Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Demonstranternas krav är ”mission impossible”

Nya demonstrationer i Irak efter att premiärministern avgår
Iraks demonstranter vill att hela etablissemanget ska försvinna.Foto: HADI MIZBAN / AP/ TT
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, som är svensk medborgare, avgår. al-Shammari utreds av svenska myndigheter för bidragsfusk.Foto: Hadi Mizban / AP/TT

När folket ropar på förändring drabbas makten av hörselproblem.

Men, när Allahs representant i Irak viskar lyssnar makten lyhört.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Protesterna i Irak har pågått i två månader och våldet mot demonstranterna har krävt fler än 400 dödoffer och 6 000 skadade. Nu avgår landets regering. Men, inte på grund av trycket från demonstranterna.

Även landets försvarsminister Najah al-Shammari, som är svensk medborgare, avgår. al-Shammari utreds av svenska myndigheter för bidragsfusk och för krigsbrott.

– Ingen i Irak avgår frivilligt, säger en militärkälla i Bagdad.

al-Shammari hade kanske suttit kvar som minister om regeringen valt att inte kasta in handduken. Men, al-Shammari är orolig.

– Sedan två veckor tillbaka har han inte tecknat ett enda dokument. Hela departementet har varit förlamat utan att veta varför, säger en militär källa.

Jag förstår hans oro. al-Shammari sökte, med hela sin familj, asyl i Sverige 2009, och fick permanent uppehållstillstånd 2011 och blev svensk medborgare 2015.

 

Trots det fortsatte al-Shammari att vara verksam inom militären i Irak medan han var skriven i Sverige. Han medger i medborgarskapsansökan att han mellan 2011-2015 gjorde minst fyra resor utanför Sverige och påstår att han åkte på ”semester”. Men, i själva verket bodde han för det mesta i Irak och jobbade för försvaret.

Nu utreds han för bidragsfusk men även för krigsbrott. Armén och Iranstödd milis anklagas för att ligga bakom våldet mot demonstranterna. Men varken al-Shammari eller regeringen valde tidigare att avgå på grund av våldet mot – eller trycket från – demonstranterna. I stället avgick de när Iraks högsta shiamuslimska ledare, ayatollah Ali al-Sistani, uppmanade premiärminister Adil Abdul-Mahdi att avgå.

Det mest tydliga tecknet på att klyftan mellan makten, som anklagas för korruption, och folket, är stor. 

 

I början av oktober fick stor del av befolkningen framför allt i Bagdad och i södra Irak nog av det korruptionsanklagade styret och satte i gång en stor protestvåg som spred sig snabbt till hela södra Irak och Bagdad. Demonstranterna kräver ekonomiska, juridiska och politiska reformer i ett av världens oljerikaste länder.

Demonstranterna tillhör den unga populationen av Irak som växte upp efter den amerikanska invasionen 2003. De växte upp i ett samhälle som lider av kroniska korruptionssymptom. Nu vill de se en total förändring. De vill att hela det politiska etablissemanget försvinner från makten. Krav som är lika med ”mission impossible”. 

Sedan Saddam Husseins Baathregim kollapsade 2003 har grannlandet Irans inflytande i det irakiska samhället förstärkts.

Iran har sina intressen – religiösa, strategiska, ekonomiska och politiska – och har lyckats tygla hela det politiska etablissemanget. Ingen regering kan bildas i Irak utan Irans samtycke. Sedan juli 2004 har Irak bytt minst fem olika premiärministrar. Samtliga har starka band till Iran. För att bli premiärminister måste Iran godkänna det. Tidigare gick det att lösa ekonomiska kriser via interna politiska kompromisser. Nu är folket involverat.

Nu är det andra tider. Den amerikanska administrationen tillsammans med sina regionala allierade – framför allt Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Israel – vill öppet minska Irans inflytande, inte bara i Irak utan i hela regionen. Därför bör protesterna i Irak ses i ett större sammanhang.

Najah al-Shammari utreds misstänkt för grovt bidragsbrott:

Iraks försvarsminister får bidrag i Sverige