Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Lennmor

Victoria står kronprins Frederik nära ännu

Kronprinsessan Victoria och Danmarks kronprins Frederik träffas i Luxemburg i april 2001.Foto: LISE AASERUD/SCANPIX / SCANPIX SVERIGE AB
Victoria och Frederik står varandra väldigt nära. Här besökte han Stockholm förra året.Foto: SVEN LINDWALL

Nånstans strax före millennieskiftet var både Danmarks kronprins Frederik och vår svenska kronprinsessa Victoria singlar. 

Och tro det eller ej, det var många som drömde och fantiserade om att dessa två tronarvingar skulle bli ett par.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En sådan svensk-dansk allians var förstås omöjlig, och paret själva skrattade nog bara åt det hela. Men faktum är att dagens födelsedagsbarn Frederik och hans svenska syssling Victoria står varandra mycket nära. Som vänner, förtrogna och som kungliga kollegor.

De träffas relativt ofta, så sent som förra året var Frederik och Mary i Stockholm på officiellt besök. De drack frukt-shots, åt geléhallon och pratade gamla släktminnen. 

Och i kväll är Victoria och Daniel två av de kungliga hedersgästerna på Frederiks danska galamiddag på Christiansborgs slott.

Victoria har tidigare berättat, på ett varmt och personligt sätt, om Frederik i hans biografi ”Under bjälken” som kom ut förra året.

– Frederik kommer alltid in i ett rum med glittrande ögon och ser människor, både privat och officiellt. Det är som om han möter en med blicken och är väldigt närvarande, genuint engagerad och nyfiken. Det finns människor som ställer frågor, men aldrig väntar på svaret. Frederik väntar alltid på svaret, säger Victoria.

Dagens födelsedagsbarn Frederik är en väldigt hygglig, levnadsglad och hyvens kille, det är nog de flesta överens om. Men låt oss ta det från början:

När Frederik föddes 1968 var hans framtid redan utstakad, han ska bli Danmarks kung med namnet Frederik X.

Bara 13 månader senare föddes lillebror prins Joachim, och de två brorsorna har alltid hängt ihop och alltid varit bästisar, gått på samma partyn och varit förälskade i samma flickor, hjälpt varandra i kriser.

Frederiks uppväxt var nog både upp och ner. Föräldrarna Margrethe och Henrik var ofta frånvarande, prinsarna var fyllda 4 år när de första gången fick äta middag tillsammans med mamma och pappa. Drottning Margrethe har själv berättat att hon inte var förtjust i småbarn, hon hade dåligt tålamod med pojkarna. Och prins Henrik levde efter principen att barn ska veta att plikt är viktigare än privilegier.

Pojkarnas barnflicka Else Petersen har berättat en rörande historia från barndomen. Vid ett tillfälle berättade de vuxna för prins Joachim att han skulle få Schackenborgs slott som vuxen.

– Vad får jag då? undrade Frederik.

– Du får hela landet, hela Danmark, blev svaret.

Men då började Frederik att storgråta, det var inte alls vad han ville.

Bredvid den stränga uppfostran ville Margrethe gärna inpränta konstnärlighet och litteratur i sina söner, och när de blev lite större läste hon gärna godnattsagor för dem.

– Mor gav oss ett nytt spännande universum, har Frederik sagt.

Men samtidigt har han ofta varit kritisk mot sina föräldrar. Vi minns talet han höll på deras silverbröllop. 

– Far, sa Frederik, det sägs att den man älskar agar man. Oj, vad du måste älskat oss...

I boken ”Under bjälken” säger kronprinsen vidare:

– Man går på en väg som man själv inte valt. Mina föräldrar var ängsliga, liksom tveksamma under min uppväxt, och det ledde till att jag blev extra försiktig och lite obekväm.

Trots en hård uppfostran, erkänner Frederik att han själv också blivit något av en sträng patriark gentemot sina egna fyra barn Christian, Isabella, Vincent och Josephine.

– Ni skulle veta vilket liv och bråk det är under våra middagar hemma på slottet, har han berättat. Jag skriker ”Sitt still” hela tiden.

Ungdomsåren blev vilda för både Frederik och lillebror Joachim. Mycket festande, många flickvänner och vilda bilfärder.

1988 for bröderna i en vansinnesfärd, vid familjens sommarställe Chateau de Cayx, i diket i hög fart. Bilen var ett vrak och det skulle kunnat gå illa, men turligt nog klarade de sig Frederik bara med några brutna revben.

Självklart var den mörkehårige, snygge kronprinsen attraktiv bland tjejerna. Frederik har otaliga romanser bakom sig. Bland hans gamla flickvänner märks popsångerskan Maria Montell. Förhållandet bröts efter att nakenbilder på henne spritts. Själv sa hon:

– Vi kommer från skilda världar som är svåra att kombinera.

Under 90-talet sällskapade Frederik också med Bettina Ødum och Tene Windeslev. 1995 förlovade han sig med Katja Storkholm. 

Ibland händer det vid offentliga tillställningar att han fortfarande stöter på dessa gamla exflammor. Frederik är alltid mycket vänlig mot dem, pussar dem på kinden och förhör sig om hur de har det. Det sägs att kronprinsessan Mary tar väldigt illa vid sig av denna kärvänlighet, hon har till och med gråtit offentligt. Kanske har hon fog för sin oro – den enda ”smutsfläcken” på dagens födelsedagsbarn är nämligen att det då och då återkommer historier om otrohet och sexköp i dansk press.

Men i dag är Mary Frederiks livs kärlek. De möttes under OS i Sydney år 2000.

– Vi blev inte bara förälskade, har Frederik berättat. Vi blev soul mates. 

Men 16 000 kilometers avstånd blev jobbigt för paret och Mary flyttade till London och började på ett juristjobb för att komma närmare Frederik. 2001 besökte hon Danmark för första gången.

Paret lyckades hålla romansen hemlig till 2002, då danska fotografer fick bilder på hur hon låste upp dörren till Frederiks lägenhet på Marselisborgs slott med en egen nyckel. 

Bröllopet stod i VorFru Kirke i Köpenhamn 2004, och danskarna är helt överens om att valet av Mary var det bästa han nånsin gjort.

Paret, de fyra barnen och nya hunden, bordercollien Grace, bor numera i Frederik VIII palats på Amalienborgs slott. Denna del av slottet renoverades till en kostnad av 300 miljoner kronor av den svensk-danska arkitekten Noah Whitehorn. Och lustigt nog var det i samma våning som gamle kung Frederik och hans svenska fru drottning Ingrid bodde.

Nio dagars festligheter är snart över för Danmarks blivande kung. På danskt sätt säger vi ett niofaldigt hurra!

 

LÄS MER av Karin Lennmor: Det hänger på Meghan om äktenskapet ska hålla