Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Det här är bilden på när bödeln räds offret

Foto: BANDAR ALGALOUD HANDOUT / EPA / TT

Hela världen fruktade bildbevis på hur Jamal Khashoggis kropp är söndersågad. 

Kronprinsen Mohammed bin Salman, som pekas ut som ansvarig för mordet chockade oss alla med ett värre bildalternativ – handskakning med offrets son Salah Khashoggi.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tjugotre dagar efter mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, 59 fick journalistens son Salah Khashoggi ett oönskat besök till sin husarrest i Saudiarabien. 

Hovet och hovets mäktige kronprins Mohammed bin Salman, MbS, vill träffa honom. 

Inför tv-kameror fördes Salah in till palatset. Hans vita thawb är skrynklig, något som strider mot protokollets riktlinjer. Han böjer inte huvudet – ytterligare ett "brott" mot protokollet när man ska träffa landets kung och kronprins. Han tittar med iskall blick rakt in i ögonen på kronprinsen. Han säger inte ett enda ord. Handskakningen sker nästan med osynlig distans mellan handflatorna. Kroppssignalerna visar både från Salah och från Mohammed om vad som försiggår i deras huvuden. 

 

Kronprinsen pekas ut av medier, politiker och indirekt av den amerikanske presidenten Donald Trump för att ligga bakom mordet på Salahs pappa inne på saudiska konsulatet i Istanbul. 

 

Det är inte ett vanligt mord, utan ett mord som skakar om hela kungahuset. Ett mord där förövarna använde alla medeltida bestraffningsmetoder för att utföra det: Offret lurades in i en fälla, tros ha blivit förgiftad eller injicerad med sömnmedel, torterades, dödades och kroppen styckades i bitar med bensåg medan förövarna lyssnade på musik. Den misstänkte mordpatrullchefen Saud al-Qahtani – kronprinsens svarta låda och närmaste rådgivare – tittade på förnedringsritualen via Skype, enligt turkiska utredningskällor.  

 

En bit bort från kronprinsen och hans pappa kung Salman står en livvakt klädd i militärkläder. Livvakten står på sin vakt. Han trycker högerhanden hårt mot pistolen. Det ser ut som om han är på väg att av någon anledning dra upp pistolen. Salah säger inte ett enda ord. Mötet kablas ut till hela världen som i många dagar hållit andan i väntan på att se bildbevis på den söndersågade kroppen som Turkiet letar efter. 

Sonen Salah har säkert läst om allt detta. Han har säkert tänkt på sin pappa sedan Jamal Khashoggi försvann i början av oktober. Han har grubblat över uppgifterna, blivit ledsen, arg, hämndlysten. Nu, säkert, när Salah står ansikte mot ansikte med mannen som pekas ut för att ligga bakom mordet känner han sig maktlös – kanske en kort stund. Det är vad vi tror. Men, Salah hämnas i just detta ögonblick när han står ansikte mot ansikte mot MsB. Han tittar rakt in i hans ögon och skickar ut signaler som skrämmer kronprinsen till döds och får honom att känna att hans dagar kan vara räknade. 

 

Arabvärlden har de senaste åtta åren sett hur dess diktaturer agerar när de känner att makten är hotad. Nu är det MsB:s tur. Han har kidnappat affärsmän, politiker, aktivister, människorättskrävare, prinsar, kusiner, journalister och dödat med medeltida metoder. 

Bensåg och musik! Det skulle kunna passa perfekt i en overklig skräckhistoria som man läser under en halloweennatt. Men mordet på Jamal Khashoggi är verkligt. Det kommer vi kunna se när bilden på hans söndersågade kropp visas för omvärlden – om det som är kvar av kroppen inte redan gått upp i rök. Men, bilden på Salah räcker för att känna smärta.

Vi behöver inte se bilden på Jamal Khashoggis söndersågade kropp – vi har redan sett en mer dramatisk verklighet – bilden på när förövaren räds offret.