Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

31-åringen kommer inte vara den sista

En 31-årig IS-återvändare sitter häktad misstänkt för mord i Örebro-stadsdelen Vivalla. Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Två personer dog i skottlossningen som ägde rum på tisdagen förra veckan. Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN

STOCKHOLM. Hur mycket tjänar en IS-krigare? frågade jag en av IS-göteborgarna när han var på permission i Sverige. Han svarade:

– 150-200 dollar i månaden. Men, det är inte lönen som vi lever på. Det är ghanima.

Ghanima är i praktiken stöld men insvept i en fatwa som rättfärdigar handlingen. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så levde göteborgaren i Syrien men även 31-åriga örebroaren när han anslöt sig till IS 2013/204. Nu är han på sannolika skäl misstänkt för mord. Även resten av de cirka 300 registrerade svenska IS-krigarna lever på samma sätt och håller nu på att återvända till Sverige.

När IS planerade för att storma en by, ett samhälle eller en stad fick de tillåtelse – fatwa – av sina ledare att ta allt som fanns i människornas hem. De delade det dels mellan sig själva, dels med ledarna. Utöver stölderna dödade de folk och våldtog kvinnor. Listan över kriminella handlingarna är lång. Det finns ingen gräns för hur långt de kan gå. 

Till så kallade kalifatet anslöt sig två grupper. En grupp som inte deltog i striderna – och den är stor. Det handlar om män och kvinnor som åkte ner till Syrien och Irak och trodde att de skulle leva i gudsförlovade land. Många blev besvikna och återvände. De utgör en mindre fara för samhället. Den andra gruppen är krigarna. Mellan 2012 och 2016 begick de brutala brott och levde på stöldintäkter. När kalifatet kollapsade började de återvända till Sverige. Det land som de anser är ett fientligt land och ett samhälle för ”koffar” – otrogna. Att de är övertygade om att Sverige är de otrognas land räcker det för att de ska avhumanisera oss alla och för att begå alla möjliga brott som rättfärdigas i en enda fatwa.

31-åringen som nu är misstänkt för mord är inte den första av IS-återvändarna som ställs inför rätta och jag vet att 31-åringen inte kommer att vara den sista. Samtliga 300 registrerade svenska IS-krigarna är tickande bomber. De kommer att skada samhället – både i handling men även i att IS-förgifta andra unga män och kvinnors tankar för att de ska bli fler. Därför måste deras våld avvärjas innan det skadar fler i samhället.