Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Sverigehatet i Turkiet kan bli livsfarligt

Finlands utrikesminister dementerar rykten om att gå med i Nato utan Sverige.
Demonstration i Istanbul utanför svenska konsulatet.
Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Har de politiska motpolerna i Sverige någonsin varit så rörande överens?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den högerpopulistiske publicisten Chang Frick står i praktiken på samma sida som den socialistiske chefredaktören Leonidas Aretakis på Flamman: Turkiet ska ge tusan i vår yttrandefrihet och Erdogan gärna smädas! Det är svårt att inte hålla med om det.

Båda två har också gjort sitt yttersta för att få fart på debatten. Chang Frick, som både driver sajten Nyheter Idag och är programledare på Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks, pyntade för demonstrationstillståndet till högerextremisten Rasmus Paludan. Han ställde sedan till med en dansk brasa av Koranen utanför turkiska ambassaden i Stockholm.

Leonidas Aretakis har å sin sida arrangerat en vida uppmärksammad satirtävling med karikatyrer på Erdogan. Detta som en reaktion på regeringens lite väl engagerade avståndstagande från Erdogan-dockan, som hängdes upp i fötterna utanför Stadshuset i Stockholm. 

Från höger till vänster – vi vill gärna visa vårt förakt för den lättkränkta turkiska regimen. Det är rimligt; jag avskyr också den auktoritäre sprätten till president som utpressar Sverige, trots att vi bönar och ber om att han ska öppna dörren till Nato. Det mullrar i Europa och det finns ingen tid att spilla.

Han står upp för Turkiet och muslimers heder mot de respektlösa svenskarna!

Vi måste bara inse en sak med vår principiellt viktiga, men också aningen självupptagna kamp för svensk yttrandefrihet. Erdogan struntar fullständigt i den och kommer vinna striden på sitt sätt. Demonstrationerna mot Sverige i Turkiet arrangeras främst av islamister, men att bränna koraner är heller inget som går hem bland turkar i gemen.

Jag arbetade som frilansjournalist i Turkiet 2005 när Jyllands-Posten publicerade sina famösa Muhammedkarikatyrer. Varenda människa jag mötte undrade varför vi kristna i norr ville såra muslimer. Så gör man bara inte, tyckte även många liberalt sinnade. Yttrandefrihet av vårt snitt kan vara mycket svår att förklara i stora delar av världen.

Hatiska demonstrationer med brända Sverige-flaggor och Paludan-porträtt riskerar inte bara att bli livsfarliga. Människor dödades i de våldsamma protesterna mot Muhammed-karikatyrerna 2005, vilket inte ska ses som en anledning att krympa yttrandefriheten, men det är en dyster realitet.

Den här Nato-cirkusen kommer också att bli den perfekta fonden för Erdogan i hans strävan att vinna popularitet och förtroende inför presidentvalet i maj. Han står upp för Turkiet och muslimers heder mot de respektlösa svenskarna! En bekväm storytelling som inte kostar honom ett jota – till skillnad från landets enorma ekonomiska problem som plågar vanligt folk.


Karin Olsson är biträdande chefredaktör på Expressen.