Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Donald Trump kommer att skydda styret i Saudiarabien

Kronprisen av Saudiarabien, Mohammad bin Salma möter president Donald Trump i Vita Huset i mars 2017.Foto: THE WHITE HOUSE / SHEALAH CRAIGHEAD

“Här ligger Jamal Khashoggis grav, guds nåd över hans själ”. 

Den som har skrivit raderna på engelska och arabiska på ett A4 papper och hängt det på polisens staket utanför saudiska konsulns, Mohammed al-Otaibi, hus i Istanbul lade även några blommor på marken. 

Frågan är nu: Ligger journalistens påstått styckade kropp inne i konsulns skräckhus?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kvart över ett på tisdagen den 2 oktober gick den kände saudiske journalisten Jamal Khashoggi – han skrev bland annat krönikor i Washington Post – in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få stämplar i äktenskapshandlingarna. 

Khashoggi och hans turkiska fästmö skulle gifta sig – och sedan försvann han helt. Först sade den mäktige kronprinsen Mohammad bin Salman i en intervju i tv-kanalen Bloomberg att “Khashoggi lämnade konsulatet” efter en kort stund. 

Det gjorde han inte – just det tycks stå helt klart.

Det har gått två veckor sedan Jamal Khashoggi försvann. För varje ny dag dras snaran kring Saudiarabien åt ännu mer. På tisdagen fick turkiska myndigheter skicka sina utredare till konsulns hus i Istanbul för att genomsöka det. 

De fick inte göra det under kvällen och tvingas vänta. 

Några timmar tidigare lämnade – rättare sagt flydde – den saudiska konsuln Istanbul Mohammed al-Otaibi till hemlandet innan utredarna kunde förhöra honom. 

Samtidigt landade USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Saudiarabien.

Den saudiska konsuln är ett nyckelvittne när det gäller ljudfilerna som utredarna har fått via avlyssning eller på ett annat sätt. Han ska ha varit närvarande vid mordet. 

Det väsentliga är att Turkiet har ljudfiler som avslöjar mördarna. Ja, man kan nog faktiskt säga mördarna då Jamal Khashoggi, enligt vad källor uppger för turkiska, amerikanska och arabiska medier, blev dödad bara några minuter efter han hade promenerat in på konsulatet. 

Vad kan man då höra i ljudfilerna? Ja, enligt källorna kan man höra allt.  

Nu säger uppgifter i nyhetskanalen Al Jazeera att Saudiarabiens rättsmedicinalverks chef Muhammed Tubaigy hade med sig en stycksåg, och bad sina mördarkolleger att lyssna på musik medan de gjorde “jobbet”. 

Det ska ha tagit sju minuter att ta livet av Jamal Khashoggi. Enligt de här uppgifterna injicerades han med gift- eller sömnmedel, dödades och styckades. Konsuln påstås alltså också ha varit i rummet när den kände journalisten dödades. 

En saudisk källa som tidigare tjänstgjort vid utrikesdepartementet i landet berättar för mig: 

– Tror du att Saudiarabiens regim inte kunde döda på ett diskret sätt? Det är klart att de kan. De har resurser och kontakter. Men, de ville förnedra honom. De ville kidnappa honom, tortera honom och sedan ta livet av honom. 

Det är så det fungerar hävdar den här källan, och kallar det han menar är regimens mördare för sadister som njuter av att döda.

Den amerikanska presidenten har talat tydligt om att relationen till Saudiarabien handlar om pengar.

Det betyder att Saudiarabien betalar och att USA skyddar. 

Efter att flera amerikanska medier rapporterade om att Jamal Khashoggi styckats sa Trump att han hade kontaktat Saudiarabiens kronprins som sa till honom att han inte visste vad som försiggick på konsulatet. 

Donald Trump kommer att skydda styret i Saudiarabien. Det är möjligt att innan turkiska myndigheter hittar kroppen, eller det som är kvar av kroppen, kan många makthavare i landet tvingas bort från sina poster. 

Kronprinsen kommer med all sannolikhet att offra folk från underrättelsetjänsten, företrädare för den diplomatiska kåren, en och annan från den utpekade mördargruppen och genom det kunna köpa sig fri från anklagelserna. 

Men, oavsett om Trump backar upp Saudiarabien, är ödet för regimen synligt. Den har mycket blod och avsevärda mängder förtryck på sina händer. 

Andra arabiska diktaturer – de som finns kvar och de som har försvunnit – är helt tydligt amatörer.