Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Han har för många fiender för att överleva

Saudiarabiens kronprins och kommande kung Mohammed bin Salman.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. Den 4 november 2017 kommer att skrivas in i kungadömet Saudiarabiens historia. Några dagar före natten till söndagen kallades landets ekonomiska elit, inklusive ett tiotal emirer, och informerades om att de skulle få träffa kung Salman bin Abdul Aziz. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bland dem som slussades till hotell Ritz-Carlton i Riyadh som omvandlades till ”miljardärernas fängelse”, finns den kända miljardären Alwaleed bin Talal och affärsmannen Mohammed A-Amoudi som har stora investeringar i Sverige. Dagens Industri uppskattar A-Amoudis investeringar i Sverige till 25 miljarder kronor.

Ett dygn före massarresteringen ringde telefonen hos Libanons premiärminister Saad al-Hariri i sitt resident Bayt al-Wasat i centrala Beirut och blev informerad om att kungen ville träffa honom och att han fick ett par timmar på sig för att åka till Saudiarabien.

Al-Hariri som har dubbelt medborgarskap, saudiskt och libanesiskt, ställde in alla sina möten och åkte till Riyadh. Några timmar senare dök han upp i den saudiska satellittelevisionen al-Arabiya och läste upp sitt avgångsbesked.

 

Han hävdade att han kände sig hotad till livet av libanesiska Hizbollah och visade stor oro för Irans inflytande i Libanon och lovade att ”hugga av Irans hand” i Libanon. Ovanligt språk. Helt främmande språkkoder för det libanesiska samhället. Hizbollahledaren Hassan Nasrallah sa att talet var skrivet av en saudisk talskrivare. Libanons president Michel Aoun bestämde att inte godkänna al-Hariris avgångsbesked och sa att man ska vänta till dess att al-Hariri återvänder till Libanon.

Bara några dagar innan han åkte till Saudiarabien agerade han på ett helt annat sätt. Han lovade att lösa landets många problem, påpekade att relationen med Saudiarabien var bra och höll på att uppmana sina sympatisörer att delta i det kommande parlamentsvalet nästa år. Ingen av hans närmaste män och kvinnor, släktingar, anhöriga och vänner kände inte till att han skulle avgå. Det var en stor chock för alla. Spekulationerna gick i högvarv om att han kanske var arresterad för att han är vän med flera av dem som är gripna misstänkta för korruption. Saudiarabien dementerade den teorin och försökte visa att han var fri med att låta honom åka i ett saudiskt flygplan till Förenade Arabemiraten och till Bahrain – två saudiska ”satellitemirater” – men återvände efter några timmar till Saudiarabien.

I dag bestämde sig Libanon för att inofficiellt anklaga Saudiarabien för att ha kidnappat Saad al-Hariri. Till nyhetsbyrån Reuters säger högt uppsatta källor i den libanesiska staten att man kommer att begära hjälp av omvärlden för att sätta påtryckningar på Saudiarabien för att släppa premiärminister Saad al-Hariri som är god vän med flera av de korruptionsanklagade.

 

Korruption och fanatism är två epidemier som i decennier har rotat sig djupt i samtliga arabiska länder. Det är ingen slump att IS och al-Qaida fortsätter att hitta lokala stödmiljöer. Det är ingen slump att den rika delen av världen är i djup fattigdom, arbetslöshet och krig. Korruption och fanatism.

I en av de senaste intervjuerna påpekade Saudiarabiens kronprins och kommande kung Mohammed bin Salman att man inte ska vänta ytterligare i 30 år för att driva genom reformer. Han började med att få landet att utfärda nya lagar som tillåter kvinnor att köra fordon, avskaffade den religiösa polisen som gjorde livet till ett helvete för civilbefolkningen och främst för kvinnor. 

Förmodligen kommer han att avskaffa förmyndarskapet över kvinnor. Riktiga reformer. Ingen skulle våga göra det om man inte känner sig stark och trygg i styret. Han till och med kritiserade den sortens islam som praktiserades i Saudiarabien senaste 30 åren – med andra ord tar han avstånd från wahabismen/salafismen som är grunden för al-Qaidas och IS ideologi. 

Mohammed bin Salman vill – som han sa – reformera och modernisera islam. Han måste ha förstått att islam går genom existentiell kris på grund av allt våld och brutalitet som utövades i religionens namn. För två månader sedan kastade han in ett hundratal, akademiker, imamer och dawafolk i fängelser. Det är människor som anklagas för att stöda muslimska brödraskapet eller Qatar.

 

Mohammed bin Salman gör som folk i arabvärlden under längre tid önskat – bekämpar korruption och fanatism. 

– Han är känd för att avsky de som fjäskar, falska människor och korrupta människor. Han har förstärkt sin stab med unga och trogna medarbetare. Han går över lik för att uppnå sina mål, säger en universitetslärare i Saudiarabien till mig.  

Gör han det på riktigt?

Det är för tidigt att ta ställning i frågan. Men, en sak är säker – han rensar upp internt i Saudiarabien och stärker sin ställning regionalt och internationellt. Internt går han över lik – bokstavligt – för att uppnå sina mål. Även regionalt och internationell är han beredd på att göra allt för att uppnå sina mål. Bin Salmans agerande välsignas av USA och av en rad andra västländer. Vem inte vill att korruption och fanatism ska bekämpas?

 

Mohammed bin Salman har för många fiender för att kunna överleva. För alla gör upp med fanatismen?

Mohammed bin Salman – om han hinner utses till landets kung lär han bli Saudiarabiens sista kung.

Mohammed bin Salman har skaffat sig för många fiender för att kunna överleva många år i tronen.

Överlever han och lever upp till sina löften kommer han att gå till historieböckerna som kungen som avskaffade wahabismen och den korrupta monarkin. Lever han inte till folkets höga förväntningar lär han bli mannen som orsakade Saudiarabiens kollaps och delning i olika stater.