Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Förhör de riktiga bödlarna – innan de försvinner igen

Ska ha rekryterat Rakhmat Akilov.
Sverige har nu världens chans att ta reda på vilka som hjälpte Rakhmat Akilov att mörda 11-åriga Ebba Åkerlund och fyra andra på Drottninggatan.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Parviz Saidrahmonov, känd som Abu Davud.Foto: Radio Free Europe / Radio Free Europe
Fem personer dödades i terrorattacken på Drottninggatan. Foto: ROB SCHOENBAUM / IBL/POLARIS

BEIRUT. Nu har Sverige världens chans – det finns inga ursäkter för att inte göra det.

Ta reda på vilka som hjälpte Rakhmat Akilov att mörda 11-åriga Ebba Åkerlund och fyra andra på Drottninggatan.

Vänta inte för länge – bödlarna kan försvinna om de skickas tillbaka till sitt hemland.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De fullblodade terroristerna är nu tillfångatagna i ”flugornas fälla” – Syrien. De är hjärnorna bakom terrorattacken på Drottninggatan i april 2017.

Parviz Saidrahmonov, känd som Abu Davud, och Tojiddin Nazarov, känd som Abu Osama Noraki, sitter i olika fängelser. Abu Davud är fängslad i staden Afrin som kontrolleras av turkstödda syriska väpnade oppositionen, enligt turkiska medier. Abu Osama befinner sig i stället i ett fängelse i staden Dayr az-Zawr – förmodligen hos den den syriska regeringsarmén.

Visst, Akilov är viktig. Men Abu Davud och Abu Osama är hundra gånger viktigare. Det är de som har styrt hela terrordådet som skakade om Sverige. Det är de som har rekryterat andra terrorister i andra länder och de sitter på ovärderlig information.

Terrorgruppen IS utropade sitt kalifat sommaren 2014. Deras starkaste och brutalaste vapen var och är självmordsbombare. När IS kunde kontrollera ett stort område mellan Syrien och i Irak rekryterade gruppen tusentals självmordsbombare. Det gick inte en enda dag utan att en eller flera självmordsbombare sprängde sig – för det mesta i Syrien och Irak men även i Europa.

IS hade inga problem med rekryteringen. Kandidaterna stod i kö för att hamna i paradiset, hos sina 72 jungfruar, eller för att uppnå det högsta målet med att hinna till matbordet för att käka med profeten. Det är precis den övertygelsen som alla hade och har. Så IS har inga problem med rekryterna, och det har skapats en miljö världen över där IS alltid hittar kandidater. Så de är mindre viktiga.

Bödlarna är två – rekryterarna och hatpredikanterna. Rekryterarna sitter på ovärderlig information om hur terrorismen finansieras, vilka miljöer som är lämpliga och de har framför allt stora kontaktnät över hela världen. 

Vi vet i dag att Akilov är terroristen som körde lastbilen. Det vi inte vet är om Akilov agerade ensam i Sverige och vem eller vilka som har finansierat honom.

Nu har Sverige chans att ta reda på det.

Nu har svenska utredare chans att få tillgång till information som kanske kan bidra till att stoppa fler planerade terrordåd, både i Sverige och i andra länder.

Det finns inga ursäkter för Sverige att inte göra allt för att ta kontakt med Damaskus och Ankara för att få tillgång till bödlarna som sitter i sina celler. Förhör dem på plats där de är – ge oss svar på vilka som har hjälpt Akilov att döda 11-åriga Ebba Åkerlund, Lena Wahlberg, 69, Marie Kide, 66, Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31. 

Vänta inte för länge. Bödlarna kan försvinna om de skickas tillbaka till sitt hemland Tadzjikistan.

Dokumentär: Terrorattentatet på Drottninggatan 

Se dokumentären om händelsen som skakade om Sverige våren 2017.