Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

De ljög för världen – nu blir katastrofen större

Kampen mot corona – sprids i Sydafrikas kåkstäder
Enligt Irans officiella siffror har 312 035 människor smittats av coronaviruset i landet – av dem ska 17 405 ha dött.
Foto: Vahid Salemi / AP
Nu avslöjar BBC, som tagit del av utsmugglade datafiler, att antalet döda är tre gånger högre än vad myndigheter Teheran uppger.
Foto: Pacific Press

BBC avslöjar det som journalister på plats redan vet: Dödssiffran är tre gånger högre än vad Teheran påstår.

– Tiotals smittade? Kom till staden Qom – tusentals ligger i sjukhuskorridorer, sa en läkare till Expressens team på plats i början av pandemin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Direkt efter ankomsten till Teheran åkte jag till till presskonferensen. Det handlade om coronaläget. Iranierna skulle få information och råd om hur de ska agera. Där stod vice hälsominister Iraj Harirchi och tonade ned kritiken från iranska politiker och folket om att regeringen ljuger om siffrorna. Han svettades och var hängig. Dagen efter testades han positivt. Jag var där när regeringen ljög både för sitt folk och för omvärlden. Det skickades ut falska lugnande signaler till iranierna om att coronautbrottet var under kontroll. I flera dagar levde iranierna som ingenting hade hänt. Men katastrofen var ett faktum. 

Sex månader senare anklagas Iran för att fortsätta med mörkläggningestaktiken.  Irans officiella coronasiffror är 312 035 smittade och 17 405 döda. Det har gått runt sex månader sedan Iran bekräftade att en affärsman som varit i Kina är ”patient zero” – som spred coronasmittan i den heliga staden Qom 16 mil söder om Teheran.

Nu avslöjar BBC, som tagit del av utsmugglade datafiler, att antalet döda är tre gånger högre än vad myndigheter Teheran uppger. Inte överraskande.

Expressens team hade varit i Teheran några timmar när myndigheterna bekräftade att man hade upptäckte några få fall av corona i landet. Då pågick parlamentsvalet, som man vägrade ställa in, för fullt.

Irans häslominister försökte lugna oron och har uppgett att smittan varit begränsad. Ahmad Amirabadi, en konservativ politiker som står det mäktiga revolutionsgardet nära, fick nog och i samtal med lokala journalister uppmanade han hälsoministern: ”Kom och besök Qom, här har vi minst 50 döda. Om du vill kan jag skicka en lista på deras namn.”

Han fick kritik av regeringen och uppgifterna avfärdades. Då upprepade han sin utmaning och sade sig vara beredd att lämna alla sina officiella uppdrag om han hade fel. Efter det stängde Amirabadi av sin telefon. Jag försökte komma i kontakt med honom flera gånger utan framgång. Jag ringde en läkare i Qom för att höra om situationen i den heliga staden. Läkaren sa:

”Myndigheterna talar inte sanning. Några få fall? Här har vi minst 5 000 fall. Folk ligger i sjukhuskorridorer. Det finns inte plats för att ta emot fler”

Då pratade myndigheterna om några få coronafall. Varför vill regimen lägga locket på?

Det är inte unikt för Iran. USA:s president Donald Trump anklagade till exempel Kina för att mörklägga antalet smittade och döda. Utan att vara expert på statistik kan man fråga sig om ett land med 1,4 miljarder invånare verkligen kan ha 4 634 dödsfall?

Syrien är ett annat exempel. Mina kontakter där berättar om makabra scener där hundratals drabbas varje dag, medan myndigheterna i sedvanlig regimtradition påstår att bara 809 fall av coronasmitta bekräftats. Varför lägger man locket på?

Det finns inget annat svar än att de styrande känner sig oroliga. Inte alls oroliga för ”yttre fiende” – de är oroliga för att den egna befolkningen ska höja rösten, kanske till och med protestera och kräva reformer eller maktskifte. Det är väl det som är den mest logiska förklaringen till varför dessa regimer lägger locket på.

Våren 2008 satt jag på redaktionen i Stockholm när nyheten om att den mycket kraftiga tropiska cyklonen Nargis slog till mot byar och samhällen i Myanmar.

Militärledningen som styrde landet på den tiden gav order om att inte släppa in utländska journalister. Expressen var ett av ytterst få medier som lyckades ta sig in till Myanmar och kom ut efter tre veckor med fasansfulla vittnesuppgifter.

Även där försökte myndigheterna lägga locket på. Men strategin ”lägga locket på” fungerar inte längre. Det bevisar de läckta filerna som BBC tagit del av och som avslöjar att antalet döda i Iran är tre gånger högre än vad myndigheterna uppger.

Brist på transparens leder till fler visselblåsare, redo för att riskera sina liv för att sanningen ska komma fram. När den kommer fram via utsmugglade dokument får det mycket hårdare konsekvenser än om det kommer ut via myndigheterna.