Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Hagia Sofia omvandlas till moské – igen

Högsta domstolen i Turkiet har nu dragit tillbaka museumstatusen för Hagia Sofia och stänger ner kristendomens vackraste byggnad inför kulturälskare.
Foto: STR / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu öppnas Hagia Sofia på nytt som moské.
Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: OKÄND
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Turkiets högsta domstol berövar många miljoner kulturälskare möjligheten att besöka Hagia Sofia som museum. Nu måste alla ta av sig skorna och gå in till moskén Hagia Sofia. 

Beslutet går mot Unescos och resten av världens vilja om att låta en av världens vackraste kulturbyggnader behålla samma status som det har haft i 86 år.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Osmanska rikets – och för många muslimer och turkar – populära sultan Mehmet II vinner en ny seger mot Bysantinska riket. Visst är det 567 år sedan Konstantin XI förlorade slaget om Konstantinopel och de båda krigsherrarna är döda sedan länge. Men den ofta omdiskuterade turkiske ledaren Recep Tayyip Erdoğan fortsätter sitt korståg mot kulturbyggnader. 

Högsta domstolen i Turkiet har nu dragit tillbaka museumstatusen för Hagia Sofia och stänger ner kristendomens vackraste byggnad inför kulturälskare.

Nu öppnas alltså Hagia Sofia på nytt som moské.

I 86 år har miljontals kristna turister vallfärdat till Istanbul för att besöka Hagia Sofia – dock som ett museum. Indirekt förnedring för många kristna att i 86 år påminnas om Osmanska rikets storhet och styrka. 

Men: Är det av religiösa skäl som Turkiets president gör om Hagia Sofia till moské på nytt? 

Erdogan - en politisk spelare

Turkiets president är ett politiskt djur som gång på gång pressar Europa och omvärlden med frågor som väcker känslor och hat. Under kriget i Syrien spelade han flyktingkortet – och fortsätter att göra det – för att få igenom sina krav om bistånd, handel, politiska poäng och även låta hon ohindrat göra militära interventioner i regionen. 

Gör inte Europa som han vill öppnar han upp gränsen för att låta hundratusentals flyktingar ta sig över havet eller över gränsen till Grekland och Europa. Ett välkänt spel som har pågått sedan 2011. Och varje gång gör Europa precis som han vill. 

Känner han sig internt trängd i svåra politiska frågor skickar han sin militär över gränsen till Syrien, Irak och senast till Libyen för att flytta fokus på Turkiets inhemska problem. Bli han arg på Israel drar han fram Gaza-kortet. Han är en skicklig politisk spelare som vill göra Turkiet till en stor makt på nytt.  

En islamsk flört 

”Beslutet 1934 att sluta använda byggnaden som en moské och ge den status som ett museum överensstämde inte med landets lagar” skriver Turkiets högsta förvaltningsdomstol i sitt beslut på fredagen. 

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt gjorde ett inlägg på Twitter om att Istanbul knappast behöver ha en ny moské. Helt korrekt. Det är inte någon brist i den vackra staden som redan har över 3 000 moskéer. 

Det är en fråga om maktförstärkning av Erdogan. De senaste tio åren har han lyckats att försvaga ärkefienden kurderna längs den syriska gränsen. Under de senaste tio åren har Erdogan gjort militära interventioner i Irak och i Syrien. Han har taktiskt allierat sig i en del frågor med Iran och Ryssland mot USA:s vilja. Han har – som sagt – låtit miljoner flyktingar passera till Europa för att försvaga grannlandet Grekland och för att pressa Europa på mer pengar. 

Förlorar på turism – kan vinna på olja

Sist skickade han sin armé och tiotusentals syriska legosoldater till Libyen för att kunna förstärka sin kontroll över regionens olje- och gastillgångar. Visst Turkiet kan förlora en del av dess intäkter från miljontals turister som vill besöka Hagia Sofia men det är en droppe i havet om man jämför med vad Turkiet kommer att få från regionens oljetillgångar – framförallt i Libyen. 

Men, vad vinner han med en till moské i Istanbul? 

Om två år är det dags igen för presidentval och väljarnas stöd för Erdogan är försvagat. Han har redan förlorat slaget om borgmästarposten i Istanbul. Han vet att de som röstar på honom är trogna väljare. De sekulära som inte gillar honom lär han inte vinna. Men, det finns en tredje väljargrupp som påverkas av patriotiska eller av islamistiska drag. Det är de Erdogan han vill vinna för att fortsätta styra efter 2023. Hagia Sofia är ett valpolitiskt kort – inte för att Erdogan är mer religiös än andra muslimer utan för att han vet hur han kan spela för att flörta med väljarna.

Nu väcker han sultan Mehmet II till liv. Dags för turister att ta av sig skorna för att välkomnas in till moské Hagia Sofia.