Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Sörbring

Saga Norén: En förebild eller nidbild?

Serien är tokhyllad och har sålts till 160 länder.

Men många med Aspergers eller som har anhöriga med diagnosen ifrågasätter om en person som Saga Norén i SVT:s "Bron" verkligen är trovärdig i sin framställning.

"Tycker att det är plågsamt att se hennes robotlika manér. Det är ren freakshow, lyteskomik!", skriver exempelvis en debattör på Aspergerforum.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Jag tror INGEN är så aspig som Saga och INGEN med hennes beteendeproblem skulle få jobb som kriminalpolis!", fortsätter signaturen "Kahlokatt" på Aspergerforum och får medhåll av "Joakoni" som tycker att Saga har alldeles för dålig social kompetens för att kunna bli chef.

Nu är det i ärlighetens namn många - såväl med som utan diagnoser - som uppskattar Saga Norén och menar att det är befriande att en kvinnlig huvudperson kan få vara burdus och kvick i skallen. Anders Moberg som arbetar på Riksförbundet Attention har berättat för Kvällsposten att Saga är en stor förebild för många med Aspergers.

Bloggaren "Autismmamman" skräder dock inte orden: "Saga snoppar av den nya kollegan på mordplatsen, försöker att hindra en ambulans från att ta sig fram, flashar behån i det öppna kontorslandskapet som om hon befann sig i ett omklädningsrum och låter hiss-smalltalken med kollegan totalkapsejsa utan att ens dra på munnen. Skulle kunna vara intressant om Sofia Helin gjorde Saga lite mindre bisarr, lite mindre skrikig, lite mer, tja, älskvärd, kanske. Tycker vi som råkar älska människor med liknande funktionshinder", skriver hon.

Manusförfattaren Hans Rosenfeldt har för Kulturnyheterna medgivit att kritiken delvis kan vara befogad. "Det finns fyra-fem scener i säsong två där det är tydligt att Saga är med bara för att hennes sociala handikapp ska vara en comic relief. Och det borde vi haft modet att låta bli", sade han och menade att Saga inte skulle framställas lika mycket som en karikatyr i säsong tre.
Men jag som gått utbildningar på Autismcenter, har personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i min närhet och har intervjuat flera experter, anhöriga till och personer med Aspergers vet inte om jag tycker att man lyckats.Min erfarenhet är att människor med Aspergers i kraft av sin höga intelligens ofta lyckas lära sig strategier att kompensera för de svårigheter de kan ha och att de gärna har en eller flera stödpersoner. Saga Norén backas visserligen upp av kollegan Martin Rohde och chefen Hans Pettersson, men när de försvinner ökar också Sagas utsatthet i arbetsgruppen och skadorna blir större då ingen ställer tillrätta när Saga exempelvis säger okänsliga saker till brottsoffer. Hennes sinne för detaljer och förmåga att fokusera är förstås viktiga tillgångar, men i likhet med Sherlock som i TV4:s "Elementary" har en kvinnlig Watson som social buffert skulle Saga Norén i nuvarande tappning sannolikt behöva en liknande parhäst för att klara arbetet som polis och arbetsledare.

I mina ögon har "Bron" ett högt underhållningsvärde, men som folkbildning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är jag mera osäker på hur serien fungerar.