Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kassem Hamadé

Akilov är en lögnare – jag tror inte på hans ursäkt

Niklas Svensson har brevväxlat med dömde terroristen.
Jag tror inte på Akilov. Däremot tror jag på hans bror som jag träffade i Uzbekistan, skriver Expressens Kassem Hamadé.

I en brevväxling med Expressens reporter Niklas Svensson framför terroristen Rakhmat Akilov en halv ursäkt till Sverige. 

I samma brevväxling försöker han rättfärdiga sina brutala brott med olika konspirationsteorier och bortförklaringar om Sveriges deltagande i olika militära insatser.

Jag tror inte på Akilov.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tror däremot på hans bror som jag träffade i Uzbekistan.

Olim Akilov hade svårt att finna svar på varför hans lillebror begick ett brutalt terrordåd i Sverige. Under hela Rakhmat Akilovs tid i Sverige stod de i kontakt med varandra. ”Han pratade bara gott om Sverige och svenskarna”, sa Olim. 

Olim känner sin bror väl. Båda flyttade till Ryssland samtidigt för att försörja sina familjer i hemlandet Uzbekistan. En tid senare hamnade Rakhmat Akilov i Sverige och Olim återvände till hemlandet.

Rakhmat Akilov var inte praktiserande muslim. Hans barndom präglades av trygghet och umgänge med barn från olika religioner. Hans bror berättade att han var ”smart” i skolan och hade drömmar om att ”bli något” i framtiden. Sedan hamnade han i Sverige.

Expressens Kassem Hamadé träffade Akilovs bror 2018.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Rakhmat Akilov visar i sina brev att han är drabbad av politiska hallucinationer. Ena gången visar han en nationalistisk sida och andra gången träder han fram som en ”missnöjd muslim”. Han är varken eller. 

Jag tror mer på vad anhöriga till hans exhustru berättade. 

Under sin vistelse först i Ryssland och sedan i Sverige insåg hans exhustru, som han har fyra barn med, att hon inte kunde fortsätta leva med honom. Hon flyttade till Turkiet och lämnade barnen kvar i Uzbekistan. Hon jobbade där och skickade pengar till anhöriga som tog hand om barnen.

I oktober 2014 ansökte Rakhmat Akilov om asyl i Sverige. Under processens gång reste han till Turkiet. Enligt domen i Stockholms tingsrätt försökte han ta sig till Syrien. Han gjorde inte det.

Vi som bevakar terrorgruppen IS och kriget i Syrien vet att under 2014 kunde ”jihadister” promenera över gränsen till Syrien om de ville. Han gjorde inte det. Den enkla förklaringen är att han var i Turkiet framför allt för att hitta sin exhustru.

En barndomsvän till Akilov har tidigare berättat att det var därför han åkte till Turkiet. Men han hittade inte henne. Han återvände till Sverige och 2017 begick han det brutala terrordådet, som orsakade stor smärta för många i Sverige och även ute i världen.

Vem kan glömma bilden på den 11-åriga skolflickan Ebba, ett av hans mordoffer? 

Rakhmat Akilov är en lögnare. Jag tror inte på hans ursäkt. Det han försöker göra är att rättfärdiga sitt dåd med politiska hallucinationer.

Akilov påstår att han ville dö i terrorattacken. Han menar ”martyrdöden” förstås. Men, efter att han kört över sina offer lämnade han lastbilen och flydde i väg. Ovanligt för en martyrkandidat.

Han ljuger. Han hittar på för att rättfärdiga inte bara attacken, utan också sitt hat mot samhället och sitt misslyckade äktenskap.

Allt han gjorde har med hans misslyckade vuxenliv att göra. Det är själva hatet mot allt och alla som drev honom. Ett hat som är kvar och kan läsas mellan raderna i hans brev till Niklas Svensson.

Rakhmat Akilov är en massmördare som försöker dämpa sin ångest, och rättfärdiga det han gjorde på Drottninggatan, genom att koppla terrorn till en rad konspirationer.

Minidokumentär: Terrorattacken i Stockholm

”Jag hör hur en lastbil gasar”.