Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Från Saudiarabiens första journalistoffer till Jamal Khashoggi

Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den saudiske journalisten lämnar tidningshuset i centrala staden och ger sig ut i vimlet.

Sen försvann Nasser al-Said – den första journalisten och regimkritikern som mötte samma öde som Jamal Khashouggi.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den saudiske journalisten lämnar tidningshuset i centrala staden och ger sig ut i vimlet. Det är kallare och mörkare än vad det brukar vara för en stad vid havet.

Han är besviken. En fransk journalist hade ringt flera gånger tidigare och visat intresse för att träffa honom. Journalisten ville intervjua honom om Saudiarabien och hans kamp mot det saudiska kungahuset. Han gick med på att träffa honom och tog sig ner till den centrala delarna av staden.

Men, den franska journalisten dök aldrig upp.

Nu går den saudiske journalisten på den hårdtrafikerade gatan i centrala staden, tittar på butikernas glansiga skyltfönster och tar skydd under sin kappa från regnet. Han vill köpa några presenter till sin familj som också lever i exil med honom. Han fixar till sina svarta brillor och skinnväskan som är full av dokument hänger ner från hans axel. Han är arg. Varför dök inte den franska journalisten upp?

Han vet att journalisten har kontakter med palestinska PLO. Han har sagt till honom att han har följt hans medverkan i olika radioprogram från Kairo i Egypten, Damaskus i Syrien till Sanaa i Jemen. Fransmannen visade stort intresse för att träffa honom men han dök aldrig upp. Det har kostat den 56-årige saudiske journalisten en lång taxiresa. Det är inte mycket att göra. Bara att köpa presenterna till familjen och åka tillbaka hem.

Han hör hur tre män med snabba steg närmar sig honom. Han tittar inte bakåt för att inte visa att han är orolig. Han vet att kungahuset i Saudiarabien har utfärdat en dödsfatwa mot honom och vill döda eller kidnappa honom.

Det är han som ligger bakom strejken bland arbetarna på världens största oljebolag – saudiska Aramco. Det gillar inte kungahuset. Men han trodde aldrig att saudisk underrättelsetjänst eller dess medhjälpare kan komma åt honom just i den här staden. De hinner i kapp honom. En man lägger ena handen på journalistens axel och han tittar bakåt och säger med sin dialekt från östra Saudiarabien "vad vill du?". Innan han hinner reflektera över eller se vilka männen är sprejar en av dem med bedövningsmedel rakt in i hans ansikte och de tvingar in honom i en bil.

Sedan dess är den saudiska journalisten och regimkritikern Nasser al-Said spårlöst försvunnen. Han är den första journalisten och regimkritikern som mötte samma öde som Jamal Khashouggi.

Den 17 december har det gått 39 år sedan al-Said kidnappades och försvann i Libanons huvudstad Beirut. Ingen vet vad som hände honom men två scenarier har presenterats i arabiska medier.

PLO:s starke man som är ansvarig för "smutsiga affärer" och som styrde bordellverksamheten i Beirut, Abou al-Zaim, sålde den saudiska journalisten för 10 miljoner dollar till Saudiarabien, och den dåvarande saudiska ambassadören i Beirut pekades ut för att ligga bakom försvinnandet.

Enligt första scenariot transporterades al-Said till Saudiarabien, torterades och dumpades ner från ett flygplan i öknen. Abou al-Zaim dementerade uppgiften om inblandning.

Det andra scenariot kom från den brittiske livvakten Mark Young som jobbade för saudiska prinsar under lång tid. I sin bok ”I was bodyguard for the house of Saud” uppger Young att det var den avlidne kung Fahd (dåvarande prins) som gav order om att döda Nasser al-Said. Enligt Young kidnappades al-Said i Beirut och liket kastades ner från ett flygplan mot den libanesiska kusten och det försvann i havet. Sedan dess har man inte kunnat hitta spår av liket.

Det har gått en månad sedan den saudiska journalisten och regimkritikern Jamal Khashouggi, 59, dödades inne på Saudiarabiens konsulat i Beirut.

Det mesta tyder på att liket inte finns kvar längre.

Turkiske statsåklagaren säger att han, efter möten med den saudiske åklagaren, kommit fram till att Jamal Khashouggi ströps till döds, att kroppen sen styckades och att man gjorde sig av med liket.

Det mesta tyder på att kroppen har frätts sönder, och att den aldrig lär återfinnas igen. Jamal Khashoggi möter samma öde som Nasser al-Said för 39 år sedan.

Det är lik som inte existerar.