Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Lennmor

Villa Mirage har en speciell plats i kungafamiljens hjärtan

Kungaparet njuter just nu på tu man hand nere på franska Rivieran. Det är tradition att de varje sommar, oftast i augusti, ensamma åker ner till Villa Mirage i Saint Maxime. 

Här finns all tid för avkoppling. Kungens båt Polaris guppar i Medelhavet och paret gör utflykter ut till sjöss nästan varje dag. De varvar ner inför hösten och läser mycket böcker – oftast svenska deckare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det terracotta-färgade huset Villa Mirage (som betyder Hägring) har en alldeles speciell plats i kungafamiljens hjärtan… 

Kungen ärvde Villa Mirage av prins Bertil 1997. Här hade Bertil och Lilian tillbringat långa perioder i över 50 år. När deras kärlek fortfarande var hemlig gömde de sig här, och de senare åren levde de lugnt pensionärsliv med boule. Prins Bertil har en egen boulebana uppkallad efter sig i själva stan.

Med vår nuvarande kung flyttade en stor tonårsfamilj in i huset istället.

De gånger jag kört förbi villan, har jag slagits av hur nära vägen huset ligger. En gallergrind leder in i på tomten. Trädgården, som drottningen gillar att pyssla i, prunkar verkligen på Medelhavsvis. Här finns rosor, hortensia, bouganvilla.

Huset är 7 rum och kök. Det är naturligtvis renoverat men mycket av inredning och detaljer finns kvar sen Bertils och Lilians tid. Färgsättningen är i pastell, prinsessan Lilian älskade de färgerna och det gör Silvia också.

Från hallen leder stora dubbeldörrar in i vardagsrummet, som är centrum i huset. Här finns en öppen spis som Lilian lät bygga som present till Bertil. Höstdagar på Rivieran kan vara lite råa och kalla.

Intill ligger matsalen med spektakulär utsikt över Medelhavet. Rummet har stora panoramafönster som kan skjutas undan. Tillsammans med terrassen utanför blir det som ett stort uterum. 

Nedanför villan ligger en liten privat – och lite stenig – strand. Här tar familjen sina morgondopp.

På övervåningen ligger tre sovrum. Det finns också en liten ”grindstuga” och åtminstone tidigare bodde här ett äldre par som skötte hus och trädgård och som såg till att allt fanns handlat och klart när medlemmar ur kungafamiljen kom ner på besök.

Det finns en liten nackdel med Villa Mirage. Insynen. Villan ligger som sagt nära vägen. Passerar man huset går det in en liten vik av Medelhavet och på andra sidan viken kan man köra ut och ha väldigt god insyn över huset och den privata kungliga strandbiten. Kungafamiljen har ofta störts av franska paparazzifotografer – och de är inte lika snälla som de svenska!

Under årens lopp har det pratats om att kungen funderar på att sälja huset och köpa något mer avskilt högre upp i bergen. Men hittills har inget hänt och förmodligen är det en känslomässig sak – familjen kan helt enkelt inte göra sig av med Villa Mirage.

Kungen och drottningen kommer ofta ner på improviserad ledighet. Drottningen brukar också ta med sig väninnegäng hit ned. Av kungabarnen är det prins Carl Philip och Sofia som tycks gilla stället bäst.

Kanske blir det den lilla familjen som tar över Villa Mirage i framtiden?