vecka sedan för korruption.

– Jag har ingenting med det där att göra. Det är interna saudiska angelägenheter.

Flera lokala tv-kanaler valde att inte sända intervjun. Libanons president sa att allt som al-Hariri säger i intervjun inte ska tas på allvar eftersom han är frihetsberövad. 

 

LÄS MER: Libanons premiärminister: Jag kommer att återvända

 

Nu dementerade al-Hariri uppgiften om att han är frihetsberövad och vid ett tillfälle i intervjun hade han svårt att hålla andan. 

Två viktiga punkter som Saad al-Hariri lyfte upp i den kritiserade intervjun:

– Jag återvänder till Libanon inom dagar.

– Neutralitetspolitiken är räddningen för Libanon.

Saad al-Hariri ska återvända till Libanon för att, enligt protokoll, lämna in sitt avgångsbesked till Libanons president Michel Aoun. Det ska ske inom dagar. al-Hariri säger att han på nytt ska inleda nya förhandlingar med partierna i Libanon om framtiden och syftar på Hizbollah. Iranstödda Hizbollah är det enda libanesiska parti som är beväpnat och deltar i regionala konflikter. Det kände Saad al-Hariri till innan han accepterade uppdraget att bli statsminister. Varför använder han det nu som orsak för sin avgång?

För ett par veckor sedan avfyrade Huthismilisen i Jemen en långdistansrobot mot Riyadh i Saudiarabien. Det var första gången Huthis lyckades med att bomba Riyadh. Saudiarabien anklagar libanesiska Hizbollah för att ha vapenexperter i Jemen, som hjälper Huthis. Saudiarabien anklagar Hizbollah för att ligga bakom narkotika smuggling in till Saudiarabien och att det hjälper shiamuslimer i Bahrain, i al-Qatif i Saudiarabien och i kriget i Syrien.

Nu ska Saad al-Hariri återvända till Libanon för att kräva att neutralitetspolitiken på riktigt ska praktiseras.

Har han mandat till det? Kan han tvinga Hizbollah att dra sina styrkor från Syrien och Jemen? Det självklara svaret är nej.

Det som kommer att hända när han återvänder till Libanon är att han lämnar in sitt avgångsbesked, men det är tveksamt om Hizbollah eller dess allierade kommer att acceptera Saad al-Hariri som kandidat till premiärministerposten.

 

LÄS MER: Kassem Hamadé: Saudiarabiens politiska kupp är nu avslöjad

 

Saad al-Harirs avgång satte hela Libanon i en djup chock som kunde ha lett till kaos och i värsta fall till krig. Det är svårt för Saad al-Hariri att övertyga sina motståndare i libanesiska parlamentet att han är kapabel till det tuffa uppdraget i premiärministerposten igen. Mer sannolikt är att han blir oppositionsledare och inte premiärminister.

Saad al-Hariri åkte till Saudiarabien för en vecka sedan, läste upp sitt avgångsbesked i saudisk tv och nu ska han återvända till Libanon för att förhandla om neutralitetspolitik och för att tvinga Hizbollah att sluta stöda Huthis i Jemen, regimen i Damaskus etc. 

Jag tycker synd om Saad al-Hariri.