Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Där avgörs slaget om kriget i Syrien

För första gången sedan Fateh al-Sham gick sin egen väg öppnar upp IS-ledaren al-Baghdadi för återförening.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Krigshökarna träder fram samtidigt. Deras ögon är nu riktade mot islamistiska rebellers sista starka fäste i Syrien - Idlib. 

Det är där slaget om kriget i Syrien avgörs. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först upp på scen var ledaren för Jabhat Fateh al-Sham (tidigare al-Nusrafronten som var en gren av al-Qaida i Syrien) och Abu Mohammed al-Julani. I ett tv-inspelat tal i provinsen Idlib lovade al-Julani att försvara Idlib med alla medel.

Al-Julani är högsta befälhavare för Tahrir al-Sham, en bred islamistisk allians som består av ett 50-tal väpnade grupper i norra Syrien. Hans grupp, Fateh al-Sham är den största.  Al-Julani lovade att det finns ”planer” för att försvara Idlib och att hans allians ska ”överraska” om kriget blir ett faktum. Som väntat sa al-Julani att han inte tänker lägga ner sina vapen, uppmanade sina krigare att vara redo för kriget och varnade att man inte kan räkna med de turkiska truppernas kontrollstationer i norra Syrien eftersom ”i politiken kan saker och ting ändras”.

Några timmar senare publicerade Islamiska Staten, IS, en ljudfil med dess ledare Abu Bakr al-Baghdadis röst. Det är al-Baghdadis första livstecken under 2018. Han gratulerade världens muslimer för offerhögtiden, nämnde ekonomiska krisen och det spända läget mellan USA och Turkiet (för att visa att talet är nytt) och gick till hårt angrepp mot Fateh al-Shams ledare Abu Mohammed al-Julani. Det är budskapet till al-Julani som är viktigaste i al-Baghdadis tal.  

Fateh al-Sham är en utbrytargrupp från IS. Dess ledare al-Julani skickades av IS-ledaren till Syrien för att etablera sig i Syrien men hoppade av och förklarade ed till IS värsta konkurrent al-Qaida.

 

 

För första gången sedan Fateh al-Sham gick sin egen väg öppnar IS-ledaren al-Baghdadi upp för återförening. I sitt 55 minuter långa tal lägger al-Baghdadi skulden för oppositionens nederlag i södra Syrien på de väpnade grupperna (läs Fateh al-Sham), hotar med terrorattacker i väst och lovar att ”överraska” i Syrien.

Alla vet att Damaskus har bestämt sig för att inta Idlib till vilket pris som helst. Nu mobiliserar man de största militära styrkorna sedan kriget bröt ut för över 7 år sedan.

Ska regimen storma Idlib trots USA:s skrapa varningar till Damaskus om ”bestraffningar” om kemiska stridsmedel används i Idlib?

Är det regimen som al-Julani är rädd för?

När al-Julani hoppade av IS och grundade sin egen terrorgrupp i Raqqa tog det väldigt kort tid för IS att inta Raqqa.

En av IS emirer, Abou Abboud al-Raqawi, som jag intervjuat vid flera tillfällen berättade om hur IS intog Raqqa:

– Taktiken gick ut på att köpa nyckelpersoner, tvinga andra militära ledare med hot om att byta sida och avrätta de som vägrade ansluta sig till oss.

Al-Baghdadi nämner i sitt tal att de har ”planer” och ska ”överraska” både på ”hemmaplan” men även i väst. I väst lär det bli terrorattacker eller försök till terrorangrepp. Men vad har al-Baghdadi för planer i Syrien?

Al-Julanis värsta mardröm är om han snart vaknar och upptäcker att väpnade män omringar hans högkvarter. De enda som kan göra det är IS. Jag är en av de som inte ska bli förvånade om IS upprepar samma scenario som de gjorde i Raqqa. De kanske hinner före regimen till Idlib. IS är i dag i existentiellt behov av landområde efter de har förlorat kalifatet i Syrien och i Irak.