Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Karin Lennmor

Vilken kalldusch för Victoria – att inte bli bjuden är sårande

När det vankas kungligt engelskt bröllop får kronprinsessan Victoria stanna hemma. Foto: SVEN LINDWALL
När Meghan Markle och prins Harry gifter sig den 19 maj är gästlistan lång – men ingen från den svenska kungafamiljen är bjuden. Foto: STELLA PICTURES

Nu är den nervösa väntan bland mängder av kungligheter, kändisar och societet över.

Men vilken kalldusch.

Ingen från den svenska kungafamiljen har bjudits in till årets viktigaste kungliga händelse – bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle den 19 maj.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Snopet för kronprinsessan Victoria och Daniel? 

Eller drar de en suck av lättnad att slippa denna ”kungliga plikt” mitt i vårvackra maj när det dessutom ligger så många andra viktigare svenska familjehändelser framför dem? 

Kalendern är fulltecknad med allt ifrån danske kronprins Frederiks 50-årsfest och ett bröllop i den privata vänkretsen till lilla prinsessan Adriennes dop i början av juni. 

Och så alla vardagliga familjegrejor som alltid fyller upp kalendern! Ni vet, allt ifrån brännbollsmatcher och picknickar till förskoleavslutningar mellan hägg och syren.

Jag tror inte Victoria och Daniel förväntat sig att bli bjudna på det engelska bröllopet. Redan vid Harrys förlovning i december, lät hovets informationschef Margareta Thorgren skeptisk till att någon ur svenska kungahuset skulle åka. 

 

LÄS ÄVEN: Karin Lennmor: En abdikation är inte så värst långt borta

 

Det var ganska uttalat att prins Harrys bröllop skulle ha en betydligt mer privat karaktär än när storebror William gifte sig. Då, 2011, var faktiskt både Victoria och Daniel inbjudna – och hade jätteroligt i London!

När Meghan Markle och prins Harry gifter sig den 19 maj är gästlistan lång – men ingen från den svenska kungafamiljen är bjuden. Foto: STELLA PICTURES

Harrys bröllop privat? Tja… det är 600 gäster inbjudna till vigselceremonin och den efterföljande lunchen på Windsor Castle. Men glest mellan kungligheterna. Bland de inbjudna finns gamla barndomsvänner, prins Harrys soldatkompisar, tennisstjärnan Serena Williams, den indiska aktrisen Priyanka Chopra, Elton John, Spice Girls, och kanske, kanske ex-president Barack Obama…

 

LÄS ÄVEN: Karin Lennmor: Victoria försöker reparera relationen med William 

 

Prins Harry var inte bjuden till Victorias bröllop 2010. Det var däremot prins William och Kate, men de tackade nej! William tyckte att fotbolls-VM i Sydafrika var viktigare.

Det säger väl en del om relationen mellan våra två kungahus? Den är… sisådär.

Det hjälpte inte mycket att William och Kate var på ”upptiningsbesök” här i Stockholm i februari, och träffade Victoria och Daniel under flera dagar. Allt verkade så familjärt när de var inbjudna på te-party på Haga slott…

 

LÄS ÄVEN: Karin Lennmor: Hur många prinsar och prinsessor tål Sverige? 

 

Men relationen mellan svenska och engelska kungahuset är och förblir stel och frostig. Det här att knyta vänskapsbanden lite tightare har uppenbarligen misslyckats. 

Det är svårt att komma nära de brittiska kollegerna, kungahuset har alltid haft en lite ”näsan-i-vädret-attityd” och man får en känsla av att de där borta på Buckingham Palace tycker sig vara lite förmer än andra kungahus.

Inget inbjudningskort i brevlådan är förstås försmädligt och lite sårande. 

Men pusta ut, Victoria och Daniel – ni får det skönare med barnen hemma i Sverige!