Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Sörbring

Kampen för vaccinets offer kommer fortsätta

Allt pekar på att taket på 10 miljoner kronor blir kvar när riksdagen i eftermiddag röstar om ersättningsnivåerna.

För dem som fått narkolepsi efter svininfluensavaccinationen kommer kampen att fortsätta.

Men få kommer nog att tordas stämma läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Väljer du att inleda en rättslig process mot vaccintillverkaren tappar du nämligen rätten till ersättning från Läkemedelsförsäkringen och staten. Då får du med andra ord inte en enda krona av de 10 miljoner som i dag är taket i Läkemedelsförsäkringen.

GlaxoSmithKline förnekar att vaccinet lett till att barn och vuxna fått narkolepsi - och rättegångskostnaderna som förloraren åker på att betala kan uppgå till tiotals miljoner kronor.

Den risken vill få narkolepsidrabbade eller föräldrar ta.

Så vad händer härnäst, om taket på 10 miljoner drivs igenom?

 

Enligt advokat Mats Wikner, som företräder över 240 familjer med narkolepsidrabbade, kommer resultatet framför allt att märkas om cirka tio år, då de svårast skadade slår i taket. Slår man ut 10 miljoner på ett helt yrkesliv inklusive pensionstid blir det inget stort belopp per år.

Enkelt uttryckt är det ett antal - enligt Narkolepsiföreningen uppemot 15 procent - av de 470 personer som anmält att de fått narkolepsi efter Pandemrixvaccinationen som kommer att få leva ett rätt knapert liv.

 

De 311 som fått narkolepsin godkänd som läkemedelsskada har fått 50 000 kronor i ersättning för sveda och värk. Skriver de under en överlåtelsehandling om att aldrig i framtiden stämma läkemedelsbolaget kan de inom ett år få 70 000-500 000 kronor ytterligare för "lyte och men". I övrigt kan det utöver aktivitetsersättning och sjukpenning bli tal om månatliga utbetalningar, för att i någon mån kompensera för den lön som de narkolepsidrabbade skulle ha haft om de inte fått vaccinskador.

Expressen kommer att fortsätta att följa frågan. Tack alla läsare och tittare för ert engagemang! Om du har missat någon del i granskningen, kolla gärna på vår sajt www.expressen.se/narkolepsi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!