Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Förhandlingarna kommer att handla om en enda sak

Medlemmar ur Syriens civilförsvar och civila samlas för att hjälpa överlevande vid en gata i Ghouta som bombats.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. Civilbefolkningen i det belägrade området östra Ghouta utanför Damaskus kan nu räkna sina döda och se hur mycket som är kvar av sina redan sönderbombade hem. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter en vecka av intensiva strider mellan den syriska armén och de tre största islamistiska väpnade grupperna Jaish al-Islam (Islams armé), Faylaq al-Rahman (al-Rahmans armékår, allierad med al-Qaida) och Ahrar al-Sham är nu FN:s säkerhetsråd överens om en 30 dagars vapenvila. 

Den efterlängtade vapenvilan, som gäller hela Syrien, kan nu ge möjlighet till nya förhandlingar – den här gången för att de väpnade grupperna ska lämna östra Ghouta och ingenting annat. Damaskus har bestämt att utvidga kontrollen av huvudstadens förorter och inta östra Ghouta.

IS och Fatah al—Sham (läs al-Qaida) exkluderas från vapenvilan. 

Faylaq al-Rahman som har cirka 9 000 krigare är allierad med Fatah al-Sham. Det innebär att den syriska armén – när förhandlingarna om att väpnade grupper lämnar östra Ghouta kollapsar – kan fortsätta offensiven igen.

I maj 2013 införde den syriska armén totalbelägring av Ghouta. De väpnade grupperna – samtliga är islamister – kontrollerar cirka 120 kvadratkilometer av Ghouta och styr livet för 300 000 – 400 000 människor. De flesta civila är jordbrukare som har levt i det bördiga Ghouta sedan flera generationer tillbaka. Belägringen har gjort livet omöjligt för dem. 


LÄS MER: FN:s säkerhetsråd överens om vapenvila i Syrien 


I november 2015 var Expressen ett av få medier som träffade civila som precis hade lämnat Ghouta för Damaskus. Jag träffade familjen Karkatli. Far, mor och flera barn. Samir Karkatli ägde en frisörsalong. Han sålde salongen i Ghouta för 50 kilo ris. Salongen gick till en av Islams armés medlemmar. När den syriska armén belägrar Ghouta har de väpnade grupperna tillgång till mat, medicin och vapen och på civilbefolkningens bekostnad.

De väpnade grupperna har misslyckats med att störta regimen i Damaskus. De har misslyckats med att vinna stöd hos civilbefolkningen i Ghouta. Utöver det har de under flera år hamnat i interna strider mellan varandra.


LÄS MER: ”Vi sålde vår frisörsalong för 50 kilo ris” 


Under mina resor till Syrien och Damaskus märker jag och andra journalister en stor frustration bland syrier i huvudstaden. ”Varför inte avgöra slaget om Ghouta”, undrar vanligt folk som lever i regimkontrollerade Damaskus. Deras krav på att armén ska inta Ghouta diskuteras öppet. Varje gång väpnade grupper vill sätta press på regimen bombar de civilområden – främst kristna områden i Damaskus. 

Totalt har de väpnade grupperna mellan 20 000 och 30 000 krigare. De håller huvudstaden i skräck och kontrollerar östra Ghouta. 

Det är inte första gången man förhandlar fram en vapenvila i Ghouta. Den här gången är annorlunda. 

För tio dagar sedan flyttade den syriska armén flera förband – främst brigadgeneralen Suheil al-Hassans Tigerstyrkorna till Damaskus och förstärkte blockaden av östra Ghouta. Tigerstyrkorna är de arméförband som den syriska armén sätter in i strid när det finns beslut på att inta nya områden. 

Det som kommer att hända under den kommande månaden är att förhandlingarna kommer att handla om en enda sak – att de väpnade grupperna ska lämna östra Ghouta. 


LÄS MER: Över 400 har dödats på mindre än en vecka i östra Ghouta 


Redan nu pågår förhandlingar med en del av de väpnade grupperna för att få fri lejd till Idlib. Precis som i fallet med östra Aleppo kommer de väpnade grupperna att splittras i frågan om att ge upp östra Ghouta. Per automatik leder det till mer splittring internt och försvagning av den väpnade oppositionen. Den islamistiska väpnade oppositionen har redan förlorat det lokala stödet och delvis det regionala och internationella stödet. De är införstådda med att stormakterna inte kommer att ingripa mot den syriska armén.  

Den här gången handlar vapenvilan om att väpnade grupperna ska kasta in handduken.