Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

De civila måste få hjälp att ta sig ut

Hjälp kommer nu in till Ghouta – men det viktigaste nu är att civilbefolkningen får hjälp att ta sig ut.Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT

GHOUTA, SYRIEN. Hela natten hördes ljuden av attackplan, stridsvagnar och missiler i utkanten av Damaskus. På morgonen har beskjutningen fortsatt, men inte lika intensivt.

En lastbilskonvoj med nödhjälp tillåts nu rulla in i Ghouta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tillsammans med några andra internationella journalister väntade jag i morse i al-Wafidin, ett gammalt syriskt flyktingläger som ligger i utkanten av östra Ghouta, på att följa med konvojen.

Regeringen i Damaskus hade gett tillstånd för 46 lastbilar att köra in i Ghouta med hjälpsändningar till människorna i det belägrade området. Men det viktigaste nu är inte vad som kommer in till Ghouta – utan  att civilbefolkningen får hjälp att ta sig ut.

Bland annat USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron har fördömt att regimens offensiv fortsätter trots att FN:s säkerhetsråd enats om eld upphör.

 

Offensiven har pågått i drygt två veckor, men belägringen började redan 2013.Foto: AMMAR SAFARJALANI / XINHUA/AVALON.RED B950

Det har gått två veckor sedan den syriska armén och dess allierade inledde en omfattande offensiv mot enklaven östra Ghouta. Den här gången för att återinta det som återstår, ett område på cirka 120 kvadratkilometer.

”Offensiven mot terrorn i östra Ghouta kommer att fortsätta, men parallellt med hjälp till civila att ta sig ut till statskontrollerade områden”, sa Syriens president Bashar al-Assad till statliga medier i går.

Jag ser hundratals syriska och ryska soldater vid en av de korridorer som öppnats för att civila ska kunna ta sig ut till säkra områden.

Syriska arméns totalbelägring av Ghouta inleddes redan i maj 2013. I dag finns 300 000-400 000 människor i området som sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden. De flesta är jordbrukare som har levt i det bördiga Ghouta i generationer.

Foto: Kassem Hamadé

De tre största grupperna som slåss mot den syriska armén i Ghouta är islamistiska Jaish al-Islam (Islams armé), Faylaq al Rahman (al-Rahmans armékår, allierad med al-Qaida) och Ahrar al-Sham. Redan nu har grupperna förlorat över 25 procent av de områden som de tidigare kontrollerade.

Allt vi ser och hör på plats tyder på att slaget om Ghouta kommer fortsätta tills syriska armén har intagit hela området. Och så länge människorna i Ghouta inte tar sig därifrån kommer tragedin att fortsätta.