Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Bilderna på döda kurdiska gerillasoldaten väcker avsky

Barin Kobani, syriskkurdisk gerillasoldat som dog i tisdags.

BEIRUT. Bilderna på döda syriskkurdiska soldaten Barin Kobani väcker världens avsky.

Kvinnans kropp ligger på marken med brösten bortskurna.

Den makabra videon som spridits på nätet för tankarna till terrorsekten IS. Men Barin Kobani stred inte mot IS den här gången, utan mot Fria Syriska Armén som stöds av Turkiet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I flera år fick FSA, Fria Syriska Armén, stöd av västländerna inklusive USA. Många trodde att den väpnade gruppen skulle störta regimen i Damaskus och bli den syriska revolutionens demokratiska ansikte. Så blev det inte alls.

FSA – som nu backas upp av Turkiet – har ännu en gång visat att det är en grupp som består av kriminella, mördare och även marionetter som säljer sina tjänster till den som betalar bäst.

I tisdags stupade den kurdiska gerillasoldaten Barin Kobani under strider i norra Syrien. Hon var 28 år, förskolelärare och ingick i den kurdiska styrka som försvarar staden Afrin.

Två makabra filmer sprids nu på nätet på hur hennes kropp skändas av vad som uppges vara medlemmar i FSA.

Barin Kobanis kläder är sönderslitna. Hennes båda bröst är bortskurna – förmodligen med en FSA-medlems bajonetter. I den makabra videon som cirkulerar på internet hör man när en FSA-soldat på arabiska säger till sina kamrater att ”hon är rätt vacker” medan en annan trampar på hennes överkropp.

Videon har väckt avsky i omvärlden, något som bland andra BBC rapporterat om.

IS-terrorister patrullerade gränsen mellan Syrien och Turkiet utan att turkiska soldater agerade

Turkiet har sedan många år tillbaka ett synonym till ordet kurd – det är terrorism. För regimen i Ankara är kurder lika med terrorister, även de som inte bär vapen eller deltar i kampen mot Turkiet.

Sensommaren 2014 utropade terrorgruppen Islamiska staten, IS, sitt kalifat i Syrien och Irak. Tiotusentals medlemmar från hela världen tog sig dit. Vägarna till kalifatet gick via Turkiet, det är dokumenterat både av oss journalister som bevakat IS men även av underrättelsetjänster. När IS skapades användes gruppen som en av Turkiets förlängda armar för att terrorisera och massakrera kurder.

När jag bevakade slaget om Kobane mellan september 2014 och januari 2015 kunde jag och många andra krigskorrespondenter se hur IS-terrorister patrullerade gränsen mellan Syrien och Turkiet utan att turkiska soldater agerade.

Det var ett av IS värsta nederlag i kriget

Förmodligen fanns ett önsketänkande från turkisk sida om att IS skulle pulvrisera hela Kobane och driva bort kurderna. Men så blev det inte. Kurdiska kvinnor och män bjöd motstånd och lyckades kasta ut IS från Kobane och byarna runt staden.

– Vi förlorade minst 5 000 krigare i Kobane. Jag har själv sett registret över antalet medlemmar som deltog i kriget och de som dödades, sa en av Islamiska statens emirer till mig senare.

Den makbra videon där en soldat trampar på Barin Kobanis överkropp har väckt avsky i omvärlden.

Det var ett av IS värsta nederlag i kriget. Den enkla anledningen till att IS förlorade där är att kurderna insåg att slaget om Kobane var ett existentiellt krig.

Efter Kobane fortsatte kurderna att utgöra en av de viktigaste väpnade grupperna i kampen mot IS. Nu är IS – delvis – borta från scenen. Men terrorgruppens metoder upprepas.

Nu av väststödda FSA. Staden Afrin i norra Syrien utsätts för samma belägring och liknande massakrer som IS låg bakom i Kobane.

Filmerna tyder på brutala metoder som liknar de IS tidigare använt

Visst är det Turkiet och dess militäroffensiv "Olivkvist" som kurderna kämpar mot. Men det är FSA som begår krigsbrott, precis som gruppen gjort hela tiden under Syrienkriget.

Filmerna som visar hur Barin Kobani ligger död på marken tyder på brutala metoder som liknar de IS har använt.

Har IS-terroristerna bytt sida och gått över till FSA? Det är möjligt. Men en brutal händelse som denna är inget unikt när det handlar om FSA.

Under det syriska kriget har FSA begått brutala terrorbrott – allt från att en soldat blir filmad när han äter en död mans hjärta till tortyr av motståndare och även massakrer på minoriteter. Både i Sverige och i Tyskland har FSA-medlemmar dömts till fängelsestraff för terrorbrott i Syrien.

Nu får FSA ny ”merit” på listan – turkmarionetter. Turkiets utnyttjande av FSA som legosoldater i kriget riskerar i förlängningen leda till ett etniskt krig mellan kurder och araber. Har FSA råd med ett sådant krig? Tveksamt.