Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Därför kan Israel sätta in marktrupper i Gaza

Den israeliska militären överväger en markinvasion av Gaza, enligt israeliska medier.
Israel har flygbombat bostadsområden i Gaza.
Foto: MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC / MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC SHUTTERSTOCK

Under torsdagen, den fjärde dagen av det eskalerade kriget mellan Hamas och Israel, kom mycket dramatiska hot från båda håll. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Brigadgeneralen Hidai Zilberman, talesperson för den israeliska armén, berättade att man diskuterar möjligheterna att sätta in marktrupper i Gaza. Hamas å andra sidan lät via sina kanaler meddela att lagren av ”gamla raketer” är slut, och att man nu ska börja använda sig av nya uppgraderade raketer som har längre räckvidd och kan bära mer sprängmedel, som ska slå mot mål inne i Israel.

Båda sidorna kan mena allvar med sina hot.

I kriget 2014 satte Israel in marktrupper i Gaza och det ledde till stora konsekvenser för båda sidor. Det hela slutade med att båda parterna gick tillbaka till ruta ett och Israel kunde inte erövra några större områden längs gränsen. 

Att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nu överväger samma strategi är ett tecken på att han vill höja krigsmoralen och även förstärka sin egen popularitet bland israeler. För det är inte kriget i Gaza som är Netanyahus mardröm, utan det är kravallerna inne i Israel. Om protesterna urartar ännu mer kan det försvaga Netanyahu politiskt. 

Men det är inte samma Hamas som för sex år sedan. Gruppen är starkare nu, det visar en enkel jämförelse med hur många raketer som avfyrades dagligen 2014 kontra i dag. På fyra dagar har Hamas avfyrat cirka 1000 raketer – samma siffra tog två veckor att komma upp i 2014. Dessutom har Hamas tillgång till fler antitank missiler som är effektiva i markstrider.

Väljer Israel att sätta in marktrupper så kan de aldrig vara säkra på utgången.   

Samtidigt pågår ett annat politiskt spel i Palestina. Presidenten Mahmoud Abbas valde att skjuta upp det inhemska valet, något som fick Hamas att protestera. Abbas är rädd att förlora och Hamas folkliga stöd kryper allt närmare presidentens egna områden. 

Hamasledaren Ismail Haniya höll ett tal för bara två dagar sedan. Även om han tog upp kriget mot Israel, så var orden direkt riktade mot Mahmoud Abbas, när han underströk att ”ingen ledare har rätt att ge upp kravet på Jerusalem som huvudstad eller ge upp palestinierns rätt att återvända till sina hem”. 

Hamas har nu fått luft under vingarna och för varje dag som går tappar Palestinas president sin ställning bland folket. 

Det annalkande kriget gynnar Hamas och försvagar möjligheterna till fred. 

Experten: ”Kan vara svårare att pressa fram eldupphör”

Mellanösternkännaren Anders Persson om upptrappningen i Gaza.

Israels ambassadör: ”Hamas vill radera ut judarna från mellanöstern”

Ilan Ben-Dov om konflikten mellan Israel och Palestina.