Karin Olsson: Snygga till er, sunkiga pirater

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Är det Sjöhistoriska museet som ger gratis inträde till alla som klär ut sig till sjörövare? Nej, det är rättegången i Stockholms tingsrätt mot Pirate Bay-grundarna.
Fansens utstyrslar med pirathattar och ögonlappar kan få den bäste internetliberal att tvivla på om man håller på rätt sida.
Fildelningspiraterna som subkultur är den sjaskigaste någonsin. Ett slags antistil: glesa skägg, urtvättade college-tröjor, sladdriga T-shirtar, nyckelringsband runt halsen.
De ser ut som Jonas Birgersson för tio år sedan: rollspels-freaks från Lund, med en nära relation till sin fiberpäls av märke Helly-Hansen.

Nu gäller det för Pirate Bay-killarna att övertyga domaren om sin oskuld. Då hjälper det om de kan bevisa att sajten varit ett hobby-projekt och inte en pengamaskin. Därför är den fjuniga pubertetslooken oslagbar i rätten. Det hade varit värre om de suttit i Paul Smith-kostym och doftat gott, samtidigt som åklagaren påtalat att tre av dem har skulder hos kronofogden och knappt några officiella inkomster.
En miljon svenskar fildelar regelbundet och många tycker nog att skiv-och film- industrin borde fixa lika bra, men lagliga fildelningssajter - i stället för att desperat försöka statuera exempel.

Men vill folk ha Pirate Bay-slashasarna som sina företrädare? Den åtalade Gottfrid Svartholm Warg har dessutom registrerat sajten pedofil.se åt en kund som inte vill synas. Warg vill nämligen "hylla det fria ordet". Och "knäckebröds-miljonären" Calle Lundström har förutom Pirate Bay också stött främlings-fientliga organisationer.
Sunkpiraterna borde snygga till sig om de vill vinna sin politiska kamp.

DAGENS RÄTT
Reinfeldt vägrar tatuera sig.
DAGENS FEL
SVT-dramat "183 dagar".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag